Ammatillinen koulutus

Koulutuksen osalta vuosi sisälsi enemmän muutoksia kuin ehkä ammatillisessa koulutuksessa koskaan aikaisemmin. Opiskelijahaun suuri muutos oli erityisopetuksena järjestettävän ammatillisen koulutuksen siirtyminen sähköiseen hakuun opintopolku.fi -järjestelmän kautta. Luovin osalta järjestelmä osoittautui toimivaksi ja hakijamäärät pysyivät edellisvuosien tasolla. Hakujärjestelmä aiheutti tosin lopullisten valintojen yhteydessä melkoista liikkuvuutta ammatillisten erityisoppilaitosten ja ammatillisten oppilaitosten välillä. Hakijoita oli enemmän kuin vapaita paikkoja, mutta onnistuimme tarjoamaan sopivan opiskelupaikan suurimmalle osalle hakijoista.

Ammatillisessa lisäkoulutuksessa koulutustarjonta ja opiskelijamäärä pysyivät edellisten vuosien tasolla. Luovin tavoitteena on edelleen ollut tarjota koulutuksia ensisijaisesti erityistä tukea tarvitseville tai heidän parissaan työskenteleville aikuisille.

Uudet opetussuunnitelmat käyttöön

Uusittujen tutkinnon perusteiden myötä myös Luovissa otettiin käyttöön uudet opetussuunnitelmat. Opetus- ja toteutussuunnitelmia valmisteltiin vuoden aikana tutkintokohtaisissa työryhmissä opintopäällikön johdolla. Uudet suunnitelmat olivat suurilta osin käytössä jo uuden lukuvuoden alkaessa syksyllä. Uudet opetussuunnitelmat antavat edellisiin verrattuna huomattavasti paremmat mahdollisuudet tarjota opiskelijoille osia eri tutkintojen sisältä ja näin mahdollistaa laaja-alaisemmat osaamisen mahdollisuudet työelämään siirryttäessä.

Vuoden 2015 syksystä lähtien opintoviikot jäivät historiaan. Siitä lähtien osaamista ja oppimista on osoitettu osaamispisteillä. Suurin muutos opiskelijoiden näkökulmasta on siinä, että osaamispisteitä kertyy, kun niitä vastaava osaaminen on osoitettu. Yksilöllisen osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen antavat opiskelijalle mahdollisuuden osoittaa osaamisensa monella eri tavalla ja opiskelijaryhmässä vaihtuvuus vuoden aikana voi olla aikaisempaa suurempaa. Osaamisperusteisuuden toteuttamista tukee myös opettajien vuosityöaikamalli, jota Luovissa kokeiltiin kuluvan vuoden aikana jo toista vuotta.

Luovi kilpailuissa

Taitaja2015-tapahtuman TaitajaPLUS-lajeissa oli Luovista mukana viisi kilpailijaa. Mitalisaldona kertyi yksi hopea ja yksi pronssimitali sekä roppakaupalla kokemusta ja hienoja kilpailusuorituksia.
TaitajaPLUS – kiinteistöhuolto, hopeaa Henri Mäenpää, Alavuden yksikkö.
TaitajaPLUS – asiakaspalvelu ja myynti, pronssia Jere Soikkeli, Liperin yksikkö.

Oulun yksikön opiskelijoiden joukkue saavutti pronssia Saku Ry:n järjestämissä erityisopiskelijoiden salibandyturnauksessa. Pelit pelattiin Lohjan Kisakalliossa 6.5.2015. Oulun joukkueen mitaliputki venyi jo useisiin vuosiin. Liperin yksikön kone- ja metallialan opiskelijoiden menestyivät  SAKU:n kisoissa fresbeegolfissa.

Avartti-toiminnassa kuninkaalliset puitteet

Avartti-toiminta sai kuninkaalliset puitteet, kun Avartti-ohjelman kansainvälisen neuvoston puheenjohtaja, Wessexin jaarli prinssi Edward ja kulttuuri- ja asuntoministeri Pia Viitanen luovuttivat 2.2. tunnustukset Avartti-ohjelmassa kunnostautuneille nuorille. Ammattiopisto Luoviin tunnustuksia tuli Alavuden ja Liperin yksiköihin sekä Kajaanin toimipisteeseen yhteensä 1 hopeinen ja 16 pronssista tunnustusta.

Luovin Avartti-viikko jatkui vielä Kuusamon nuorisokeskus Oivangissa, jonne Avartissa mukana olevat Luovin opiskelijat ohjaajineen kokoontuivat yhteiselle tutustumisleirille. Leiriohjelmaan mahtui monenlaisia yhteisiä elämyksiä mm. erätaitojen harjoittelun parissa. Leirin kruunasi prinssi Edwardin ja puolisonsa Wessexin kreivitär Sophien vierailu.

2-luovi-tk2015-avarttiryhmis

Luovin Avartti-viikko jatkui vielä Kuusamon nuorisokeskus Oivangissa, jonne Avartissa mukana olevat Luovin opiskelijat ohjaajineen kokoontuivat yhteiselle tutustumisleirille. Leiriohjelmaan mahtui monenlaisia yhteisiä elämyksiä mm. erätaitojen harjoittelun parissa.

Tapahtumia vuoden varrelta

Tampereen Särkänniemi-yhteistyö poiki kesätyöpaikkoja opiskelijoille. Luovi tarjoaa työhönvalmentajan tukea työssä selviytymiseen ja ongelmatilanteisiin. Verkostotyössä ovat mukana myös Kiipulan ammattiopisto ja Ylöjärven etsivä nuorisotyö.

Työelämäyhteistyö vahvistui, mistä tunnustuksena Pirkanmaan vuoden 2015 erityisopetusteko -palkinto.
Erityisopetusteon tekijät ovat Ammattiopisto Luovin Tampereen yksikön kotityö‐ ja puhdistuspalvelujen perustutkintokoulutuksen opettajat, ohjaajat ja opiskelijat.

Joensuun kaupungin SOTE-palveluiden, senioripalvelu Ankkurin kanssa aloitettiin uudenlainen yhteistyö, jossa kotityö- ja puhdistuspalvelualan opiskelijat tarjoavat Senioripihan asukkaille arjen avustavia palveluita.

Kuopion toimipiste aloitti yhteistyön Rauhanlahden Lomakeskuksen kanssa. Rauhanlahti on osa kiinteistöpalvelujen oppimisympäristöämme.

Liperin yksikössä avasi ovensa opiskelijavoimin toteutettava Kahvila Kupponen. Kahvila on oppimisympäristö, jossa opiskelijat oppivat työtä tekemällä.

Muhoksella valmistui vuoden 2015 aikana auto-, kuljetus-, varasto- ja luontoalan uudet oppimisympäristöt.
Kaikki opettajat osallistuivat 1 päivän mittaiselle työelämäpäivälle kesäkuussa.

Opiskelijoiden kuuleminen ja vaikuttaminen kehittyivät tavoitteen mukaan selvästi. Oulun yksikössä opiskelijat olivat aktiivisesti mukana opiskelijahuoltoryhmän toiminnassa ja opiskelijoiden välituntitila perustettiin ja sisustettiin käyttäjien toiveiden mukaisesti. Opiskelijoilta kerätty palaute toimi pohjana seuraavan lukuvuoden suunnittelulle.

Kotityö- ja puhdistuspalvelualan koulutus alkoi Kemissä elokuussa.

Hei! Kuulisimme mielellämme palautteesi sivustostamme, jotta voimme palvella jatkossa entistä paremmin.

Miten arvioisit Luovi.fi -sivuston käyttökokemuksesi?

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.