Haluamme lisätä opiskelijoidemme mahdollisuuksia yhdenvertaiseen osallistumiseen. Valtakunnallisen toimintamme perustana ovat vahvat alueelliset ja paikalliset verkostot.
Suomen suurimpana alan toimijana Luovi on merkittävä ammatillisen erityisopetuksen kehittäjä. Olemme aktiivisesti mukana monissa kansallisissa ja kansainvälisissä hankkeissa ja verkostoissa.
Tarjoamme ammatillisen erityisopetuksen osaamista asiantuntijapalveluina myös muiden oppilaitosten henkilöstöille.
Ammattiopisto Luovin johtoryhmä
Ammattiopisto Luovin johtoryhmän muodostavat:
toimitusjohtaja Hannu Koivula
rehtori Seija Norup
tieto- ja viestintäjohtaja Susanna Kangas
henkilöstöjohtaja Riitta Anttila
vastuullisuus- ja talousjohtaja Vesa Oinonen
Ammattiopisto Luovi Oy:n hallitus
Ammattiopisto Luovi Oy:n hallinnosta ja toiminnan asianmukaisesta järjestämisestä huolehtii hallitus, johon kuuluu neljä varsinaista jäsentä: Markku Hyttinen (hallituksen puheenjohtaja), Marina Erhola, Anne Somer ja Vesa Saarikoski. Asioiden esittelijänä toimii Luovin toimitusjohtaja Hannu Koivula.
Koulutuksen neuvottelukunta
Hengitysliiton koulutuksen neuvottelukunta toimii Luovin johtoryhmän tukena päätöksenteossa ja yhteiskunnallisessa vaikuttamisessa. Neuvottelukunta voi antaa näkemyksensä ja suosituksia ammatilliseen erityisopetukseen ja oppilaitoksen johtamiseen liittyvissä kysymyksissä. Lisäksi Luovilla on tätä kautta mahdollisuus tuoda yhteiskunnalliseen keskusteluun ammatilliseen erityisopetukseen ja erityistä tukea tarvitsevien nuorten ja aikuisten yhteiskunnalliseen asemaan liittyviä teemoja,
Neuvottelukuntaan kuuluvat eduskunnan ensimmäinen varapuhemies Paula Risikko (pj), Suomen yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen, Sivistan toimitusjohtaja Susanna Niinistö-Sivuranta, Mercurian rehtori toimitusjohtaja Tiina Immonen, Pohjois-Karjalan Osuuskaupan henkilöstöjohtaja Mika-Jussi Mononen, TTS Työtehoseuran toimitusjohtaja Teemu Hassinen, Hengitysliiton toiminnanjohtaja Markku Hyttinen sekä Luovin johtaja Hannu Koivula.
Luovin historia
Ammattiopisto Luovi syntyi 1.8.2007, kun Hengitysliittoon kuuluneet Merikosken ammatillinen koulutuskeskus (perustettu 1957), Kaprakan ammatillinen koulutuskeskus (perustettu 1947) ja Hoikan opisto (perustettu 1952) yhdistyivät valtakunnalliseksi oppilaitokseksi.
Luovi toimi perustamisaikaan 18 paikkakunnalla, joista eteläisin oli Helsinki ja pohjoisin Ylitornio. Opiskelijoita uudessa ammattiopistossa oli ammatillisessa peruskoulutuksessa 1 220. Lisäksi aikuiskoulutukseen ja vapaan sivistystyön koulutukseen osallistui vuosittain noin 2 000 opiskelijaa. Henkilöstöä meillä oli perustamisvaiheessa reilut 600. Hallinnollinen keskus perustettiin Ouluun.
Ammattiopistomme laajeni 1.1.2009, kun Alavuden erityisammattikoulu yhdistyi Luoviin. Samana vuonna Luovi lopetti kansanopistokoulutuksen järjestämisen ja sulki Sastamalan toimipisteen. Syynä oli paikallisesti vähentynyt kansanopistokoulutuksen kysyntä.
Muutosten jälkeen meillä opiskeli 1 460 ammatillisen peruskoulutuksen opiskelijaa ja lähes saman verran aikuiskoulutusopiskelijoita. Luovi toimi tuolloin 27 paikkakunnalla ja henkilöstöä oli yli 850.
Kun Luovi täytti kymmenen vuotta 2017, meillä opiskeli 1 550 ja työskenteli 700 luovilaista yhteensä 24 paikkakunnalla.
