”Ngaru lu fpom srak?”

Etkö ymmärtänyt otsikkoa? Osaathan kuitenkin lukea? Tällainen tilanne on usealla TELMA-opiskelijalla päivittäin. Vastaan tulee monenlaisia kirjallisia materiaaleja, jotka koskevat heitä, mutta joita he eivät kuitenkaan ymmärrä esimerkiksi lukutaidon puuttumisen vuoksi. Siksipä TELMA-koulutuksessa on käytössä kuvia, jotka auttavat asioiden ymmärtämisessä. Tähän saakka ei ole ollut olemassa yhteisiä kansallisia materiaaleja, mutta nyt olemme yhdessä luomassa sellaisia Tehoa Telmaan -projektissa.

Projektin tavoitteena on tehdä opiskelijalähtöistä kuvallista materiaalia opiskelijan toimintakyvyn kartoitukseen, osaamisen itsearviointiin, kuvaamaan opetussuunnitelmaa ja saavutettuja opintoja. Samalla luodaan kansallisesti yhtenevää laatua jakamalla kokemuksia, keskustelemalla tavoitteista ja luomalla yhdessä uutta. Mukana on telmalaisia Keskuspuistosta, Validiasta, Kiipulasta, Bovalliuksesta, Optimasta ja Luovista. Tunnelma työskentelyssä on ollut innokas!

tehoa-telmasta-blogi

 

Kuvassa: Esimerkki Tehoa Telmaan -projektissa tuotetusta kuvallisesta materiaalista. Kuvassa opetussuunnitelman sisällöt kuvina todistuksessa ja opintokortissa.

Hienoa tässä projektissa yhteistyön lisäksi on se, että tavoitteena on hyödyntää jo olemassa olevaa materiaalia. Näin saadaan aikaisemmissa projekteissa luotuja materiaaleja muokattua uudelleen TELMA-koulutuksen käyttöön sopiviksi. Yhtenä esimerkkinä Ruori-materiaali. Toki TELMAssa on osaamisen kirjo opiskelijoilla laaja ja osan kanssa voidaan hyödyntää materiaaleja sellaisena kuin ne ovat, mutta muokkaamisen tarvettakin on nimenomaan kuvalliseen suuntaan. Tulossa on myös ruotsinkielistä materiaalia Optiman myötä. Kaikkien käyttöön ne tulevat AMEO-verkoston kautta.

Projekti jatkuu vuoden 2016 loppuun, mutta jo tänä keväänä pääsemme testaamaan ensimmäisiä projektissa luotuja materiaaleja.

PS. Mitä tuo otsikko sitten tarkoittikaan? Sehän oli na’vi kieltä Avatar-elokuvasta ja tarkoitti ”Oletko kunnossa”?

Arja Vatanen
Ammatillinen erityisopettaja

Hei! Kuulisimme mielellämme palautteesi sivustostamme, jotta voimme palvella jatkossa entistä paremmin.

Miten arvioisit Luovi.fi -sivuston käyttökokemuksesi?

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.