Työpäivä SPR:n verkkokaupassa

Aamulla sanotaan reippaasti huomenta SPR:n Jussille ja Kaijalle. Aloitetaan työt keräilyllä, otetaan keräilylista, kori tai kärry sekä kynä. Sitten kerätään listan mukaan. Kuitataan lista ja viedään tuotteet pakkauspisteelle. Kasataan laatikko, ja pakataan tuotteet siististi ja tasaisesti laatikkoon. Keräilylistan alempi osa sekä palautusohje lisätään laatikkoon. Paketti punnitaan ja paino merkitään lähetyslistaan. Paino ja paperit unohtuvat helposti.

Välillä käydään kahvilla.

Paketti siirretään lähetyspöydälle. Naputellaan Matkahuollon tai Postin tietojärjestelmään asiakkaan tiedot ja tulostetaan osoitetarrat. Pistetään Matkahuollon tai Postin osoitetarra paketin päälle. Keräilylistan päällimmäinen osa laitetaan kansioon ja paketti trukkilavalle.
Pienet kerätyt tuotteet pakataan kirjekuoriin, niihin kirjoitetaan osoite käsin, ja maksetaan postimaksu frankeerauskoneella.

Mennään syömään 11.30

Iltapäivällä jatketaan keräilyä, pakkaamista ja lähetystä. Trukkilava kelmutetaan ja siirretään lastauslaiturille ja tuodaan tyhjä lava tilalle.

Päivä päättyy 14.00

Näiden lisäksi:

  • Tehdään vastaanottoa: lasketaan tulevan tavaran määrä ja merkitään lähetyslistaan, hyllytetään tavaroita.
  • Inventoidaan varastoa: lasketaan kappalemäärät ja merkitään inventointilistaan ja liimalapulle keräyslaatikkoon.
  • Trukilla ja Avantilla ajoa harjoitellaan U1-varastossa ja pihamaalla ja siellä ohjaajana on Pertsa.
  • Siivotaan ja järjestellään verkkokauppaa ja varastoa.

Oppimisympäristönä koulu tai SPR:n verkkokauppa

”Koulussa on samaa räpläämistä, samoja tyhjiä lavoja ajellaan edestakaisin” (opiskelijan esimerkki entisestä koulutuksesta). ”SPR:llä otetaan vastuuta omasta työstä, työ on oikeaa eikä leikkimistä eli koulutusta oikeaan työelämään.”

”Ryhmän henki on hyvä, leikkiä heitetään, hyvät työpaikan vastaavat henkilöt. Kaikki tekevät ja kaikkien kanssa pystyy tekemään.”

SPR:n verkkokaupalle opiskelijoista on apua esimerkiksi joulukiireiden hallinnassa. Palaute on ollut positiivista molemmin puolin. SPR:ltä kerrotaan, että tekeminen on ollut lähes ammattimaista, hyvin vähän virheitä ja käyttäytyminen on ollut hyvää. Tekeminen on ollut tehokasta ja sitä on ollut paljon, se on vaihtelevaa, mukavaa ja iloista.

Opittu on paljon lyhyessä ajassa: kerääminen, pakkaaminen, kelmuttaminen, lähettäminen (Matkahuolto, Posti), inventointi, trukilla, pinontavaunulla ja Avantilla ajaminen, haarukkavaunun käyttö, tavaran vastaanotto, hyllytys, järjestely ja siivous, työajat, toisen huomioon ottaminen, auttaminen, oma-aloitteisuus.

Yhteisiä tutkinnon osia on myös harjoiteltu työssä: matikkaa (keräily, inventaario, vastaanotto), TVT-taidot (Matkahuolto, Posti), ruotsi (keräilylistat), äidinkieli.

SPR:n yhteyshenkilöt Jussi ja Kaija ovat olleet mukavia, kärsivällisiä, auttavaisia, tarkkoja ja huolellisia. Jussi on saakelin nopee.

Fiilis töistä: opinnälkä, tekemisen meininki, hyvä ja hullu ryhmä, ei ole turhaa tulla joka päivä.

Katso opiskelijoiden työpäivästä kertova video Luovin YouTube-kanavalta.

Markus Mansikka (teksti ja kuvat)
Ammatillinen eritysopettaja, Tampereen yksikkö

Hei! Kuulisimme mielellämme palautteesi sivustostamme, jotta voimme palvella jatkossa entistä paremmin.

Miten arvioisit Luovi.fi -sivuston käyttökokemuksesi?

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.