Osatyökykyisyys, täsmätyökykyisyys, täystyökykyisyys… termejä riittää ja näillä käsitteillä on myös merkitystä. Osatyökykyisyydestä on viime vuosina ryhdytty käyttämään enemmän osaamiseen liittyvää sanamuotoa, täsmätyökykyisyys. Täsmätyökyky ja täsmätyöt perustuvat positiiviseen ihmiskäsitykseen, jossa jokaisella meistä on vahvuuksia.

Kuka tahansa meistä voi olla osatyökykyinen (täsmätyökykyinen) jossain vaiheessa työuraa. Osatyökykyisyys voi olla pitkäaikaista, pysyvää tai tilapäistä. Työ – ja toimintakyky on kuitenkin aina yksilöllistä ja sidoksissa osatyökykyisyyden syyhyn, työhön sekä työn vaatimuksiin.

Täsmätyötehtävä tarkoittaa kohdennettua tai räätälöityä työtehtävää, joka on suunniteltu tietylle tekijälle. Varsinkin erityistukea tarvitsevat opiskelijat tai kuka vain meistä voi hyötyä räätälöidyistä työtehtävistä, joissa vahvuudet pääsevät esille. Tällöin työtehtävät siis muotoutuvat tekijänsä mukaan eikä päinvastoin.

Työtehtäväkokonaisuuksien pilkkominen osiin ja työn räätälöinti on uusi tapa löytää tekijälle sopivat olosuhteet onnistuneelle tekemiselle. Työn räätälöinti ei suinkaan tarkoita kevyitä tai vähäisiä tehtäviä, vaan siinä otetaan huomioon nimenomaan kiinnostukset ja osaaminen. Joustavuus on parhaimmillaan molemminpuolista – sekä työnantaja että työntekijä sopeuttavat toimintaansa työyhteisön edun mukaisesti.

Työtehtäviä määriteltäessä työpaikoilla on tärkeää huomioida opiskelijan vahvuudet ja hänen tarvitsema tuki sopivia työtehtäviä suunnitellessa. Yritykset saavat näistä osaajista uutta työvoimaa ja lisäävät työyhteisönsä monimuotoisuutta sekä mahdollistavat yrityksen työntekijöitä irrottautumaan omien ydintehtäviensä pariin. Ja voisiko ”Sopivaa työtä kaikille -ajattelupa” olla vielä parempi termi asian ilmaisuun… Kun työ ja tekijä kohtaavat, osaaminen ratkaisee. Keinoja ja välineitä työllistymisen tueksi on olemassa paljon, ne pitää vaan löytää ja ottaa käyttöön.

Oppilaitosverkoston puolesta
Marko Ylisirkka, Ammattiopisto Luovi
Merja Paloniemi ja Sanna Määttä, Koulutuskuntayhtymä OSAO

Kirjoitus on kolmas osa AmisOsaa -verkoston ajankohtaisblogisarjaa vuonna 2022. Kevään aikana AmisOsaa -oppilaitosverkosto jatkaa blogitekstien kirjoittamista ajankohtaisista aiheista.

Lue AmisOsaa -verkoston aiemmat ajankohtaisblogit:
1/2022: Osaavat tekijät ja yhteistyö työelämän kanssa
2/2022: Kokeista ja tarjoilijoista on valtava pula!

AmisOsaa -verkostossa Koulutuskuntayhtymä OSAO, Oulun Palvelualan Opisto OPAO, Suomen Diakoniaopisto SDO, PSK-Aikuisopisto ja Ammattiopisto Luovi vievät yksissä tuumin yhteistä viestiä ammatillisen koulutuksen ajankohtaisista asioista työelämän suuntaan. AmisOsaa -toiminta käynnistyi osana Suomi 100-tapahtumia joulukuussa 2017.