Luovin Digiloikka

Tieto- ja viestintätekniikan osaamisen merkityksestä on välillä haastava puhua! Tuntuu siltä, että samaa laulua lauletaan jatkuvasti. ”Tietotekniikka sitä, tietotekniikka tätä”. ”Blaa blaa”.

Mutta onko tämän päivän laulussa sittenkin jotain uutta?

Tieto- ja viestintätekniikkataitojen osaaminen on jo vuosikymmeniä ollut tärkeä asia. Se on nähty kilpailuetuna. Hyvillä TVT-taidoilla yritys tai yhteisö on voinut saada etumatkaa kilpailijoihinsa verrattuna. Mutta toisin on nykyään: hyviä TVT-taitoja tarvitaan jo mukana pysymiseen. Hyvät taidot nähdään perusedellytyksiksi. Edelläkävijän pitää osata ne vieläkin paremmin.

Tämä on huomattu koulutuksen kentällä kauttaaltaan ja haaste on otettu vastaan. Luovissa työyhteisön sujuvat TVT-taidot on nostettu avaintavoitteeksi ja niiden saavuttamiseksi tehdään monipuolisesti työtä. Teknologia ei ole työssämme itsetarkoitus, se on monipuolinen apuväline ja motivaattori osana työtämme.

Toisinaan opetushenkilöstö jää kakkoseksi opiskelijoiden jälkeen tietoteknisessä osaamisessa. Se ei ole huono asia, kunhan henkilökunnan perustaidot ovat olemassa. Opiskelija voi saada hienon hetken päästessään kertomaan osaamisestaan, samalla jäsentäen ja perustellen osaamaansa. Kollegaa siteeraten: ”Jokaisella tunnilla tapahtuu oppimista, jos ei muuten, niin ainakin opettaja oppii”.

Tänä päivänä teknologia on laajemmin ja läheisemmin osa elämäämme kuin koskaan ennen. Teknologia mittaa hyvinvointiamme, se auttaa meitä muistamaan tapaamisemme ja tekemään ostoksemme. Kerromme sille syvimmät tunteemme, sen avulla olemme yhteydessä läheisiimme ja tuntemattomiinkin. Se viihdyttää meitä musiikilla, elokuvilla, kirjallisuudella. Tämän kaiken olemme ottaneet osaksi elämäämme. Vapaaehtoisesti, suurella ilolla.

Meidän tehtävämme on valmistaa opiskelijat tulevaan. Emme tiedä, mitä se tuo tullessaan, mutta se ei saa estää meitä toimimasta. On pysyttävä liikkeessä ja on vain yksi suunta.

Eteenpäin, vaikka sitten loikkien!

Antti Kerola ja Iisa Simula
Digiluotsi

Hei! Kuulisimme mielellämme palautteesi sivustostamme, jotta voimme palvella jatkossa entistä paremmin.

Miten arvioisit Luovi.fi -sivuston käyttökokemuksesi?

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.