Digiä arkeen ja elämään!

”Niin muuttuu maailma Eskoni”, kirjoitti Aleksis Kivi aikanaan Nummisuutareissa. Niin muuttuvat myös työvälineet maailman mukana, ja aina vain kiihtyvällä vauhdilla. Osaamista tieto- ja viestintätekniikan käyttöön kyllä löytyy opetusalalla toimivilta, mutta helposti käy myös niin, että pitäydytään samoissa vanhoissa ja hyviksi havaituissa keinoissa. PowerPoint-esitys on helppo päivittää joka lukuvuosi uudelleen ja Word-asiakirja mukava muuttaa pdf-muotoon. Mutta mitä muuta olisi tarjolla?

Muutama kollegan hyvä jaettu kokemus sai minut vakuuttuneeksi, että on aika päivittää oma osaaminen ja siirtyä digiaikaan! Minä tiedän tarpeen, mutta en parasta mahdollista välinettä toteuttaa visioni. Digiä arkeen -koulutuksen mentorilta sai apua juuri tähän tilanteeseen. Koulutus antaakin parhaimmillaan jäsennellymmän kuvan mahdollisuuksista ja apua käytännön työn tekemiseen. Samalla voi päästä jakamaan muiden osallistujien kokemuksia ja kuulemaan uusista ideoista. Onneksi omalle kohdalleni sattui Digiä arkeen -koulutus! Rohkeutta kokeilla ja tietoa uusista mahdollisuuksista tuli enemmän kuin uskoinkaan. Asiantuntevaa apua oli myös saatavilla, kun pähkäilimme käytännön toteutuksen parissa. Tulosta syntyi ihan muillekin jaettavaksi, esimerkiksi VALMA-opetussuunnitelman prezi-esityksen muodossa.

Näin kertoo Digiä arkeen -koulutukseen osallistunut Ammattiopisto Luovin työntekijä. Digitaitojen karttuminen vaatii omaa aktiivisuutta, mutta usein pieninkin neuvo oikeana ajankohtana voi auttaa digitaitojen kehittymisessä isonkin harppauksen verran. Vaikka kuinka joku näyttäisi missä järjestyksessä mistäkin kohdasta pitää klikata, on melko varmaa, että seuraavalla kerralla klikkausten järjestys ei enää muistu mieleen. Yritys, erehdys ja oivaltaminen taitaa olla ainut tie digiosaajaksi. Yksin tuo tie on kuitenkin hidas kuljettavaksi. Luovissa sitä tietä ei tarvitse yksin kulkea, vaan apu, tuki, hyvät vinkit ja kannustus osaamisen solmukohdissa auttavat eteenpäin.

Osaava-projekteissa olemme tarjonneet henkilöstölle arjen apua oman digiosaamisen kartuttamisessa TVT-tukihenkilöiden myötä. Tänä lukuvuonna pilotoimme myös koulutusmallia, jossa kehittymiselle asetetaan tavoitteet ja TVT-tuki toteutetaan suunnitellusti osana osaamisen kehittämisen toimenpiteitä. Tämä koulutus, Digiä arkeen, päättyy nyt marraskuun lopussa ja monenlaista on sen aikana digiosaamisen saralla tapahtunutkin ja innostustakin on ilmassa…

Onnistuneita digiaskelia itse kullekin!

Iisa Simula, Koulutussuunnittelija
Tiina Mikkola, Opinto-ohjaaja

Hei! Kuulisimme mielellämme palautteesi sivustostamme, jotta voimme palvella jatkossa entistä paremmin.

Miten arvioisit Luovi.fi -sivuston käyttökokemuksesi?

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.