Opiskelijatarina – kohti itsenäistä elämää

Työhön ja itsenäiseen elämään valmentava koulutus antaa eväitä elämän eri osa-alueille. Koulutuksessa opetellaan jokapäiväiseen asumiseen liittyviä perustaitoja, kuten siivousta, ruoanlaittoa ja kaupassa asiointia. Koulutus kehittää myös työelämän valmiuksia. Koulutus kestää yhdestä kolmeen vuoteen tarpeen mukaan.

Sanna opiskeli valmentavassa koulutuksessa kolme vuotta. Koulutuksen aikana Sanna oppi tekemään monenlaisia arkisia askareita.

– Maanantaisin käytiin kaupassa. Tiistaisin oli keittiöpäivä. Silloin tehtiin ryhmän kanssa yhdessä ruokaa, Sanna kertoo. Keittiöpäivä oli Sannan suosikki valmentavassa koulutuksessa. – Teimme töitä eri ryhmissä sen mukaan kuka osaa mitäkin. Joku oli pääruokaryhmässä, joku jälkiruokaryhmässä ja joku salaattiryhmässä, hän selittää työn kulkua.

Ruonlaittoa seurasi aina tietysti yhdessä aterioiminen ja jälkien siivoaminen. Valmentavassa koulutuksessa opetellaan myös hygieniataitoja, kuten käsienpesua. Viikoittaisessa ohjelmassa on mukana peruskoulusta tuttuja aineita, kuten englantia. – Meillä ei ollut kirjallisia läksyjä, vaan muistiläksyjä, Sanna kertoo. – Piti esimerkiksi muistaa tuoda joku paperi näytille seuraavana päivänä.

Opiskelun aikana Sanna oli työharjoittelussa Luovin kahvilassa, puhtaanapidossa ja päiväkodissa. Työharjoittelut sujuivat hyvin. – Työharjoittelu oli mukavaa vaihtelua opiskeluun, Sanna kertoo. – Oli kiva olla välillä töissä ja sitten taas koulussa.

Sanna tuumaa, että valmentavasta koulutuksesta oli hänelle höytyä. Koulutuksen aikana hän oppi monia itsenäiseen elämään tarvittavia taitoja. – Joskus oli hankalaa tehdä vaikka ruokaa ohjeen mukaan, hän kertoo. – Opettajat tulivat sitten auttamaan ja neuvomaan. Sain paljon ohjausta opettajilta ja opin sitten itsekin siinä samalla.

Tulevaisuuden suunnitelmatkin selkiytyivät koulutuksen aikana. Sanna pääsi käymään koulutuskokeilussa puhtaanapitoalalla toisessa Luovin yksikössä. Ala tuntui omalta ja nyt Sannasta onkin tulossa puhtaanapidon ammattilainen.

Hei! Kuulisimme mielellämme palautteesi sivustostamme, jotta voimme palvella jatkossa entistä paremmin.

Miten arvioisit Luovi.fi -sivuston käyttökokemuksesi?

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.