11.01.2021

Yhteistyö uudistuneen Oulun Baarin kanssa jatkuu

Ikonisella paikalla Maikkulan yrityskylässä, Oulunlahdentien ja Kainuuntien risteyksessä palvellut Neste Oulun baari Maikkula on ollut aina auki liki 20 vuotta. ”24 h. Joka joulu ja uusi vuosi.” Vaikka asema on vanha, näyttää tilava ruokasali ja myymälätila erittäin nykyaikaiselta ja tyylikkäältä. Asemalla on tehty pitkä remontti, jossa vaihtoon menivät kaikki pinnat, paneelit ja laitteistot. Vain pöytien kannet ovat entiset.   

Oulun baarissa toimii suosittu ruokaravintola, jossa on tarjolla monenlaista herkkua. Tämän vuoksi Oulun baari on hieno paikka opiskella käytännössä ruuanlaittoa. Oulun baarin keittiössä on kouliintunut eri mittaisilla jaksoilla kymmeniä Luovin kokkiopiskelijoita. ”Yhteistyö on mennyt tosi hyvin. Ollaan saatu tänne joustavasti opiskelijoita sekä ryhminä että yksittäin.” ammatillinen erityisopettaja Rauno Hynynen kertoo. Luovin ja Oulun baarin yhteistyö jatkuu viidettä vuotta, ja kymmenet opiskelijat ovat käyneet sinä aikana hakemassa oppia Oulun baarista. Opinnot työpaikalla sujuvat ketterästi opiskelijan omien tarpeiden mukaan. ”Voisi sanoa, että kokkiopiskelija voi opiskella täällä melkein kaiken tarpeellisen tutkintoaan varten. Ei muuta kuin heittäisi kolmeksi vuodeksi tänne tekemään”, Hynynen kehuu. 

Myös Oulun baarin henkilöstö on ollut tyytyväinen yhteistyöhön. Ravintolapäällikkö Henri Heikkinen arvostaa lisäkäsiparien ohella myös tietoa alan opetuksesta. ”Tännekin tulee tietoa siitä, minkälaiset ovat nykyään oppilaitosten opetusmetodit ja minkälaisilla valmiuksilla opiskelijat valmistuvat.” Myös opiskelijoiden opastaminen arjessa lämmittää ravintolapäällikön mieltä: ”On todella palkitsevaa nähdä, kun opiskelijat kehittyvät ja valmistuu ammattilaiseksi tälle alalle.”

Onnistuneen työelämäyhteistyön myötä sekä oppilaitokset että työpaikat vaihtavat ajankohtaista tietoa kunkin alan nykytilanteesta ja trendeistä. Oulun baari saa tietoa kokkiopiskelijoiden valmiuksista ja Luovin opetuksen saadessa tietoa siitä, mitä ravintola-alalla juuri tällä hetkellä tapahtuu. ”Täällä näkee niitä uusia tuulia alalta ja että missä mennään. Ruokalistat eivät ole aina ihan perussettiä ja hommaa voidaan kehittää”, Ammatillinen erityisopettaja Rauno Hynynen kertoo. ”Lisäksi täällä otetaan hyvin huomioon erityisopiskelijat ja löydetään kullekin hyvät työtehtävät.” Myös sopivasti avustavia tehtäviä löytyy. ”Täällä käsitellään raaka-aineet alusta asti. Ne eivät tule valmiina tai puoli valmiina. Lihojen ja kasvisten käsittelyä alusta asti eivät opiskelijat monessa paikassa pääse tekemään”, Rauno Hynynen avaa. Ravintolapäällikkö Heikkinen uskoo, ettei kädentaitojen merkitys ole häviämässä: ”Kädentaidot tulevat olemaan arvossaan. En nää että alkaisimme valmistamaan valmiista tai puolivalmiista raaka-aineista. Olen sitä mieltä, että kokillakin pitää jatkossakin pysyä veitsi kädessä.”

Luovin työelämäasiantuntija Jari Keisu sekä Figure Groupin Pasi Lämsä ovat olleet käynnistämässä opiskelijayhteistyötä oppilaitosten ja Oulun baarin kanssa. ”Oulun baari on hyvä oppimisympäristö, jossa yritys ja oppilaitos hyötyvät toinen toisistaan. Tässä täyttyy se yhteiskunnallinen tavoite, että molemmat hyötyvät”, Pasi Lämsä kommentoi. ”Olen ollut omalta osaltani kannustamassa ja tukemassa, että tulos olisi tämän suuntainen, kuten Rauno aiemmin kommentoi.” Aktiivisen opettajan rooliakaan onnistuneessa työelämäyhteistyössä ei sovi vähätellä. ”Tämä on ollut hyvin opettajalähtöistä. Rauno on ollut hyvin aktiivisesti tässä mukana. Kokkiopiskelijoiden lisäksi täällä Oulun baarissa on ollut myös puhtauspuolen opiskelijoita”, Jari Keisu lisää.

Koronapandemia ja Oulun baarin pitkä remontti on laittanut yhteistyötä tauolle, mutta suunnitelmia jatkuvan yhteistyön varalle on jo tehty. ”Meillä meni nyt taas etäilyyn tämä opiskelu, mutta tarkoituksena olisi taas vuoden 2021 puolella saada tännekin opiskelijoita”, Rauno Hynynen paljastaa. ”Valloillaan oleva kriisi on muuttanut hieman kysyntää. Mukaan pakatun ruuan kysyntä kasvaa ja siihen kehitetään uusia tuotteita, Á la cartéa ja lounasbuffettia tarjoillaan edelleen”, Oulun baarin omistajaperheeseen kuuluva Jussi Jaakkola kertoo. Yhteistyötä aiotaan kuitenkin jatkaa positiivisissa merkeissä. ”Nään, että oppilaitosyhteistyö on tärkeää ja se tulee olemaan tärkeää jatkossakin. On tärkeää, että opiskelijat saavat kuvan siitä, mitä se työ voisi olla sitten opiskelujen jälkeen”, ravintolapäällikkö Heikkinen kertoo. Luovin Rauno Hynynen on samoilla linjoilla. ”Työelämäyhteistyö Oulun baarin kanssa on ollut jouheaa ja homma on toiminut.