Lääkärihoitaja tietenkin!

Muistan lapsuudestani lasten toiveammatteja käsittelevän television tietoiskun, jossa päiväkoti-ikäiset lapset kertoivat auringonpaisteisella pihamaalla kuvatussa filmissä ujosti toiveammateistaan. Vaikka kyseessä oli alun perin liikenteen vaaroista varoittava tietoisku, siitä muodostui vuosien varrella yksi mieleenpainuvimmista ammatinvalintamainoksista. Uskon, että muutkin 1970-luvulla televisiota katsoneet, muistavat lakaisukoneen kuljettajan, lääkärihoitajan ja krattorimiehen. http://yle.fi/aihe/artikkeli/2011/07/29/tietysti-lakasen-lakasinkoneella

Olisipa hauska tietää, mitä näistä lapsista on loppujen lopuksi tullut? Internetin ihmeellisessä maailmassa surffailtuani löysinkin tiedon, jonka mukaan Katso-lehti teki jutun näistä tietoiskun lapsista syksyllä 1987. Silloin lapset olivat jo varttuneet nuoriksi aikuisiksi ja tulevaisuussuunnitelmat olivat ehtineet muuttua. Lakaisukoneen kuljettajan ammatista haaveillut poika oli päätynyt puistotyöntekijäksi ja lääkärihoitajaksi aikonut tyttö hoiti kotona vastasyntynyttä vauvaansa. Valitettavasti tutkimusmatkani päättyi noihin jälkiin, enkä löytänyt vihjeitä siitä, mitä heille kuuluu nyt kun kuvausajankohdasta on vierähtänyt 43 vuotta. Millaisia työuria heillä on takanaan, montako tutkintoa tai koulutusta, ovatko he olleet onnellisia työssään, vai onko heitä kohdannut työttömyys tai työuupumus?

1970-luvulla maailma oli varsin toisenlainen kuin tänään. Elettiin aikaa, jolloin vielä kuviteltiin ammattiin kouluttautumisen merkitsevän samassa ammatissa ja työpaikassa työskentelyä aina eläkeikään saakka. Koulussa puhuttiin ammatinvalinnasta, mutta usein valintoihin vaikutti vahvasti omien vanhempien ammatit ja yhteiskunnallinen asema. Kaikessa yksinkertaisuudessaan vähäisten vaihtoehtojen äärellä valintoja oli helppo tehdä.

Tänä päivänä tiedämme, että työelämä ja työurat ovat hyvin moninaisia eikä monikaan meistä keski-ikäisitä enää toimi siinä ammatissa, johon ensimmäiseksi kouluttautui. Ei siis ihme, että tulevaisuuden valinnat hämmentävät nuoria.  Tästä ajasta kertoo sekin, että nuoret, jotka ovat paljon fiksumpia ja osaavampia kuin minä heidän iässään, ovat omien tulevaisuuden valintojensa suhteen neuvottomampia. Itsemääräämisoikeuden korostaminen ja valinnan vapauden rajattomuus voivat tuottaa myös turvattomuuden tunnetta etenkin silloin, kun taustalla on tiedon puute mahdollisuuksista.

Kun koulu loppuu -tutkimus on Taloudellinen tiedotustoimisto TATin vuosittain teettämä selvitys nuorten työelämä- ja jatko-opintosuunnitelmista. Peruskoulunsa päättävien nuorten vastauksista huokuu epätietoisuus työelämään sekä opiskelu- ja alavalintoihin liittyen. Vuoden 2016 tuloksissa 63% vastaajista totesi, että työelämään liittyviä taitoja käsitellään koulussa melko vähän tai ei lainkaan. Erityisesti tyttöjen epävarmuus opiskelu- ja alavalintojen suhteen korostuu, sillä vain 15 % tytöistä osasi sanoa, minkä alan töitä haluaa tehdä tulevaisuudessa. Nuoret haluaisivat kuulla erilaisista aloista ja tehtävistä niissä toimivilta ihmisiltä tai päästä itse kokeilemaan ja tutustumaan aloihin ja koulutusta tarjoaviin oppilaitoksiin.

Luovissa olemme tarttuneet nuorten toiveisiin tosimielellä. Päätös koulutuskokeilujen maksuttomuudesta 1.1.2017 alkaen mahdollistaa yhdenvertaiset mahdollisuudet tulla tutustumaan ja kokeilemaan koulutustarjontaamme lyhyestä vierailusta aina viikon mittaiselle koulutuskokeilujaksolle saakka. Ensi lukuvuonna tavoitteenamme on tehostaa myös työelämän kanssa tehtävää nivelvaiheen yhteistyötä liittämällä TET-jaksot osaksi koulutuskokeilua.

Palaan vielä aurinkoiseen kesäpäivään 1974. Alan valinta on yksi suurimmista elämään kuuluvista asioista, jonka me teemme. Lääkärihoitaja, lakaisukoneen kuljettaja, krattorimies ja minäkin olemme käyneet sen läpi. Sopiva koulutus, paikka ja läsnäolo sekä heittäytyminen mahdollisuuksiin ratkaisevat sen, missä nyt olemme. Sattuman merkityksen ymmärtää vasta myöhemmin.

Ammatillisena erityisopetuksena annettavan koulutuksen yhteishaku 15.3.-5.4.2017.

Riina Karvonen
Opiskelija-asiain päällikkö

Hei! Kuulisimme mielellämme palautteesi sivustostamme, jotta voimme palvella jatkossa entistä paremmin.

Miten arvioisit Luovi.fi -sivuston käyttökokemuksesi?

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.