Pedagoginen hyvinvointi

Pedagogisella hyvinvoinnilla tarkoitetaan opettajan, opiskelijan ja koko kouluyhteisön hyvinvointia. Myönteinen opiskeluilmapiiri, kaikkien osallisuus sekä yhteisöllisyys edistävät myös oppimista sekä opiskelijan motivaatiota ja sitoutumista. Erityisen tärkeää se on silloin, kun oppimisen polku on opiskelijalla syystä tai toisesta kivikkoinen, sillä oppimisen haasteet ovat haaste myös hyvinvoinnille. Pedagoginen hyvinvointi rakentuu arjen vuorovaikutusprosesseissa, ja sen taustalla vaikuttaa ratkaisevasti opettajan kokema oman työn hallinnan tunne ja sisäinen motivaatio.

Opettajan työn ominaispiirteet luovat sekä haasteita että voimavaroja hyvinvoinnille. Tavallinen kysymys on, opetanko vai kasvatanko? Opiskelijoiden moninaisuus voi olla opettajalle sekä innostuksen että stressin lähde. Työn autonomian kääntöpuolena on yksin tekemisen kulttuuri ja kollegiaalisen tuen puute. Myös muutokset haastavat käsitystä omasta opettajuudesta. Innostus on kuitenkin opettajan paras työkalu, ja sitä kannattaa tulla yhdessä etsimään tästä ”voimapäivästä” yhdessä muiden kanssa!

Erityisesti sinulle! Innostavassa ja voimaannuttavassa koulutuspäivässä tutustutaan pedagogisen hyvinvoinnin osatekijöihin sekä sen vahvistamiseen positiivisen psykologian/pedagogiikan keinoin. Päivässä tunnistetaan ja vahvistetaan henkilökohtaisia ja oppilaitostyöyhteisön voimavaroja erilaisin toiminnallisin ja työnohjauksellisin menetelmin.

Sisältö

  • Pedagoginen hyvinvointi – Hyvinvointia ja oppimista
  • Kohti työn imua ja kukoistavia kouluyhteisöjä
  • Positiivinen psykologia ja vahvuudet oppilaitoksen arjessa
  • PERMA – koulun hyvinvointimalli
  • Pedagogisen hyvinvoinnin vahvistaminen

Toteutus

Koulutus toteutetaan ½-1 päivän osallistavana valmennuksena, mutta on myös räätälöitävissä lyhyemmiksi työpajoiksi tai tutustumisluennoksi.

Kohderyhmä

Koulutuspäivä soveltuu kaikille nuorten ja aikuisten opetuksen tai ohjauksen parissa työskenteleville, kuten ammatillisen koulutuksen, aikuiskoulutuksen, lukioiden, yläkoulujen ja nivelvaiheen opetus- ja ohjaushenkilöstölle sekä nuorten työpajojen ohjaushenkilöstölle.

Kiinnostuitko?

Kysy koulutusta alueellesi tai organisaatioosi: koulutuskoordinaattori Tarja Järvi, tarja.jarvi(a)luovi.fi, p. 040 319 3062

Tutustu koulutuksen esittelyvideoon Luovin Livestream-kanavalla.
Koulutuksen sisällöstä voi lukea lisää tästä artikkelista.

Hei! Kuulisimme mielellämme palautteesi sivustostamme, jotta voimme palvella jatkossa entistä paremmin.

Miten arvioisit Luovi.fi -sivuston käyttökokemuksesi?

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.