Vuoden 2023 alusta alkaen Ammattiopisto Luovin ylläpitäjäksi muuttui ammatillisen koulutuksen järjestämisluvan saanut Ammattiopisto Luovi Oy, jonka omistaa Hengitysliitto ry. Opiskelijoita oli muutosvaiheessa noin 2 000 ja henkilöstöä 850. Toimintaa oli yhteensä 29 paikkakunnalla.
Luovi lähelläsi ympäri Suomen
Paikkakunta
Alavus
Alavudella voit opiskella ammatillista perustutkintoon johtavaa koulutusta, tutkintokoulutukseen valmentavaa koulutusta (TUVA) sekä työhön ja itsenäiseen elämään valmentavaa koulutusta (TELMA).
Helsingissä voit opiskella liiketoiminnan perustutkinnossa, media-alan ja kuvallisen ilmaisun perustutkinnossa, ravintola- ja catering-alan perustutkinnossa, tutkintokoulutukseen valmentavassa koulutuksessa (TUVA) tai työhön ja itsenäiseen elämään valmentavassa koulutuksessa (TELMA).
Imatralla voit opiskella ammatilliseen perustutkintoon johtavaa koulutusta, tutkintokoulutukseen valmentavaa koulutusta (TUVA) sekä työhön ja itsenäiseen elämään valmentavaa koulutusta (TELMA).
Joensuussa voit opiskella ammatillista perustutkintoon johtavaa koulutusta ja tutkintokoulutukseen johtavaa koulutusta (TUVA) sekä ammatillista perustutkintoon johtavaa koulutusta.
Kajaanissa voit opiskella ammatillista perustutkintoon johtavaa koulutusta, tutkintokoulutukseen valmentavaa koulutusta (TUVA) sekä työhön ja itsenäiseen elämään valmentavaa koulutusta (TELMA).
Kokkolassa voit opiskella ammatillista perustutkintoon johtavaa koulutusta, tutkintokoulutukseen valmentavaa koulutusta (TUVA) sekä työhön ja itsenäiseen elämään valmentavaa koulutusta (TELMA).
Kuopiossa voit opiskella ammatilliseen perustutkintoon johtavaa koulutusta, tutkintokoulutukseen valmentavaa koulutusta (TUVA) sekä työhön ja itsenäiseen elämään valmentavaa koulutusta (TELMA).
Lappeenrannassa voit opiskella ammatilliseen perustutkintoon johtavaa koulutusta, tutkintokoulutukseen valmentavaa koulutusta (TUVA) sekä työhön ja itsenäiseen elämään valmentavaa koulutusta (TELMA).
Muhoksella voit opiskella ammatillista perustutkintoon johtavaa koulutusta, tutkintokoulutukseen valmentavaa koulutusta (TUVA) sekä työhön ja itsenäiseen elämään valmentavaa koulutusta (TELMA).
Oulussa voit opiskella ammatillista perustutkintoon johtavaa koulutusta, tutkintokoulutukseen valmentavaa koulutusta (TUVA) sekä työhön ja itsenäiseen elämään valmentavaa koulutusta (TELMA).
Porissa voit opiskella ammatilliseen perustutkintoon johtavaa koulutusta, tutkintokoulutukseen valmentavaa TUVA-koulutusta sekä työhön ja itsenäiseen elämään valmentavaa koulutusta (TELMA).
Rovaniemellä voit opiskella koulutusta ravintola- ja cateringalan puhtaus- ja kiinteistöpalvelujen alan koulutuksia. Lisäksi voit opiskella tutkintokoulutukseen valmentavaa TUVA-koulutusta sekä työhön ja itsenäiseen elämään valmentavaa TELMA-koulutusta.
Seinäjoella voit opiskella ammatilliseen perustutkintoon johtavaa koulutusta, tutkintokoulutukseen valmentavaa koulutusta (TUVA) sekä työhön ja itsenäiseen elämään valmentavaa koulutusta (TELMA).
Tarjoamme voit opiskella ammatillisiin perustutkintoihin johtavia koulutuksia esimerkiksi median, logistiikan ja puhtaus- ja kiinteistöpalveluiden aloilta. Lisäksi voit opiskella sekä tutkintokoulutukseen valmentavaa TUVA-koulutusta sekä työhön ja itsenäiseen elämään valmentavaa TELMA-koulutusta.
Torniossa voit opiskella perustutkintoon johtavaa koulutusta, tutkintokoulutukseen valmentavaa koulutusta (TUVA) sekä työhön ja itsenäiseen elämään valmentavaa koulutusta (TELMA).
Ylivieskassa voit opiskella Työhön ja itsenäiseen elämään valmentavaa TELMA-koulutusta sekä yhteistyössä SYTYKE-työpajan kanssa levyseppähitsaajan sekä puusepän tutkintokoulutusta.
Satelliittiopetuksella tarkoitetaan yksittäisille opiskelijoille järjestettyä koulutusta opiskelijan omalla paikkakunnalla ja tutussa toimintaympäristössä. Näin toimitaan, jos opiskelijan tuen tarve on niin suuri, ettei matkustaminen tai asuminen Luovin varsinaisilla paikkakunnilla ole mahdollista. Satelliittiin voi kuulua yksi tai muutama opiskelija ja sen toiminta on määräaikaista.
Satelliittiopetuksessa opiskelijan tukena on ohjaaja. Opiskelijan tai ryhmän opettaja voi olla joko satelliittipaikkakunnalla tai opetus voidaan toteuttaa Luovin paikkakunnalta. Opinnot etenevät henkilökohtaisen suunnitelman mukaan esimerkiksi työpaikalla tai työkeskuksessa.
Koulutus toteutuu yhteistyössä alueen työpaikkojen ja elinkeinoelämän sekä kuntien ja hyvinvointialueen palveluverkostojen kanssa. Satelliittiopetusta voidaan järjestää opiskelijan omalla kotipaikkakunnalla, mikäli opiskelijan toimintakyky sitä edellyttää.
Satelliittipaikkakunnalle ei ole omaa hakua, vaan haku toteutetaan koulutusta koordinoivan paikkakunnan haussa. Tällä hetkellä satelliittiopetuksena koulutusta toteutetaan muun muassa Ivalossa, Kuusamossa, Tervolassa ja Utsjoella.
Oma väylä työhön ja hyvään elämään
Taideteollisuusalan perustutkinto
Artesaani
Artesaani valmistaa persoonallisia esineitä, tuotteita ja vaatteita. Hän käyttää työssään monipuolisesti erilaisia käsityötapoja. Artesaanin työhön voi kuulua myös valmistettavien tuotteiden suunnittelua.
Automekaanikko tekee henkilöautojen ja pakettiautojen huolto- ja korjaustöitä. Alan perustaitojen lisäksi opit asiakaspalvelua, huolellisuutta ja vastuullisuutta. Opit tuntemaan työturvallisuussäännöt, käyttämään suojavälineitä ja kierrättämään jätteitä.
Eläintenhoitaja osaa ruokkia ja hoitaa eläimiä sekä huolehtia niiden hyvinvoinnista. Hän osaa käyttää työssään tarvittavia koneita ja laitteita. Olennainen osa opiskelua on eläintenhoitotöiden tekeminen käytännössä.
IT-tukihenkilö osaa toimia työasemien, verkko- ja lisälaitteiden sekä toimialueiden muodostamassa tieto- ja viestintäteknisessä ympäristössä. Hän toimii osana tietohallintoa sekä auttaa käyttäjiä erilaisissa teknisissä ongelmissa asiakkaan tiloissa tai etäyhteyden välityksellä.
Kiinteistönhoitaja työskentelee erilaisten kiinteistöjen huolto- tai käyttötehtävissä. Koulutuksessa opit muun muassa kiinteistönhoidon perusvalmiudet sekä huolehtimaan piha- ja viheralueiden hoidosta. Lisäksi opit asiakaspalvelua, huolellisuutta ja vastuullisuutta.
Kokki tuntee elintarvikkeet ja raaka-aineet, valmistaa ruokaa myös erityisruokavalioasiakkaille ja laittaa sen esille joko suurelle joukolle kerrallaan tai annoksittain. Kokki tarvitsee työssään oma-aloitteisuutta, vastuullisuutta, ryhmätyötaitoja sekä asiakaspalvelutaitoja.
Koneistajan työtehtävät edellyttävät monipuolista ammattitaitoa ja valmistustekniikoiden osaamista, asiakaspalvelutaitoja sekä yhteistyökykyä. Koulutuksen tavoitteena on, että saat perusvalmiudet erilaisiin valmistustehtäviin ja kunnossapitotehtäviin ja työllistyt alan yritykseen.
Kuorma-autonkuljettajan työhön kuuluu huolehtia kaikista kuljetuksista alusta loppuun saakka. He huolehtivat myös siitä, että heidän käytössään oleva auto on kunnossa. Kuljettaja osaa toimia liikenteessä turvallisesti ja vastuullisesti ennakoiden erilaisia liikennetilanteita.
