Opintopolun suunnittelu ja toteutta­minen

Opintojen alussa teemme kanssasi henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman (HOKS). Suunnitelmassa sovimme yhdessä tavoitteistasi, kuinka kauan opintosi kestävät ja missä ja miten opiskelet.

Opiskelun suunnittelussa huomioimme, mitä olet opiskellut aiemmin ja mitä työtä olet ehkä tehnyt. Myös vahvuutesi, tapasi oppia sekä elämäntilanteesi vaikuttavat suunnitelmaasi.

Päivitämme yhdessä suunnitelmaasi opintojen aikana aina, kun suunnitelmat muuttuvat.

Jokaisella opiskelijalla on erilaisia tavoitteita

Sinulla voi olla tavoitteena, että suoritat tutkinnon osan tai osia. Toisella opiskelijalla tavoitteena voi olla koko tutkinnon suorittaminen.

Opiskelutavat ja paikat hankkia osaamista vaihtelevat eri opiskelijoilla. Samoin tutkinnon tai tutkinnon osan suorittamiseen tarvittava aika vaihtelee.

Tähän vaikuttavat esimerkiksi aiempi osaamisesi, oppimisvalmiutesi ja mahdollisuutesi opiskella myös loma-aikoina.

Opintopolun suunnittelu

Suunnittelemme ja toteutamme kanssasi opintopolun, joka vastaa tarpeitasi. Tätä kutsutaan henkilökohtaistamiseksi.

Henkilökohtaistamisessa:

  • tunnistamme ja tunnustamme aiemman osaamisesi,
  • suunnitelemme, miten ja mitä uutta osaamista tarvitset,
  • miten osaaminen osoitetaan ja
  • mitä ohjausta ja tukea tarvitset elämäntilanteesi huomioiden.

Henkilö­kohtaistaminen on yhteistyötä

Henkilökohtaistaminen on opiskelijan, opettajan tai ohjaajan sekä työpaikan toimijoiden yhteistyötä. Lisäksi alaikäisen opiskelijan huoltaja tai edustaja voi osallistua opiskelijalle tehtävien henkilökohtaisten suunnitelmien laadintaan ja päivittämiseen.

Työpaikan edustaja osallistuu henkilökohtaistamiseen silloin, kun opintoihin sisältyy työelämässä oppimista tai kun opiskelija osoittaa osaamistaan työpaikalla. 

Henkilökoh­tainen osaamisen kehittämis­suunnitelma (HOKS)

Opintojesi alussa laadit opettajasi kanssa Wilmaan henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman (HOKS), jota päivitetään koko opintojesi ajan.

Suunnitelmaan kirjataan:

  • tavoitteenasi oleva koulutus, tutkinto tai tutkinnon osat
  • aiemman osaamisen vaikutukset tutkinnon tai koulutuksen suorittamiseen
  • uuden osaamisen hankkimisen tavat ja sisällöt
  • osaamisen osoittaminen
  • yksilölliset ohjaus- ja tukitoimet sekä vaativan erityisen tuen sisältö
  • urasuunnitelma

Jos suoritat tutkinnon oppisopimuskoulutuksena, henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS) laaditaan kanssasi ennen koulutuksen alkamista.  

HOKS arjen apuna

Henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma on käytännön työväline sinulle opiskelijana, opettajille ja ohjaajille oppilaitoksessa ja työpaikoilla.

HOKSista nähdään, millaiseksi yksilöllinen opiskelupolkusi on suunniteltu. Se helpottaa eri osapuolien toimintaa koulutusta järjestettäessä. 

Koulutuksen alkaessa laadittua osaamisen kehittämissuunnitelmaa päivitetään opintojesi aikana aina, kun suunnitelmat muuttuvat.

Henkilökohtaisen opintopolun vaiheet

Henkilökohtaisen opintopolun rakentumisen eri vaiheita on kuvattu myös mallissa, joka on luotu oppilaitosten yhteistyönä SOPU – Sujuvat omat polut -hankkeessa.