Kodinhuoltajaopinnoista työelämään

Mahtoiko Jenniina katsoa nuorempana paljon kokkiohjelmia televisiosta, sillä hänen haaveenaan oli opiskella kokiksi? Jenniina kävi peruskoulun jälkeen Valma-koulutuksen Ammattiopisto Luovin Alavuden yksikössä. Tämän jälkeen hän laittoi hakupaperit Alavuden yksikköön ykkösvaihtoehtonaan kokkiopinnot. Hän ei tullut valituksi. Koska Alavuden yksikkö kuitenkin tuntui hyvälle opiskelupaikalle, hän vastaanotti kotityö- ja puhdistuspalvelualan perustutkinnon kodinhuoltajien opiskelupaikan.

Kakkostoive tuntui Jenniinasta pettymykseltä. Hän ilmoitti opiskelujen alussa, että ei pidä siivoamisesta eikä hoida tai avusta ketään. Opettaja ja ohjaaja kävivät monia keskusteluja opiskelijan kanssa ja tsemppasivat opintoihin. Liekö television kokkiohjelmien vaikutusta sekin, kun opiskelija ihmetteli keittiötöissä pomon puuttumista. Koskaan ei ollut opettaja ajatellut, että huutaminen Gordon Ramsayn tyyliin voisi olla jollekin keino oppia.

Henkilökohtaista opiskelusuunnitelmaa laadittaessa mietittiin parhaita tapoja oppimiseen, itseluottamuksen kasvamiseen ja motivaation ylläpitämiseen ikävissäkin oppiaineissa. Ensimmäinen opiskeluvuosi sujui melko epävarmoissa merkeissä. Toisena vuonna eteen tuli sopivien työssäoppimispaikkojen löytäminen. Parhaimmaksi vaihtoehdoksi nousi Alajärvellä sijaitseva hotelli-ravintola Alvariini, jonka yrittäjänä toimii Salla Hemminki. Sallan suhtautuminen erityisopiskelijaan oli positiivista ja kannustavaa. Jenniina viihtyi hyvin työssäoppimispaikassa ja sieltä löytyi suoritettavaksi kodinhuoltajaopintoihin monta tutkinnon osaa. Salla näki Jenniinan halun ja taidon tehdä työtä ja oli aina valmis ottamaan hänet uudelleen. Yrittäjälle oli suuri apu taitavista lisäkäsistä.Yrittäjä Salla Hemminki (vas.) ja Jenniina kahvitauolla.

Koska Jenniina nautti olostaan Alvariinissa ja ravintola kaipasi pikkujouluaikaan lisäkäsiä, opintoihin tehtiin yksilöllisiä ratkaisuja. Jenniinan työssäoppimista jatkettiin lisäsopimuksella ja hän ahersi kuuden tunnin päiviä ja iltoja ravintola- ja hotellimaailmassa. Jenniinan itseluottamus kasvoi onnistumisten myötä. Hän suoritti kolmantena vuonna kaikki mahdolliset tutkinnon osat Alvariinissa.

Viimeisessä palaverissa kolmannen vuoden keväällä kostuivat sekä Jenniinan että opettajan silmät. Jenniina lausui sanat, joita opettaja ei unohda koskaan: ” Kiitos, että uskoit minuun.” Kevään valmistujaispäivän rutistukset olivat pitkät ja tuntuvat. Eipä tarvinnut opettajan olla kolmen vuoden aikana Gordon Ramsay.

Tuskin ehtivät kesän lämpöiset päivät puoleen väliin, kun Jenniina muutti omaan asuntoon ja aloitti kuuden kuukauden työkokeilujakson Hotelli-ravintola Alvariinissa. Salla Hemminki kertoo, että yrittäjän kustannukset jäävät harjoittelijan kanssa välillisiksi kustannuksiksi. Monet asiat olivat Jenniinalle tuttuja työssäoppimisen ajalta, joten opastusta ei tarvinnut aloittaa alusta. Osaamista oli kertynyt niin ruoanvalmistus- kuin siivoustehtävistä.

Kun työkokeilu loppui, Jenniina pääsi TE-keskuksen toteuttamaan Osaamisen Ovi –koulutukseen. Koulutuksesta on 30% laitoshuoltajan ammattitutkinnon opintoja ja 70% ajasta työn tekoa Alvariinissa. Jenniina viihtyy työssään hyvin. Hän tekee kuuden tunnin työpäivää, joka on tuntunut sopivan pituiselta. Yrittäjä Salla Hemminki on ollut tyytyväinen Jenniinan työpanokseen. Mitäs sitten, kun Jenniinan puolen vuoden koulutusjakso päättyy?

Salla Hemminki Alvariinista on lupautunut työllistämään Jenniinan palkkatuella. Aluksi Salla opettaa hänet tarttumaan uuteen työhön välittömästi, kun edellinen työtehtävä on loppunut. Kun astianpesussa on hiljaista, huutaa Salla: ” Ota jäävuoret” ja Jenniina lähtee hakemaan kylmiöstä jäävuorisalaatit käsittelyyn.

Terttu Mylläri
Ammatillinen erityisopettaja

Hei! Kuulisimme mielellämme palautteesi sivustostamme, jotta voimme palvella jatkossa entistä paremmin.

Miten arvioisit Luovi.fi -sivuston käyttökokemuksesi?

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.