Välittämisen ja kohtaamisen malleja työelämäjaksolta Sveitsistä

kauppa_ulkoaTerveiset Sveitsistä!

Keväällä sain mahdollisuuden lähteä työelämäjaksolle kahdeksi viikoksi. Monien käänteiden kautta paikaksi varmistui Sveitsissä Pläffikonin kaupungissa sijaitseva Palme-instituutti. Palme on erityistä tukea tarvitseville aikuisille tarkoitettu yhteisö: wohnen (asumista), arbeiten (työtä), lernen (oppimista). Palmen omistaa säätiö, joka valitsema päällikkö johtaa Palmea. Jokaisella osa-alueella taas on omat päälliköt: 1. Asuminen ja ateljeetoiminta, 2. Tuotanto, 3. Palvelut ja 4. Hallinto.

Työpäivät ovat täällä pitkiä. Aamulla lähden klo 6.00 ja palaan 17.00 jälkeen. Olen kuitenkin etuoikeutettu, koska saan kulkea paikallisjunalla työmatkat Alppimaisemissa. Normaali työaika viikossa täällä on 42 tuntia, mutta vain pieni osa tekee 100% työaikaa.

Olen saanut osallistua ensimmäisen viikon aikana TELMA-opiskelijoille sopivaan työ- ja päivätoimintaan. Keskiviikkona sain työskennellä myös asuntolassa. Asuntolan rutiinit oli mahtava kokea ja sain ikuisia ystäviä. Palme sopisi mainiosti TELMA-opiskelijoiden tev-jaksoksi. Itse työskentelen Luovissa tänä lukuvuonna ”VATELMA”-opena Vaasassa.

Kuten Luovilla, myös Palmessa taustalla ovat hyvät arvot: luovuus, positiivisuus, kannustaminen, yksilöllisyys… Jokainen otetaan huomioon omana persoonallisena yksilönä. On ollut hienoa huomata, kuinka pohjana kaikessa täällä on jokaisen yksilön arvostaminen ja jokaisen omien tarpeiden huomioon ottaminen.

Me olemme edellä Luovissa monessa asiassa. Positiivinen ajattelu, joka täällä on jokapäiväistä sekä itsestään selvää, taitaa meiltä kuitenkin välillä olla hukassa. Myös kiire ja stressi on täällä Palmessa unohtunut. Täällä ollessani olen kokenut, että kaikista välitetään ja kaikki ovat tärkeitä ihmisiä: ”Wir respektieren Menschen” (Kunnioitamme ihmisiä). Tämä meidän kaikkien on tärkeä muistaa myös omassa työssämme. Kun välittäminen ja kunnioittaminen jokaista tapaamamme ihmistä kohtaan on aitoa, saavutetaan myös tuloksia paremmin. On tärkeää, että myös me työyhteisössämme välitämme ja kuuntelemme toisiamme. Vain tämän kautta taataan laadukas opetus.

Palmella on kaikessa toiminnassa mukana erityistä tukea tarvitsevat ihmiset. He keittävät lounaan, pesevät pesulassa koko poppoon pyykit, työskentelevät ruokalassa, kassalla, siivoavat, huolehtivat ulkotyöt, kasvattavat puutarhassa vihannekset ja leipovat mahtavat leivonnaiset omassa leipomossaan sekä myyvät tuotteitaan kaupungin laajimmassa ekologisessa myymälässään, Palminossa. Näissä työtehtävissä voi myös opiskella ammattiin oppisopimuksen kaltaisella koulutusmuodolla.

Palminossa myydään omia, ekologisia tuotteita.

Palminossa myydään omia, ekologisia tuotteita.

Innolla jo odottelen, mitä ensi viikko tuo tullessaan. Tänään täällä satoi lunta ja Alpit värjäytyivät valkoiseksi. Maanantaina pidän ateljeessa Suomi-päivän. Asiakkaat odottavat sitä jo innolla. Odotan myös teollisuustyötoimintaan osallistumista ja perjantaina on sitten illalla Palmen vuosijuhla. Siihen osallistuvat kaikki. Työelämän jaksoni päättyy sitten diskoiltaan asiakkaiden kanssa. Jo nyt tuntuu haikealta jättää kaikki nämä ihanat ihmiset, jotka ovat tehneet minun jaksostani unohtumattoman.

Hanna Panttila
ammatillinen erityisopettaja

Omilla viljelmillä tuotetaan satoa myös myyntiin.

Omilla viljelmillä tuotetaan vihannekset.

Hei! Kuulisimme mielellämme palautteesi sivustostamme, jotta voimme palvella jatkossa entistä paremmin.

Miten arvioisit Luovi.fi -sivuston käyttökokemuksesi?

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.