29.9.2017

Oplaxilla laatu kumpuaa perusasioista

Puu tuoksuu, saha laulaa ja trukit ajavat harkittua, mutta sähäkkää ralliaan oululaisen kuormalavatehtaan uumenissa Limingantullin tehdasalueen syövereissä. Oplax Oy on pohjoissuomalainen puualan yritys, jonka Oulun toimipiste valmistaa ja myy trukkilavoja ympäri pohjoiskalotin. Lisäksi Oulun tehtaalla jatketaan paperirullakeskiöhylsyjä, jotka yritys kuljettaa itse uusiokäyttöön naapuriin Stora Enson paperitehtaalle. Oulun Oplaxissa on töissä 12 vakituista sekä neljä määräaikaista ammattilaista. Yrityksellä on lisäksi toinen tehdas Torniossa sekä tytäryhtiö Venäjällä.

Oplax Oy otti leipiinsä elokuun lopulla kaksi työssäoppijaa Ammattiopisto Luovilta. ”Kyllä olen ollut tyytyväinen”, vastaa tuotantopäällikkö Aleksi Niskala. Häntä ei jännittänyt ottaa harjoitteluun erityisnuoria. ”Uskoin, että heistä on siihen. Tokihan sitä vähän mietti, mutta on meillä ollut muualtakin harjoittelijoita, joilla homma on mennyt huonommin kuin näiltä nykyisiltä. Nämä Luovin opiskelijat pystyvät tekemään hommia siinä missä muutkin.” Tuulia Junno opiskelee Ammattiopisto Luovissa kolmatta ja viimeistä vuottaan puualalla. Hän haaveilee tekevänsä valmistuttuaan puusepän töitä kuten huonekalujen entisöintiä ja rakentamista. ”Olen ihan tykännyt olla täällä, täällä on mukava työpiiri ja kaikkien kanssa tulee hyvin toimeen.”

Harjoittelijat, kuten muutkin Oplaxin työntekijät lähtevät liikkeelle perusasioista. ”Aluksi tehdään enemmän käsillä; kootaan lavoja ja lavan osia hakas- ja naulapyssyillä. Linjatyöskentely on sitten ihan erilaista. Siellä täytetään koneen lautakasetteja, lisätään nauloja ja poistetaan häiriöitä”, Niskala kuvailee työssäoppijoiden työtehtäviä. ”Samoja hommia mitä muillakin.” Tällä hetkellä Tuulia paiskii hommia pääosin tuotantolinjalla. ”Nyt olen tehnyt töitä jalaskoneella ja välillä käyn kansilautakoneella”. Kokemus käytännön töistä on erittäin tärkeää puualan töissä. ”On se aika tärkeää. Täällä ei tehdä pelkästään yhtä asiaa, vaan pääsee monipuolisesti tekemään.” Myös tuotantopäällikkö Niskala ymmärtää monipuolisen, käytännönläheisen harjoittelun päälle: ”Itsekin lähdin aikanaan tuotannon puolelta perusasioista. Siitä se kaikki lähtee. Sieltä tulee se laatu ja kaikki nämä asiat helpommin tutuiksi.”

Tietoisuutta puualan tekijöistä ja työpaikoista tarvitaan lisää. Työn raivaajat! -kampanjan avulla luodaan arvoa sekä Tuulian kaltaiselle osaajalle että Oplaxin kaltaiselle vientiyritykselle. ”Puuala on sellainen, että työpaikkoja voi olla vaikea löytää. Ei moni varmasti edes tiedä, missä mittakaavassa Oulussa tehdään vaikkapa trukkilavoja esimerkiksi. Noiden (harjoittelujen ja työssäoppimisjaksojen) kautta voidaan löytää ihan helmiä työntekijöitä. Me ollaan kokeiltu esimerkiksi vuokrafirmojen kautta työntekijöitä, jotka on myöhemmin vakinaistettu”, Aleksi Niskala kertoo. Tietoisuutta erityisnuorten taidoista ja kyvyistä tarvitaan lisää ”Monet kuvittelee, että luovilaiset on ihan peukalo keskellä kämmentä, vaikka eihän se näin ole. Siellä on erittäinkin hyviä ja taitavia ihmisiä”, Tuulia kertoo erityisnuorten kohtaamista ennakkoluuloista. ”Eihän sitä tiedä, jos ei kokeile”, Aleksi Niskala vahvistaa.

Jaa uutinen:

Viimeisimmät uutiset

30.1.2019

Työn raivaajat! -kampanjan yhteenveto – Kampanja nosti esille tarinoita työstä

Ammattiopisto Luovi aloitti toissa syksynä 10-vuotisjuhlansa kunniaksi Työn raivaajat! -kampanjan, jonka tavoitteena on ollut raivata asenteita, lisätä tietoutta erilaisista osaajista ja edistää erityistä tukea tarvitsevien nuorten ja aikuisten työllistymistä. Kampanjan suojelijana on toiminut tasavallan presidentti Sauli Niinistö. Työn raivaajien taustalla on ajatus ja tutkimustietoa tiedon puutteen vaikutuksesta asenteisiin. Ennakkoluulojen vuoksi …

20.12.2018

Kunniatyönraivaajaksi PKO, myös tehokkaimmat Työn raivaajat valittu

Syksyn 2018 tehokkaimmat Työn raivaajat sekä kunniatyönraivaaja on valittu. Työelämäedustajien joukosta Ammattiopisto Luovi on valinnut kaksi yritystä, joiden on erityisesti katsottu edistäneen osatyökykyisten työllistymistä ja osoittaneen yhteiskuntavastuullisuutta. Kunniatyönraivaajaksi on nyt valittu Pohjois-Karjalan Osuuskauppa / Mika-Jussi Mononen, joka palkitaan Liperin yksikön joulujuhlassa 20.12.2018. Aikaisemmin tunnustuksen on saanut Myö Hostel / Jenny …

13.12.2018

Kameran toisella puolella on tilaa erilaisille osaajille

Elokuvan tekeminen on työ, jossa käytännön osaaminen kulkee taiteellisen näkemyksen kanssa käsi kädessä. Elokuva-alalle mielivät aloittavat usein avustavista tehtävistä tuotannon eri vaiheissa. Näitä hommia opetellaan paitsi alan kouluissa, myös opiskelemalla työpaikalla ja tekemällä vapaaehtoistyötä kuvauksissa. Ilman vapaaehtois- tai opiskelijavoimia tehdyt elokuvat ovatkin äärimmäisen harvassa. Mitä suuremmasta tuotannosta on kyse, sitä …

15.6.2018

Työn raivaamista Würthin tapahtumissa ja tukitoimissa

Würthin punainen, vaakunanmuotoinen tunnus on tuttu näky rakennustyömailla ympäri maailmaa. Tämä Saksassa 1945 perustetusta ruuvikaupasta lähtenyt konserni levittää ja myy suurelta osin itse valmistamiaan työkaluja, kemikaaleja sekä tuotannon oheistarvikkeita yrityksille. Würthin palvelukonseptiin kuuluu olla asiakasyritysten tavoitettavissa. Siksipä Würthin kivijalkaliikkeet – Würth-Centerit – löytääkin keskeisten valtaväylien läheisyydestä. Yhteistyö Ammattiopisto Luovin ja …