Kevät 2022 oli hienoa aikaa opiskelijaliikkuvuuksien kannalta. Suomessa vieraili Luovin isännöiminä useita opiskelija- ja henkilöstöryhmiä. Lisäksi hyvin moni Luovin opiskelija pääsi kokemaan unohtumattoman kansainvälisyysjakson ulkomailla.

Kansainvälisyysjaksoja oli vielä pääosin Euroopassa, mutta maita, joissa Luovin punavalkoinen tunnus näkyi, oli useita. Luovin opiskelijoita kävi muun muassa, Espanjassa, Ranskassa, Portugalissa sekä Tanskassa.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Nuoria media-alan opiskelijoita Portugalissa ottamassa rennosti ulkona pöydän ääressä.
Media-alan opiskelijat Portugalissa.

”On huikeaa, että ollaan saatu uusia avauksia kuten eläintenhoitajat ja leipurit heti koronan jälkeen. toiminta on käynnistynyt hallitusti ja aika isolla volyymilla. Myös saapuvia ryhmiä on ollut useampi ympäri Suomea”, kertoo kansainvälisyyskoordinaattori Miia Tolonen.

Liikkuvuutta on vauhdittanut useat hankkeet, joista erityisesti on syytä mainita Euroopan komission rahoittama Trail for International Trail -hanke. TFIT-hankkeessa Luovin TELMA-opiskelijoita pääsi ensimmäistä kertaa kansainväliselle liikkuvuusjaksolle. Luovi Oulun TELMA-ryhmän liikkuvuusjakso suuntautui San Sebastianiin.

Käärmeen kylvetystä ja Pariisin puutarhoja

Kansainvälisyysjaksot tarjoavat opiskelijoille parhaimmillaan unohtumattoman elämyksen ja uusia ystäviä. Joillekin kyseessä saattaa olla ensimmäinen lentomatka tai vähintäänkin ensimmäinen työskentelykohde, jossa kommunikointi tapahtuu muuten kuin omalla äidinkielellä.

Reissuilla pääsee myös töiden lomassa kokemaan poikkeuksellisia asioita. Esimerkiksi Luovi Muhoksen eläintenhoitajaopiskelijat pääsivät Tanskassa esimerkiksi kylvettämään käärmeitä. Se on jotain, mikä ei yleensä suomalaisesta opiskelijan henkilökohtaisesta opintosuunnitelmasta löydy.

Luovi Oulun puutarha-alan opiskelijat Juulia, Marianna ja Selma viettivät kolme viikkoa ranskalaisessa La Loupen kylässä Apprentis Auteuil Château des Vaux -nimisessä oppilaitoksessa, joka on ollut Luovin yhteistyökumppani jo vuodesta 2010 asti.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Luovin opiskelijat ja opiskelija pitävät yhdessä ranskalaisen opiskelijan kanssa EU:n lippua ranskalaisen ammattiopiston kasvihuoneessa.
Vastaanotto Ranskassa oli lämmin ja välitön.

Lähteminen tuntui hyvällä tavalla jännittävältä ja vastaanotto paikan päällä oli todella lämmin ja välitön. ”Meidät laitettiin heti hommiin pareittain siten, että työpari oli ranskalainen. Se oli yllättävää, mutta todella siistiä. Ranskalaiset opiskelijat ottivat meidät todella lämpimästi vastaan”, Marianna kuvailee reissun alkutunnelmia.

Oppimisympäristönä toimi linnakemaisen koulun lisäksi myös golf-kenttä, jossa Luovin puutarhuriopiskelijat eivät olleet vielä aiempina vuosina päässeet työskentelemään. Lisäksi opiskelijat pääsivät vierailemaan myös syötävien kasvien farmilla. Pitkien työntäyteisien päivien ohella aikaa riitti myös viikonloppureissulle Pariisiin.

Opiskelijat ovat päivittäneet liikkuvuusjaksoiltaan tunnelmia @luovi.international -instagram-tilille, joka otettiin toden teolla käyttöön tänä vuonna.