Oppimista, onnistumisia ja kohtaamisia Ravintola Aurinkoisessa

Ammattiopisto Luovin uutena oppimisympäristönä elokuussa 2016 avattiin Ravintola Aurinkoinen Oulussa. Oppimisympäristö toimii vanhusten asumispalveluja tarjoavassa Oulun Aurinkokodissa. Päävastuussa arkipäivisin tarjottavan lounasruoan sekä tilaustöiden toteuttajina ovat hotelli-, ravintola- ja catering-alan opiskelijat ryhmän ohjaajan ja opettajan kera.

aurinkokoti05Opiskelijat kertovat monipuolisesta työstään: ”Keittiöllä pääsee tekemään ja kokeilemaan kaikenlaista ja oppimaan asiakaspalvelua. Taukoja on myös vähemmän kuin koululla, asiakkaiden kysymyksiin saa vastailla päivittäin, hymyilläkin saa vaikka välillä väsyttää.”

Tätä kaikkea ammatillisen koulutuksen pitäisi edustaa; olla työelämän kaltaista, tuntuista ja näköistä. Välillä oppiminen haastaa ja uuvuttaa, kun opiskelija joutuu pistämään itsensä likoon. Päivittäin tapahtuu myös nuorten ja ikäihmisten tärkeää kohtaamista, vuoropuhelua sekä palautteen saamista. On onnistumisia, hyvän mielen tunteita, itsetunnon kehittymistä. Toisaalta taas on lupa epäonnistua ja pettyä, mutta niistä otettaan opiksi ja jatketaan taas.

Opiskelijoilla on omat vastuu-alueensa, joista he vastaavat päivittäin. Työtehtäviä voi joutua vaihtamaan tehtävästä toiseen myös työpäivän aikana ja olemaan eri rooleissa. Nämä kokemukset auttavat nuoria hankkimaan työelämässä tarvittavaa muuntautumis- ja paineensietokykyä. Opiskelijoiden saama vastuu ja luottamus näkyvät heidän sitoutumisenaan työelämän pelisääntöihin. Opettajana on ollut hienoa nähdä kuinka tämän vastuun ja luottamuksen myötä nuoren ammatillinen kehittyminen lähtee käyntiin opintojen aikana.

Kun opiskelin itse ensimmäiseen ammattiini, en tullut oppilaitokseen oppimaan, vaan viettämään aikaa kavereiden kanssa. Siinä sivussa valmistuin tutkintoon. Kiinnostus opiskeluun heräsi vasta paljon myöhemmin. Ravintola Aurinkoisessa opiskelijoiden ”learning by doing” saa jokaisena päivänä konkreettisen merkityksen valmiin tuotteen ja tyytyväisen asiakkaan muodossa. Oppiminen ei ole ulkoa annettua vaan itse koettua.

Oppimisympäristössä toimivalle opetus- ja ohjaushenkilöstölle toiminta edustaa uudenlaista ajattelutapaa pedagogiikasta, taloudellisuudesta, organisoinnista sekä kokonaisuuksien hallinnasta. Oppimisen siirtäminen oppilaitoksen seinien ulkopuolelle on osaltaan myös ammatillisen koulutuksen tavoitteiden mukaista. Oppimisympäristöstä on tehty työpaikan kaltainen, jossa kuitenkin opettajalla on pedagoginen vastuu.

aurinkokoti04 aurinkokoti_01

 

 

 

 

 

 

 

 

Ravintola Aurinkoisessa on koittanut viikon paras päivä eli perjantai. Ei siksi, että alkaa viikonloppu, vaan että on enää kolme yötä maanantaihin.

Jari Räinä
ammatillinen erityisopettaja

Hei! Kuulisimme mielellämme palautteesi sivustostamme, jotta voimme palvella jatkossa entistä paremmin.

Miten arvioisit Luovi.fi -sivuston käyttökokemuksesi?

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.