Istun parvekkeella etätöitä tehden. Aurinko paistaa ja talven viimeiset lumet sulavat silmissä. Haluaisin vielä näin kesän kynnyksellä palata matkaan, jota olemme tehneet nyt parin vuoden ajan: vertaisryhmätoiminnan kehittämiseen Pystyväksi Ryhmässä-hankkeessa. Vuodet ovat menneet nopeasti, olemme saaneet paljon aikaiseksi ja selvinneet kaikista haasteista!

Olen ylpeä siitä, että vertaisryhmätoiminta on hankkeen myötä tullut jäädäkseen. Toiminnan pilotointiin ja kehittämiseen on osallistunut kaikkiaan 24 Luovin opiskelijaa. Se on huikea määrä, kun tavoitteenamme oli noin 10 opiskelijaa.

Seuraavat opiskelijoiden kommentit kertovat, kuinka olemme onnistuneet vertaisryhmätoiminnan kehittämisessä:

Tänne on aina kiva tulla, näkee kavereita ja jokainen kerta on erilainen.

Pyry on opettanut minulle asioita itsestäni, työjuttuja, työelämän asioita sekä itseluottamusta.

Käsitellään aiheita, joita ei usein käsitellä Pyryn ulkopuolella (kuten Kelasta sen miten toimia, kun on valmistunut eikä ole työpaikkaa).

Pyry-hanke kannustaa meitä ja auttaa meitä työn hakemisen kanssa.

Pyryssä on ollut hyvä yhteishenki. On ollut ihan hauskaa.

Opiskelijat ja heidän innostuksensa ovat mahdollistaneet onnistuneen toiminnan. Ilman heitä ei olisi vertaisryhmiäkään. Iso kiitos ja halaus kaikille osallistuneille!

Pelataan Pyryä!

Joskus pitää myös epäonnistua, jotta voi onnistua. Yhdessä vertaisryhmässä syntyi idea minäpystyvyyskorteista.  Emme kuitenkaan saaneet korteista aikaiseksi sitä mitä suunnittelimme, ja hieman nolona kerroin ideastamme ja sen toimimattomuudesta muulle hanketiimille. Kannatti kuitenkin, sillä hanketiimi innostui ideasta ja yhteisen pohdinnan ja ideoinnin seurauksena syntyi minäpystyvyyttä vahvistava Pyry-peli!

Vahvuus ja tuki -kortti avuksi vahvuuksien ja tuen tarpeen pohdintaan

Vertaisryhmissä on ideoitu muutakin arkea helpottavaa materiaalia. Opiskelijoidemme ideasta lähdimme pohtimaan tapoja oman tuen tarpeen sanoittamisen avuksi. Vertaisryhmissä pohdimme todella paljon vahvuuksia, mutta se ei auta kaikkia opiskelijoita kertomaan omasta tuen tarpeestaan tai tunnistamaan erilaisia tukimuotoja. Siksi kehitimme Vahvuus- ja Tuki-kortin sekä luettelon erilaisista yleisistä tukimuodoista. Opiskelija, tai kuka tahansa tukea tarvitseva henkilö, voi täyttää kortin itselleen ja ottaa mukaan esimerkiksi työelämäkohteeseen tai työpaikkaan.

Kortin avulla on helppo käydä keskustelua työpaikkaohjaajan kanssa omista vahvuuksista ja tuen tarpeista. Kortin avulla ujommankin henkilön on helpompi kertoa itsestään. Täytetyn kortin voi laittaa vaikka työpaikan taukohuoneeseen tai yhteisesti sovittuun paikkaan, jolloin siihen on helppo muidenkin työkavereiden tutustua ja palata.

Tukimateriaalia täsmätyöstä työnantajille

Tavoitteenamme on ollut myös työnantajille suunnatun tukimateriaalin kokoaminen. Löimme tässä hynttyyt yhteen TYRSKY-hankkeen kanssa. Luovissa se oli helppoa, sillä TYRSKY-hankkeen toimija Jaana Koskinen istuu kanssani samassa työhuoneessa. Hyppäsimme aivan uuden asian äärelle, sillä lähdimme käsikirjoittamaan podcastia, ilman minkäänlaista aiempaa kokemusta. Välillä täytyy olla hieman hullu ja onneksi tässä meitä oli kaksi! Tekemättä ei synny mitään ja vain kokeilemalla voi päästä alkuun.

Olemme äänittäneet kaksi podcast jaksoa ja ne löytyvät Luovin sivustolta sekä Spotifysta. Ensimmäisessä jaksossa käsittelemme minäpystyvyyttä, vertaisohjausta työpaikalla ja oman tuen tarpeen sanoittamista. Toisessa jaksossa keskustelemme täsmätyötehtävistä ja täsmätyöntekijöiden työllistämistä. Suosittelemme kuuntelemaan, sillä aihe on tärkeä ja uskomme sinunkin löytävän jaksoista muutamia vinkkejä täsmätyökykyisen kanssa työskentelyyn.

Niin paljon loistavaa on tehty hankkeessa, että jos kirjoittaisin tähän kaiken, ei kukaan jaksaisi lukea loppuun asti. Olen kiitollinen, että olen saanut olla mukana näin isossa asiassa ja sen kehittämisessä! Haikein mielin, mutta ylpeänä ja rinta rottingilla jätän hankkeen muiden käsiin kesän kynnyksellä. Kiitos ja kumarrus!

Iida Kononoff
ohjaaja ja Luovin hankepäällikkö
Ammattiopisto Luovi

Tutustu Pyry-peliin sekä Vahvuus ja tuki -korttiin ja ota ne käyttöön Pyry-hankkeen verkkosivulla. Hanke toteutetaan Euroopan sosiaalirahaston (ESR) rahoituksella, jonka on myöntänyt Keski-Suomen ELY-keskus.