Abilympics-kultamitalisti Saga Naumanen Luovista osallistui Meet the Champions of Excellence -tapahtumaan Euroopan komission kutsuvieraana. Tapahtuma kokosi yhteen 40 nuorta eurooppalaista kultamitalistia edellisistä WorldSkills-, EuroSkills- ja Abilympics-kilpailuista, EU:n komission virkahenkilöitä ja ammatillisia opiskelijoita ympäri Euroopan. Luovi Oulussa mediapalvelujen toteuttajaksi opiskeleva Saga voitti kultaa Character Design -lajissa Abilympicsissä. Tapahtumassa nostettiin esiin ammatillisen koulutuksen tuomia mahdollisuuksia ja innostettiin nuoria löytämään oma polkunsa.

Supervoimana erityisyys

Saga Naumanen osallistui paneelikeskusteluun nimekkäiden puhujien kanssa. Mukana olivat muun muassa työllisyyden ja sosiaalisten oikeuksien EU-komissaari Nicolas Schmit, Euroopan talous- ja sosiaalikomitean (EESC) puheenjohtaja Oliver Röpke ja WorldSkills Europen toiminnanjohtaja Laurence Gates. Paneelissa Saga kertoi omasta kilpailukokemuksestaan ja siitä, miten se on vaikuttanut hänen elämäänsä.

”Kilpaileminen antoi minulle itsevarmuutta ja uusia ammatillisia taitoja. Opin myös vuorovaikutus- ja viestintätaitoja sekä kehitin englannin kieltäni”, Saga kertoi.

Saga osallistui viime keväänä Abilympics-kilpailuun, joka on ammattitaitokilpailu erityistä tukea tarvitseville ammatillisille osaajille.

”Minulle erityisyys on supervoima, joka auttaa esimerkiksi keskittymään asioihin, joista olen kiinnostunut. Kannustan kaikkia nuoria tarttumaan erilaisiin tilaisuuksiin, kuten kilpailuihin. Yleensä ihminen on itsensä pahin arvostelija, ja lopulta kaikki meneekin ihan hyvin”, Saga kertoi ja sai aplodit yleisöltä rohkeista sanoistaan.

Tapahtumaan osallistuminen oli Sagalle positiivinen kokemus. ”Jännityksen jälkeen oma puheenvuoro meni tosi hyvin. Olin myös otettu saamastani hyvästä palautteesta. Paneelin jälkeen hyvin monet tulivat kiittämään, että kerroin rohkeasti omista kokemuksistani. Myös oma lajini, Character Design, kiinnosti.”

”Tällaiseen tapahtumaan pääseminen tuntuu onnekkaalta, once in a lifetime -kokemus”, Saga päättää.

Työllisyyden ja sosiaalisten oikeuksien EU-komissaari Nicolas Schmit ja Abilympics-kultamitalisti Saga Naumanen Luovista.

EU-komissaari Nicolas Schmit ja Abilympics-kultamitalisti Saga Naumanen Luovista.

Tietoa Abilympics-kilpailusta

Erityistä tukea tarvitsevien ammattiosaajien ammattitaitokilpailutoiminnalla edistetään ammatillisen erityisopetuksen tunnettuutta ja arvostusta maailmalla sekä lisätään yhteistyötä oppilaitosten ja työelämän välillä. Kilpailussa ei ole ikärajaa. Abilympics-kilpailu järjestetään joka neljäs vuosi, seuraavan kerran kilpaillaan Helsingissä toukokuussa 2027.