Vetovoiman lait

Jälleen uusi lukuvuosi! Vaikka omalta kohdaltani on kyseessä jo kahdeskymmenes startti Hengitysliiton palveluksessa, voin edelleen tavoittaa uusiin alkuihin liittyvän nosteen ja vatsanpohjaa kipristelevien tunteiden mylläkän itsessäni. On mahtava kokea ja seurata, miten ihmiset palaavat kesän jälkeen takaisin arkeen hieman muuttuneina, levänneinä ja uutta etsien. Käytävillä on vilskettä, ilmassa on jännitystä, puheensorinaa ja oman paikan etsimistä sekä toimijana että ryhmän jäsenenä. Olitpa uusi opiskelija tai pitkänlinjan työmyyrä, uusi alku antaa näköalapaikan tarkastella asioita tuorein silmin, joskus jopa rohkeasti!

Onnistuimme kevään opiskelijavalinnassa mainiosti. Hakijoita oli riittävästi ja mikä parasta, suurin osa valituista on myös ottanut opiskelupaikan vastaan ja aloittanut opintonsa Luovissa. Startti uuteen lukuvuoteen on siis mitä parhain.

Ensimmäiset opiskelupäivät ja niistä saadut kokemukset ovat opintojen jatkon kannalta erityisen tärkeitä. Muistuupa mieleeni esikoiseni, jolta ukki kysyi ensimmäisen koulupäivän jälkeen, miten päivä sujui? Poka vastasi iloisesti, että hyvin meni, mutta vielä huomennakin pitää mennä vähän opettajaa auttamaan.

Miten me Luovissa varmistamme, että into ja alun noste säilyvät? Miten opiskelijoiden motivaatio, rohkeus ja jaksaminen kantavat myös ensimmäisten opiskeluviikkojen jälkeen? Hyvänä kahvitauon porina-aiheena voisi olla, mikä tekee mielestäsi Luovista opiskelupaikkana sellaisen, että ankeanakin aamuna keho ja mieli voittavat sängyn vetovoiman ja ponkaisu koulunpenkille tuntuu hyvältä, jopa voimauttavalta?

Kuten arvata saattaa, minun vastaukseni kysymykseen opiskeluhyvinvoinnin grand old ladyna on yhteisöllisyys. Yhteisössä on voimaa, joka on paljon enemmän kuin osiensa summa. Oma ryhmä tai opiskeluporukka voi kannatella niissäkin hetkissä, joissa yksin et jaksaisi. Parhaimmillaan vertaisryhmä tukee jäsentensä itsetuntemuksen lisääntymistä ja sitä kautta myös tunnistamattomien voimavarojen löytymistä.

Yhteisön rakentajina meille luovilaisille on annettu valtava vastuu. Tiedämme, ettei pelkkä rutiininomainen opiskelijoiden ryhmäyttäminen riitä, vaan myös meiltä toimijoilta vaaditaan antautumista osaksi ryhmää ja yhteisöä. Kenenkään ei toki tarvitse kannatella ryhmää yksin, eikä sitä itseasiassa voi kukaan hartioilleen ottaakaan, mutta moottoreina ja esimerkkeinä roolimme on keskeinen.

Yksittäiset ihmiset kokevat kuuluvansa ryhmään silloin kun keskinäinen tunteminen, vuorovaikutus, luottamus, viihtyminen ja turvallisuus ovat läsnä. Monet opiskelijoistamme ovatkin kertoneet löytäneensä Luovista opiskelupaikan, jossa on lupa olla omana itsenään. Melkoinen palaute, vai mitä?

Riina Karvonen
Opiskelija-asiain päällikkö

Hei! Kuulisimme mielellämme palautteesi sivustostamme, jotta voimme palvella jatkossa entistä paremmin.

Miten arvioisit Luovi.fi -sivuston käyttökokemuksesi?

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.