Löytyykö Telmalle töitä?

Opiskelija valmentautumassa kaupan alan työtehtäviin.

Tavoitteena työ ja itsenäinen elämä – pätee varmaankin jokaisen nuoren kohdalla.  TELMA-koulutus on vaihtoehto silloin, kun ammatillinen (perus)tutkinto ja työllistyminen tutkinnon ammattitaitovaatimusten mukaisiin työtehtäviin on erityistä tukea tarvitsevalle nuorelle liian haastava. TELMA-koulutus mahdollistaa yksilölliset osaamistavoitteet ja yksilölliset reitit työelämään.

Työpaikoilla on tarjolla monenlaisia töitä. Ihan kaikkiin työtehtäviin ei tarvita ammatillista tutkintoa tai edes ammatillisen tutkinnon osan suorittamista. Kaikkia työtehtäviä ei ole ammatillisen tutkinnon osaamisvaatimuksiin ehkä kirjoitettukaan. TELMA-koulutuksessa opiskelija voi opetella monenlaisia työtaitoja ja hankkia tiettyyn työtehtävään soveltuvan osaamisen ja ammattitaidon.

Ammattiopisto Luovin Seinäjoen toimipisteen ”työtelmat” ovat jalkautuneet paikallisiin yrityksiin raivaamaan töitä. Esimerkkejä työtehtävistä, joita opiskelijat ovat opiskeluunsa liittyvään työelämään valmentautumisen jaksoilla tehneet, löytyy runsaasti. Autoliikkeessä on siivottu, imuroitu ja pesty autoja, mapitettu työtilauksia ja suoritettu jätehuoltoon liittyviä tehtäviä.  Kaupassa on ripustettu vaatteita henkariin ja kiinnitetty niihin hälyttimiä, täytetty hyllyjä ja siistitty paikkoja. Päiväkodissa on katettu pöytiä, siivottu ja avustettu lapsia pukemisessa. Lisäksi on suoritettu erilaisia lajittelutehtäviä verkkokauppaa varten. Tallilla on hoidettu hevosia. Opiskelijat ovat olleet innoissaan ja ylpeitä siitä, että ovat päässeet opettelemaan ja tekemään oikeita, tärkeitä töitä. Yritykset puolestaan ovat olleet tyytyväisiä opiskelijoiden työpanokseen. Uusia työtehtäviä löytyy ja toiminta laajenee.

Opiskelija voi TELMA-koulutuksen aikana opetella juuri niitä työtehtäviä, joita tulevassa työssään tarvitsee ja näin hankkia itselleen palkkatyön. Parhaaseen lopputulokseen päästään, kun opiskelijan verkostot ovat opintojen alusta alkaen mukana tulevan työn ja mahdollisimman itsenäisen elämän suunnittelussa ja toteuttamisessa.

Ammattiopisto Luovi tarjoaa mahdollisuuden yksilölliseen oppimiseen ja työllistymisen reittejä erityistä tukea tarvitseville opiskelijoille myös TELMA-koulutuksen kautta.  Haastankin lukijoita miettimään sellaisia avustavia työtehtäviä, joihin tarvitaan tunnollista ja motivoitunutta osaajaa.  Löytyykö sinun yrityksestäsi tai työpaikaltasi Telmalle töitä?

Riitta Rauhala
Yksikön johtaja
Alavuden yksikkö
Ammattiopisto Luovi

Hei! Kuulisimme mielellämme palautteesi sivustostamme, jotta voimme palvella jatkossa entistä paremmin.

Miten arvioisit Luovi.fi -sivuston käyttökokemuksesi?

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.