Euroopan unionin sosiaalirahaston tunnus.
Vipuvoimaa EU:lta.
Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen tunnus

VÖLJYSSÄ

Kehitämme toimintaa erityistä ja vaativaa erityistä tukea opinnoissaan tarvitsevien opiskelijoiden opintojen keskeyttämisen vähentämiseksi.

Luomme ja pilotoimme VÖLJYSSÄ-toimintamallin sekä kehitämme opetus- ja ohjaushenkilöstön osaamista mallin mukaisen toiminnan toteuttamiseksi.

Tavoitteemme

  • Erityistä ja vaativaa erityistä tukea opinnoissaan tarvitsevien opiskelijoiden opintojen keskeyttämisen vähentäminen
  • Keskeyttämisvaarassa olevien, erityistä ja vaativaa erityistä tukea tarvitsevien opiskelijoiden yksilöllisiin tuen tarpeisiin vastaaminen oikea-aikaisesti
  • Opiskelijoiden positiivisen opiskelijaidentiteetin ja elämänhallintataitojen tukeminen
  • Opetus- ja ohjaushenkilöstön osaamisen kehittäminen VÖLJYSSÄ-toimintamallin mukaiseen toimintaan. Malli on otettavissa käyttöön myös muissa ammatillista koulutusta järjestävissä oppilaitoksissa.
Völjyssä-hankkeen tunnus

VÖLJYSSÄ-hanke on Instagramissa

VÖLJYSSÄ-toimintamalli

Völjyssä-toimintamalli, joka on kuvattu alla olevassa tekstissä.

VÖLJYSSÄ valmennus työmuotona sijoittuu lähelle opetusta ja ohjausta sekä opiskeluhyvinvoinnin toimintaa.

Valmennusjakso toteutetaan opiskelijalähtöisesti 8–10 viikon jaksona. Valmennettavat ovat mukana VÖLJYSSÄ-toiminnoissa yksilöllisten tavoitteidensa mukaisesti keskimäärin 2–12 tuntia viikossa. Valmennus voi sisältää sekä pienryhmä- että yksilövalmennusta. Opiskelijan päätoiminen opiskelu säilyy koko jakson ajan omassa tutkinto- / VALMA-ryhmässä.

VÖLJYSSÄ valmennuksen tavoitteena on olla opiskelijalähtöisesti ja oikea-aikaisesti opintojen tukena. Opiskelijan keskeyttämisriskin ennakointia tehdään moniammatillisesti sekä opintoihin hakeutumisvaiheessa että aloitus-HOKSeissa.

Valmennus on tavoitteellista ja strukturoitua. Valmennusjaksolle VÖLJYSSÄ GAS-menetelmän avulla määritellyt yksilölliset tavoitteet kirjataan opiskelijan HOKS-dokumentteihin. Tavoitteiden etenemistä seurataan jakson aikana ja valmennusjakson päättyessä GAS-loppupalautteessa.

Valmennusjakson toiminta tukee opiskelijan realistisen opiskelijaidentiteetin vahvistumista, osallisuutta, yhteisöllisyyttä sekä sosiaalisesti kestävän tulevaisuuden toteutumista oppilaitoksessamme. VÖLJYSSÄ-valmennus toteutetaan moniammatillisesti ja työelämälähtöisesti.

VÖLJYSSÄ-blogi

  • Yksinäisyydestä yhteisöllisyyteen
    Koulun tai opiskelun keskeyttämiselle ei ole olemassa vakiintunutta termistöä. Kirjallisuudessa tästä ilmiöstä käytetään mm. englannin kielestä käännettyjä termejä koulupudokas (school dropout) tai koulutuksen ulkopuolella oleva henkilö (NEET = not in education). Myös siinä, millä perusteella yksilö määritellään koulun keskeyttäneeksi, on eroavaisuuksia.
  • Ookko nää VÖLJYSSÄ?
    Viime keväänä me VÖLJYSSÄ-valmentajat istuimme Nahkatehtaankadun työhuoneessamme kuulokkeet korvilla kuin lennonjohtotornissa konsanaan ja otimme yhteyttä ulkomaailmaan epidemian autioittamasta oppilaitoksestamme. Päivät alkoivat ja päättyivät Teams-palavereihin, joissa tapasimme paitsi etätöissä ahertavia työkavereitamme myös koko joukon Luovin opiskelijoita.

VÖLJYSSÄ kuvakuulumisia

Kaksi opiskelij hyllyttää tavaraa kaupassa.
Opiskelija painaa paitaa taidestudiolla
Opiskelija pitää käsissään työkykypassitodistusta
Opiskelijat rentoutumassa lattialla maaten

Työvaltaisen ja toiminnallisen valmennuksen lisäksi olemme järjestäneet opiskelijoille taidetuokioita, rentoutuksia ja hemmotteluhetkiä. Olemme muun muassa pitäneet englanninkielisen rentoutuksen Luovin kansainvälisyyskordinaattori Miia Tolosen kanssa Teamsin välityksellä. Linjoilla oli osallistujia Tornion yksiköstä ja eri puolelta Eurooppaa. Paikan päällä oli myös Luovi Oulun omia opiskelijoita.

Lisätietoja

Henna Ijäs
VÖLJYSSÄ-valmentaja, hankepäällikkö
040 319 3128
henna.ijas@luovi.fi

Maria Halijoki
VÖLJYSSÄ-valmentaja, hanketyöntekijä
040 319 3915
maria.halijoki@luovi.fi