Leipuri-kondiittori osaa valmistaa ruoka- ja kahvileipiä, leipomoeineksiä ja konditoriatuotteita sekä käsityövaltaisessa että automatisoidussa tuotannossa. Leipuri-kondiittori tarvitsee työssään oma-aloitteisuutta, vastuullisuutta, ryhmätyötaitoja sekä asiakaspalvelutaitoja. Opiskelu on hyvin käytännönläheistä.
Levyseppähitsaaja valmistaa ja pitää kunnossa erilaisia koneita ja laitteita. Työtehtävät edellyttävät monipuolista ammattitaitoa ja valmistustekniikoiden osaamista, asiakaspalvelutaitoja sekä yhteistyökykyä.
Maalari osaa maalata seinä- ja kattopintoja sekä käsitellä maalattavan pinnan ennen maalausta. Maalarille tärkeää on hyvä värinäkö. Käsillä tekemisen taito ja kyky tehdä yhteistyötä muiden työmaalla työskentelevien kanssa korostuvat tässä ammatissa. Astma saattaa haitata maalarina työskentelyä. Koulutuksessa voit valita opintoihisi myös mm. tapetointia, vedeneristystöitä, laatoitusta tai ruiskumaalausta.
Maaseutuyrittäjällä on perustiedot maan kasvukunnon ylläpidosta ja kasvien kasvuun vaikuttavista tekijöistä sekä metsänhoidosta. Hän osaa käyttää ja huoltaa työssä tarvittavia koneita ja laitteita. Opintoja voi painottaa viljelyyn tai tuotantoeläinten hoitamiseen.
Media-alalla tarvitaan sekä ammatillisia moniosaajia että erityisosaajia. Audiovisuaalisen viestinnän osaamisalan suorittaneella on valmiudet toimia media-alalla audiovisuaalisen viestinnän työtehtävissä.
Merkonomi hallitsee asiakaspalvelun ja myynnin tehtävät. Hän on aktiivinen tiimityöntekijä joka tarvitsee työssään oma-aloitteisuutta, vastuullisuutta sekä vuorovaikutus- ja asiakaspalvelutaitoja.
Palvelulogistiikkatyöntekijä osaa vastaanottaa ja varastoida tavaraa. Hän vastaa kuljetusjärjestelyistä, varastokirjanpidosta ja kierrätyslogistiikan sujumisesta. Työhön kuuluu varastoalan työkoneiden hallinnan lisäksi tietotekniikan osaaminen sekä hyvät asiakaspalvelutaidot.
Pintakäsittelijä osaa pinnoittaa eri teollisuusalojen tuotteita ja materiaaleja, esimerkiksi teräsrakenteita, muoveja, puu- ja metallituotteita sekä ajoneuvojen osia.
Puusepän ammattiin kuuluu erilaisten huonekalujen ja kalusteiden sekä niiden osien valmistusta ja asennusta. Puuseppä voi valmistaa ja asentaa myös ikkunoiden ja ovien rakenteita.
Puutarhuri työskentelee esimerkiksi puutarhatyöntekijänä, taimitarhatyöntekijänä, puistonhoitajana, viherrakentajana, puutarhaviljelijänä tai kukkakaupassa myyntitehtävissä. Puutarhuri tarvitsee työssään muun muassa oma-aloitteisuutta ja vastuullisuutta.
Toimitilahuoltaja työskentelee kunnossa- ja puhtaanapitotehtävissä. Tehtäviin voi kuulua myös liikennevälineiden ja myymälätilojen
puhtaanapitotehtäviä, ulkoalueiden hoitoa sekä vahtimestaripalveluja.
Jos et vielä ole aivan varma mitä haluat tehdä tulevaisuudessa, TUVA-koulutus sopii sinulle. TUVA on tarkoitettu ensisijaisesti oppivelvollisille ja muille ilman toisen asteen tutkintoa oleville, jotka tarvitsevat valmentavaa koulutusta.
Yhdistelmäajoneuvonkuljettajat työskentelevät raskaiden ajoneuvoyhdistelmien eli esimerkiksi ”rekkojen” kuljettajina. He huolehtivat kaikista kuljetuksen vaiheista sekä pitävät huolen, että heidän ajoneuvonsa on kunnossa.
Ympäristönhoitaja osaa tehdä monipuolisesti ympäristön hoitotöitä erilaisissa ympäristöissä. Hän osaa noudattaa suunnitelmissa ja toiminnassa sovittuja kustannusarvioita ja kestävän kehityksen periaatteita.