Katse rohkeasti tulevaisuuteen

Olen aloittanut Luovin uutena johtajana syyskuussa. Työurani tässä oppilaitoksessa aloitin kuitenkin jo parikymmentä vuotta sitten opettajana. Omat jalat tuntuvat olevan edelleen tukevasti kiinni opiskelijatyössä, vaikka vuosia on kulunut ja tehtävätkin vaihtuneet useasti. Olen saanut työskennellä koko ajan kannustavassa työyhteisössä ja upeiden työkavereiden kanssa. Sen takia olen viihtynyt työssäni ja saman työnantajan palveluksessa näin pitkään.

Sanotaan, että jopa kirkollinen instituutio muuttuu nopeammin kuin koulumaailma. Tänä päivänä kuitenkin erityisesti ammatillisen koulutuksen muutostahti on lähes päätähuimaava. Suurin osa muutoksista ovat onneksi positiivisia, pois lukien suunnitelmat ensi vuoden rahoituksen leikkauksesta. Osaamisperusteisuus ja tulevan reformin suunnitellut uudistukset antavat ammatilliselle koulutukselle uusia, erilaisia mahdollisuuksia valmentaa opiskelijoita työelämän tarpeisiin.

kiikaroiva-tyttoRahoituksen pieneneminen ja kaikki muutokset tuovat luonnollisesti tilapäisesti mutta myös jatkossa haastetta koulutuksen laadukkaalle toteutukselle. Meidän on kuitenkin nähtävä tämän kaiken yli ja katsottava tulevaisuuteen. On huomattavasti järkevämpää hyväksyä muutosten todellisuus kuin kapinoida niitä vastaan. Hyväksymällä sen, että muutos tulee joka tapauksessa, voimme käyttää kaikki voimavaramme oikein, keskittyä miettimään ja suunnittelemaan muutoksesta mahdollisimman mieluista. Siten voimme vaikuttaa tulevaisuuteemme ja onnistua siinä. Meillä on opiskelijoissa niin arvokas tulevaisuuden voimavara käsissämme, ettemme saa hukata sitä.

Ammatillinen erityisopetus on aina kulkenut etulinjassa opintojen yksilöllistämisessä ja innovatiivisten toimintojen kehittämisessä. Tuleva muutos ei siksikään pelota niin paljon. Olemme tehneet jo monia vuosia niitä asioita, jotka nyt nostetaan yleiseen tietoisuuteen. Olemme ylpeitä siitä, että olemme saaneet olla jakamassa osaamistamme erityisten nuorten kohtaamisesta myös muihin ammattioppilaitoksiin. Niissäkin on menty valtavasti eteenpäin juuri erityistä tukea tarvitsevien opiskelijoiden ymmärtämisessä.

Uskon siihen, että tulevaisuudessakin on niitä nuoria, jotka tarvitsevat erityistä tukea suoriutuakseen opinnoistaan kohti työpaikkaa tai hyvää elämää yleensäkin. Opintojen aikainen erityinen tuki ei ole itsetarkoitus, vaan sen tavoitteena on kompensoida niitä ongelmia, jotka ovat esteenä opintojen loppuun saattamiselle ja työllistymiselle. Emme saa unohtaa myöskään kasvatustehtävää osana koulutustamme.

Meidän ammatillisessa erityisopetuksessa toimivien positiivisena haasteena on tällä hetkellä löytää digitalisoitumisesta niitä välineitä ja toimintoja, joilla erityistä tukea tarvitsevien nuorten ja aikuisten oppimista ja elämää yleensäkin voidaan helpottaa. Uskon, että meillä on valtava potentiaali vielä käyttämättä. Esimerkiksi kommunikoinnin ja liikkumisen tueksi emme varmasti ole tehneet vielä kaikkia oivalluksia. Ne innovaatiot odottavat keksijäänsä. Haastan meidät kaikki tähänkin mielenkiintoiseen työhön.

Työelämä tarvitsee työntekijöitä nyt ja tulevaisuudessa. Yritykset eivät voi työllistää työntekijöitä pelkästä työllistämisen ilosta. Ne tarvitsevat osaamista, joka hyödyttää oikeasti yrityksen tavoitteita. Meidän tehtävänämme on varmistaa, että koulutamme ja kasvatamme sellaista osaamista, joka sopii tähän ajatukseen. Nyt on aika entistäkin ahkerammin lähteä ulos oppilaitoksista ja kysellä työpaikoilta ja yrittäjiltä, millaista työvoimaa ja osaamista he oikeasti tarvitsevat. Meillä koulutetaan osaavaa työvoimaa ja yrityksillä on sen tarve. Yhtälö on yksinkertainen.

Hannu Koivula
Johtaja
@koivuhan

Hei! Kuulisimme mielellämme palautteesi sivustostamme, jotta voimme palvella jatkossa entistä paremmin.

Miten arvioisit Luovi.fi -sivuston käyttökokemuksesi?

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.