Korona ei pysäyttänyt hakekuljetuksia

 

© Heikki Jansson

Logistiikan ammattilaisten antama työpanos jää usein huomioimatta. Nämä liikkuvan toimiston sankarit valtavine rekkoineen nähdään turhan usein häiriötekijänä yksityisautoilijoiden lomareiteillä sen kummemmin ajattelematta, kuinka tärkeää työtä yhdistelmäajoneuvonkuljettajat tekevät.

19-vuotias Heikki Jansson valmistui yhdistelmäajoneuvon kuljettajaksi Ammattiopisto Luovin Muhoksen yksiköstä joulukuussa 2019. Hän ajaa yhdistelmärekkaa Kuljetus Luokkanen Oy:n palkkalistoilla. ”Tein työelämäjaksoja Luokkaselle jo opiskeluaikoina ja jatkoin töitä heti valmistuttuani. Olen ollut todella tyytyväinen”, Heikki kertoo. Pudasjärveltä kotoisin oleva nuorukainen oli iloinen löytäessään töitä kotipaikkakunnaltaan. ”Pudasjärvi on pieni paikka, joten täytyy olla tyytyväinen, että oman alan hommia löytyy.”

Koko kevään maailmaa ravisuttanut koronapandemia vaikuttaa luonnollisesti Logistiikan alallekin. Joillain työt loppuvat kuin seinään. Toisaalta joidenkin hyödykkeiden täytyy liikkua paikasta toiseen. Monet tehtaat on pidettävä käynnissä eikä esimerkiksi lämmön- tai energiantuotannosta tingitä. Logistiikan ammattilaisten työpanoksen merkitys korostuu muun muassa näillä aloilla. Vaikka korona ei ole vähentänyt Janssonin töitä, hän ottaa riskiryhmäläisenä viruksen vakavasti: ”Tehtailla suojavarusteet ja hygienia otetaan onneksi vakavasti. Totta kai olen koronasta huolissani, koska kuuluun riskiryhmään. Toisaalta, jos se tulee, niin sitten se tulee. Täytyy huolehtia hygieniasta ja minimoida riskit.”

Heikki Jansson ajaa haketta ja sahanpurua sekä teollisuuden että lämmöntuotannon tarpeisiin. Hake ja sahanpuru tulee sivutuotteena metsäteollisuudesta, josta se kuljetetaan jatkojalostukseen tai poltettavaksi. Haketta menee Kemiin Metsä Fibren sellutehtaalle. Ouluun Jansson kuljettaa haketta ja sahanpurua lämpövoimalaan. ”Ihmisillä tulisi kylmä”, Jansson kuittaa miettiessään työn merkityksellisyyttään. Hän on huolissaan alansa ja ammatillisen opetuksen arvostuksesta. ”Saisihan se arvostus olla korkeampi. Monet epäilevät ammattikoulusta valmistuneiden ammattitaitoa. Moni tärkeä työ on suoraan ammattiopistosta valmistuvien hommaa. Logistiikan ammattilaisten työpanosta ei arvosteta, koska ei välttämättä ole omaa suoraa kosketusta alaan.”

Heikki suuren rekka auton edessä huomiovaatteissa.

©Heikki Jansson

Luovin Muhoksen yksikössä koulutetaan yhdistelmäajoneuvon kuljettajia ja varastonhoitajia Logistiikan perustutkintokoulutuksessa. Koulutus on erittäin työelämälähtöistä ja Luovin kaltaisessa erityisammattioppilaitoksessa opiskelijoille taataan laadukas yksilöllinen ohjaus. ”Opin ajamaan kaikilla vehkeillä, käsittelemään niitä ja tekemään pikku fiksauksiakin. Olen todella tyytyväinen. Mieleen on jäänyt erityisesti henkilökunta ja muut ihmiset. Luovissa sai aina apua, jos tarvitsee ja koulupäivän jälkeenkin sai yksilöllistä opetusta. Kalustoharjoituksia sai jäädä tekemään, jos halusi ja koki tarvetta. Lukuaineistakin tehtiin mielenkiintoisia ja käytännönläheisiä. Luovissa oli tosi hyvä opiskella.” Luovissa korostuu työelämälähtöinen opiskelu. Heikki pääsi opiskelemaan työelämässä muun muassa Matkahuollolla, oppisopimuksella sorankuljetuksessa Kiimingissä sekä viimeisimpänä Kuljetus Luokkasella, jonne hän jäi töihin valmistuttuaan.

Heinäkuussa Heikkiä odottaa varusmiespalvelus Sodankylässä, missä kuskin hommat todennäköisesti jatkuvat.

Hei! Kuulisimme mielellämme palautteesi sivustostamme, jotta voimme palvella jatkossa entistä paremmin.

Miten arvioisit Luovi.fi -sivuston käyttökokemuksesi?

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.