Pyryttääkö? Onneksi ei vielä lunta, mutta Pyry-hankkeessa pikkuhiljaa. Hanke ei saanut ruusuista lähtölaukausta koronan aiheuttaman etätyön ja etäopiskelun takia, mutta hitaasti ja varmasti toimintamme käynnistyy. 

Hanketyöskentely on minulle täysin uutta ja vierasta. Maaliskuussa hankesuunnitelmaa lukiessani mietin mihin oikein olen ryhtynyt. Suunnitelma oli täynnä vieraita käsitteitä ja jopa hieman epäselvästi kirjoitettuja ajatuksia hankkeen toteuttamisesta. Itse pidän fyysisestä työstä ja opin parhaiten tekemällä, joten täysin vieraan hanketekstin lukeminen tuotti vaikeuksia. Pääsin kuitenkin pikkuhiljaa jyvälle siitä mitä me sitten oikeasti hankkeessa tehdään ja aloin innostua.  

Pyry-hankkeen tavoitteena on luoda vertaisryhmätoimintaa joka tukee osallistujien minäpystyvyyttä, itsetuntoa, oman osaamisen tunnistamista ja polun löytämistä kohti työelämää. Pääsin loppukeväästä tositoimiin ja aloin kokoamaan ensimmäistä vertaisryhmää.  

Meillä Luovissa vertaisryhmiin osallistuu logistiikan sekä puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan opiskelijoita.  

Opiskelijat lähtivät innokkaasti mukaan ja kokevat hankkeen tärkeänä ja heille itselleen hyödyllisenä. Kesäloman päätyttyä tavoitteenani oli kasata toinenkin vertaisryhmä. Sen kokoamisessa on ollut ylä- ja alamäkiä. Sana hanke on ollut vaikea ymmärtää, aikataulujen sovittaminen yhteen opettajien kanssa on ollut haastavaa, koska ryhmät työskentelevät ympäri kaupunkia ja kokemuksen syvällä rintaäänellä totean, että iltapäivä ei ole parhain aika saada opiskelijoitamme enää istumaan alas ja kuuntelemaan täysin uutta asiaa. 

Mutta kaikesta huolimatta toinenkin vertaisryhmä on koossa! Opiskelijat halusivat itse kutsua vertaisryhmiä Pyry-ryhmiksi ja sehän sopii kuin nenä päähän. 

Tällä viikolla käynnistyy vertaisryhmien rinnalle vertaisohjaajakoulutus, jonka tilaisuuksia kutsumme Pyry-pajoiksi. Pyry-pajoihin osallistuu Luovin, Kiipulan, Saskyn ja Valo valmennusyhdistyksen Pyry-ryhmistä vapaaehtoiset opiskelijat ja työttömät työnhakijat, jotka haluavat vertaisohjaajiksi.  

Vertaisohjaaja on vertainen muiden ryhmäläisten kanssa, mutta heillä on vastuu tuoda esiin ryhmien tuotoksia muiden organisaatioiden vertaisohjaajille.  Vertaisohjaajat pääsevät myös ohjaamaan omia ryhmiään, mutta tarkoitus ei ole nostaa heitä muita korkeammalle.  

Innolla lähdemme pyryttämään kohti talvea! 

PYRY – Pystyväksi ryhmässä -hanke toteutetaan 1.1.2020-30.9.2022 ja sitä rahoittaa Keski-Suomen ELY-keskus ESR-rahoituksella. Luovin lisäksi hankkeessa toimivat Tampereen ammattikorkeakoulu, Kiipulan ammattiopisto, Koulutuskuntayhtymä Sasky ja Valo valmennusyhdistys. 

Lisätietoja

Iida Niemelä, ohjaaja, +358 40 319 3584, iida.niemela@luovi.fi