Viime keväänä me VÖLJYSSÄ-valmentajat istuimme Nahkatehtaankadun työhuoneessamme kuulokkeet korvilla kuin lennonjohtotornissa konsanaan ja otimme yhteyttä ulkomaailmaan epidemian autioittamasta oppilaitoksestamme. Päivät alkoivat ja päättyivät Teams-palavereihin, joissa tapasimme paitsi etätöissä ahertavia työkavereitamme myös koko joukon Luovin opiskelijoita. Vaikka ensimmäisen VÖLJYSSÄ-toimintavuoden suunnittelu edellyttikin lähi-, hybridi- ja etäopetusversion laatimisen, katsoimme luottavaisina ja intoa puhkuen elokuun ensimmäisten viikkojen kalenterimerkintöjä. Kesälomalle jäädessä olo oli suorastaan malttamaton. Opiskelijoista koostuvan varjo-ohjausryhmämme jäsen kiteytti tunnelmamme yhteen lauseeseen, johon oli helppo yhtyä: ”Tästä tulee niin siistiä!”

Kolme henkilöä talon pihalla ulkoportaiden ympärillä.

Innoittavaa, vuorovaikutuksellista, antoisaa ja niin siistiä – sitä kaikkea on ensimmäinen toimintavuotemme ollut. Siitä suuri kiitos kuuluu Luovi Oulun työyhteisölle ja ennen kaikkea opiskelijoille, jotka ovat ottaneet meidät VÖLJYSSÄ-valmentajat avoimin mielin osaksi arkeaan. Toki hankkeen alkumetreihin mahtui myös haasteita aina työelämäyhteistyökumppaneiden äkillisestä vaihtumisesta kaatuneisiin Teams-yhteyksiin tai arjentaitojen harjoittelun siirtämisestä etäopetuksen myötä virtuaaliseksi. Vaikka ketterästi kiepsautimmekin lähikontaktiin suunnitellun toiminnan virtuaaliseksi, ei ihan kaikkea voinut etänä toteuttaa. Se harmitti.

Paljon on kuitenkin yhteisellä VÖLJYSSÄ-matkallamme jo koettu. On suoritettu työkykypassiopintoja, opiskeltu työvaltaisesti kaupassa ja puutarhalla, pohdittu itsetuntemukseen ja minäkuvaan liittyviä tekijöitä HEVARI-kursseilla ja harjoiteltu sosiaalisia taitoja ART-ryhmässä. Kehitimme myös yhteistyössä ”Turvallinen Oulu”-hankkeen sekä Luovin opintopsykologi Takalan kanssa Luoville räätälöidyn turvataitomateriaalin, jonka käyttöä olemme testailleet laajasti eri puolilla Luovi-Suomea. Hankeyhteistyö on kaiken kaikkiaan ollut aktiivista ja monipuolista. Lisäksi Varjo-ohjausryhmän opiskelijat ovat ideoineet kanssamme osallisuutta ja yhteisöllisyyttä tukevia tapahtumia, toimintapäiviä, elokuvaensi-iltoja ja retkiä. Uusimpana ideariihen tuotteena starttaamme kesäkuussa VÖLJYSSÄ-livelähetykset maanantai- ja perjantaiaamuisin. Varjo OHRY:n opiskelijat ovat mukana lähetyksissä vetäen toivebiisilähetystä ja kokkausaamua.

Opiskelijoita kuntosalilla takaapäin kuvattuna.

Tavoitteenamme on ollut ja on edelleen olla opiskelijalähtöisesti ja oikea-aikaisesti opintojen tukena silloin, kun opiskelija meitä eniten tarvitsee. Suurin osa VÖLJYSSÄ-arjessa mukana olevista opiskelijoista on päätynyt toimintaamme opettajansa yhteydenoton sekä HOKS-neuvottelun jälkeen, mutta yhä useampi opiskelija tulee nykyään myös itsenäisesti kysymään meiltä, olisiko VÖLJYSSÄ-toiminnassa jotakin, mihin juuri hän voisi tulla mukaan. Nämä kohtaamiset ovat paras palkkio meille VÖLJYSSÄ-valmentajille!

Mutta mitä tuumaavat VÖLJYSSÄ-arjen parhaat asiantuntijat, mukana toiminnassamme olleet opiskelijat:

”Mahtavaa, kun kuuluu ryhmään!”
”Rento ilmapiiri”
”Työkykypassissa oli hyviä kysymyksiä, joista osa myös jäi omaan elämään, omia huonoja tapoja tuli mietittyä ja tuli tehtyä muutoksia elämässä.”
”Asioista juttelun jatkaminen on hyvä”
”Toivon lisää vaan tällaisia ryhmiä, missä voi ilmasta itseään ja ajatuksiaan sillä taiteellisella puolella. Omassa opiskelussa sitä ei ole, niin on hyvä, että tässä on tällasta.”

Kaksi opiskelijaa työtehtävissä kaupassa.

Näistä lähtökohdista on vielä viime kevättäkin innoittavampaa ideoida ensi syksyn toimintoja. Kehittämistyömme keskiössä ovat yksilöllisen tavoitteen asettelun apuväline VÖLJYSSÄ GAS sekä siihen liittyen henkilökunnan koulutusten järjestäminen, yksilö- ja ryhmävalmennustoimintojen työelämälähtöisyyden vahvistaminen sekä työelämäkumppanuuksien lisääminen, keskeyttämisen ennakointiin liittyvän lomakkeen kehittämistyö sekä tietenkin hankkeen sähköisen julkaisun rakentaminen mahdollisimman monipuoliseksi arjen työkalupakiksi ihan jokaisen luovilaisen käyttöön. Kaikkein eniten odotamme tulevalta toimintakaudelta kuitenkin kohtaamisia sekä Luovin toimijoiden että opiskelijoiden kanssa.

Jos vastaat otsikon kysymykseen: ”Ookko nää VÖLJYSSÄ?” vielä hieman empien, niin rohkaisehan mielesi ja ota meihin VÖLJYSSÄ-valmentajiin yhteyttä. Kerromme mielellämme toiminnastamme lisää. Haasta meidät  ideoimaan, kehittämään  ja järjestämään toimintaa, joka tukee parhaalla mahdollisella tavalla opiskelijoidemme arkea.  Tuu völjyyn mukkaan!

Henna Ijäs
hankepäällikkö
VÖLJYSSÄ-hanke

VÖLJYSSÄ-hanke toteutetaan 1.3.2020-31.7.2022 ESR-rahoituksella, jonka on myöntänyt Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus.