Työ tekijäänsä opettaa

Ammatillisen koulutuksen uudistamisessa yhtenä keskeisenä tavoitteena on lisätä oppimista työpaikoilla.

Työpaikat eivät pysty tuosta vaan ottamaan vastuuta opiskelijoiden kouluttamisesta, vaan tarvitaan yhteistä kehittämistyötä. Opin duunissa –projektissa kehitetään erityistä tukea tarvitseville opiskelijoille soveltuvia oppimisratkaisuja yhteistyössä työpaikkojen kanssa. Tavoitteena on kehittää pedagogisia yhteistyömalleja, joissa koulutuksen toteutus ja työpaikan toiminta integroituvat kaikkia osapuolia hyödyttävällä tavalla.

Esimerkkinä yhteisestä kehittämistyöstä on Ammattiopisto Luovin Tampereen yksikössä käynnistynyt varastonhoitajakoulutus, jossa ei ole lainkaan oppimisympäristöjä oppilaitoksessa. Kaikki osaamisen hankkiminen tapahtuu työpaikoilla. Tällainen koulutuksen järjestämistapa on mahdollista vain sitoutuneiden työelämäkumppaneiden avulla. Kumppaneina tässä koulutuksessa ovat SPR:n logistiikkakeskus, ISS sekä Prisma Koivistonkylä.

Opiskelijat hankkivat tutkinnossa tarvittavan osaamisen tehden aitoja työtehtäviä yrityksissä työpaikan välineillä, laitteilla ja ohjelmistoilla. Opiskelijat työskentelevät työelämän oppimisympäristöissä pääsääntöisesti Ammattiopisto Luovin opettajan ja ohjaajan ohjauksessa henkilökohtaisen suunnitelmansa mukaan.

Tämän kaltaisia malleja on tarkoitus rakentaa Opin duunissa -projektin puitteissa lisää ja uusille aloille. Projektin tuotoksena Luovin Oulun yksikössä on käynnistymässä työvaltainen koulutuksen toteuttamismalli yhteistyössä Lassila & Tikanojan kanssa kiinteistöpalvelujen perustutkinnossa. Yhteistyön aloittamiseen valmistaudutaan tiiviisti tämän kevään aikana. Ensi lukuvuoden alusta 10 opiskelijan ryhmä siirtyy hankkimaan osaamista Lassila & Tikanojan tarjoamiin oppimisympäristöihin.

Nämä rakennetut yhteistyömallit ovat osoituksia siitä, että työvaltainen tutkinnon järjestäminen on mahdollista, kun löydetään yhteiset tekemisen tavat, jotka hyödyttävät kaikkia osapuolia. Nyt kehitetyt yhteistyömallit ovat hyödynnettävissä myös uusissa yhteistyön avauksissa.

Eveliina Kononen
yksikönjohtaja
Tampereen yksikkö

Hei! Kuulisimme mielellämme palautteesi sivustostamme, jotta voimme palvella jatkossa entistä paremmin.

Miten arvioisit Luovi.fi -sivuston käyttökokemuksesi?

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.