Osaamisperusteisuus

Osaamisperusteisuus

Osaamisperusteisuus todeksi Luovissa

Vuoden 2015 ammatillisen koulutuksen tutkintouudistuksen yhteydessä osaamisperusteisuus-ajattelu nousi aivan uudelle tasolle. Miten osaamisperusteisuuden periaatetta on tehty todeksi Ammattiopisto Luovissa vuosina 2015-2016?

Lue lisää
Osaamisperusteisuus

Oppimisen työelämälähtöisyys – hyötyä kaikille osapuolille

Heli Tihisen telma-ryhmällä Oulun yksikössä on useita työelämäkumppaneita. Kumppanuuksien ansiosta ryhmällä on viikossa kolmesta neljään työpäivää. Oikeat työt oikeilla työpaikoilla motivoivat paitsi opiskelijoita myös henkilöstöä. Yhteistyöstä hyötyvät siis kaikki osapuolet – opiskelijat, yritys ja oppilaitos.

Lue lisää
Osaamisperusteisuus

Kodinhuoltajaopinnoista työelämään

Mahtoiko Jenniina katsoa nuorempana paljon kokkiohjelmia televisiosta, sillä hänen haaveenaan oli opiskella kokiksi? Jenniina ei tullut valituksi Alavuden yksikköön ykkösvaihtoehtonaan kokkiopinnot. Hän vastaanotti kuitenkin kakkosvaihtoehdon eli kotityö- ja puhdistuspalvelualan perustutkinnon kodinhuoltajien opiskelupaikan, koska Alavuden yksikkö tuntui hyvältä opiskelupaikalta.

Lue, kuinka Jenniinan yksilöllinen polku vei kodinhuoltajaopinnoista työelämään.

Lue lisää
Osaamisperusteisuus

Aurinkoinen, uusi oppimisympäristö

Elokuussa 2016 avattiin Oulussa ammattiopisto Luovin uusi oppimisympäristö Ravintola Aurinkoinen, joka toimii vanhusten asumispalveluja tarjoavassa Aurinkokodissa.

Luovin hotelli-, ravintola- ja catering-alan opiskelijat toteuttavat ja tarjoilevat Aurinkokodin lounaan ja tilaustyöt arkisin ryhmän ohjaajan ja opettajan opastuksella. Ravintola Aurinkoisessa opiskelijoiden ”learning by doing” saa jokaisena päivänä konkreettisen merkityksen valmiin tuotteen ja tyytyväisen asiakkaan muodossa. Oppiminen ei ole ulkoa annettua vaan itse koettua.

Opiskelijoiden saama vastuu ja luottamus näkyvät heidän sitoutumisenaan työelämän pelisääntöihin. Opettajana on ollut hienoa nähdä kuinka tämän vastuun ja luottamuksen myötä nuoren ammatillinen kehittyminen lähtee käyntiin opintojen aikana.

Lue lisää
Osaamisperusteisuus

Oppimisympäristö luo kohtaamisia

Luovin uudenlainen oppimisympäristö vanhusten asumispalveluja tarjoavassa Aurinkokodissa on kerännyt paljon kiitosta niin opiskelijoilta, ohjaajilta, omaisilta kuin talonväeltäkin.

Ammattiopisto Luovin oppimisympäristö, lounasravintola Aurinkoinen saattaa päivittäin yhteen opiskelijat ja vanhukset. Osaa asiakkaista myös avustetaan esimerkiksi ruoan hakemisessa. Sosiaalinen kanssakäyminen on opiskelijoita ohjaavan erityisopettajan Jari Räinän mukaan suuri etu: “Se on opiskelijoillemme ihan ainutlaatuista. Täällä kommunikointiin pitää lähteä luonnollisesti mukaan.”

Lue lisää