Työelämäyhteistyötä voi toteuttaa monilla tavoilla

Luontopolun siltaa kunnostetaan.

Ammattiopisto Luovin Muhoksen yksikössä on perinteisesti tehty opiskelijatöitä asiakkaille. Viime vuosina asiakastöiden tekeminen on vaiheittain siirtynyt oppilaitoksen tiloista asiakkaan luo ja töiden luonnekin on muuttunut. Ennen valmistettiin tuotteita asiakkaalle, joka haki tilatun tuotteensa oppilaitoksesta. Nyt esimerkiksi luonto-ryhmän opiskelijat lähtevät tekemään kävelysiltaa tai kunnostamaan pitkospuita Muhoksen kunnan metsäalueelle.

Tällaisten töiden toteuttamisessa paras anti, mitä opiskelija voi saada on omien kätten töiden jäljen näkeminen isommassa mittakaavassa; olen ollut tekemässä tuota luontopolun siltaa, jota monet retkeilijät tulevat ylittämään. Työlläni on merkitystä ja siitä jää näkymään jotain konkreettista.

Opiskelijoille tärkeää on myös työelämästä tuleva rehellinen palaute. Eräskin luonto-ryhmäläinen muisti pitkään ohikulkijan kommentin siitä, miten hienoa oli maisemointityön päätteeksi nähdä jokimaiseman avautuvan.

Työelämäyhteistyötä tehdään myös vahvasti yritysten sisällä osallistuen yrityksen perusliiketoimintaan jollain määritellyllä tehtäväkokonaisuudella. Logistiikka-alan opiskelijamme ajavat viikoittain Vähälän tavaraliikennettä yrittäjän kanssa sovitulla reitillä. Opiskelijan tulee hallita merkittäviä osia kuljettajan ammattitaidosta aina lastauksesta aikataulujen noudattamiseen. Yksittäisiä tilausajoja tehdään myös liittyen vaikkapa betonimurskan kuljettamiseen. Tavoitteena tässäkin toiminnassa on kouluttaa opiskelijaa työelämän vaatimuksiin ja sopeuttaa erilaisten työyhteisöjen toimintaan.

Yksittäisen opiskelijan tulevaisuudelle ehkäpä tärkeintä opiskeluaikana on kuitenkin soveltuvan työssäoppimispaikan löytyminen omalta alalta. Tätä työelämäyhteistyötä tehdään oppilaitoksen kautta laaja-alaisesti ja tavoitteellisesti. Työssäoppimispaikka on monelle nuorelle se ensimmäinen varsinainen näytön paikka ja jos onnellisesti käy, nuori saattaa myös saada ensimmäisen työpaikkansa top-jakson kautta. Työnantajalle työssäoppimisjakso on oivallinen mahdollisuus saada tutustua mahdolliseen uuteen työntekijään oppilaitoksen antaman tuen myötä.

Edelleen oppilaitosympäristöä käytetään tärkeänä ammatillisten taitojen harjoittelupaikkana ennen työelämään siirtymistä. Työnantajilta saaduissa palautteissa korostuu se, että nuoren tulee osata noudattaa työaikoja, sopeutua työyhteisöön ja hallita työelämän perussäännöt. Ammatillisia taitoja voidaan oppia lisää työpaikoilla. Niinpä me opiskelun alkuvaiheessa puutumme myöhästymisiin, harjoittelemme kohteliasta asiakaspalvelua ja toimimista erilaisissa ympäristöissä ja erilaisten ihmisten kanssa. Yhdessä koko henkilöstön kanssa tuemme kunkin opiskelijan henkilökohtaisia vahvuuksia, jotta saisimme lähetettyä maailmalle iloisia, luovia ja osaavia ammattilaisia.

Monipuolinen työelämäyhteistyö pitää myös oppilaitoksemme henkilöstön ajan tasalla työelämän muuttuvista tilanteista. Yrittäjä tai työnantaja, tule sinäkin mukaan työn raivaajiin ja tekemään yhteistyötä kanssamme!

www.luovi.fi/tyonraivaajat

Tarja Jalkanen
Yksikönjohtaja, Muhoksen yksikkö

Hei! Kuulisimme mielellämme palautteesi sivustostamme, jotta voimme palvella jatkossa entistä paremmin.

Miten arvioisit Luovi.fi -sivuston käyttökokemuksesi?

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.