Työn raivaajat! – Yritysyhteistyötä Joensuun seudulla

Työharjoittelussa olevia Liperin opiskelijoita yhdessä ohjaajan kanssa kauppapuutarha Viherkasteella.

Ammatillinen koulutus Käsämässä sai alkunsa sodassa tuberkuloosiin sairastuneiden sotilaiden kouluttamisesta ammattiin 70 vuotta sitten, jolloin koulutusta toteutettiin hyvin työvaltaisesti. Tätä perintöä olemme jatkaneet vuosien saatossa ja nykyisin se toteutuu yhteistyössä työpaikoilla. Työelämäkumppaneiden kanssa toteutamme sellaisia yhteistyön muotoja, joilla tuemme yhdessä yhteiskunnan  heikompiosaisia.

Tekemällä oppiminen on keskeinen tapa toteuttaa ammatillista erityisopetusta. Opintojen varhaisessa vaiheessa opiskelija pääsee tekemään työtehtäviä omien edellytysten ja kykyjen mukaan. Työelämäpolun voi aloittaa Ammattiopisto Luovin tukipalveluissa esim. opiskelijalounaan valmistuksessa, tilojen siivouksessa, vahtimestaritoiminnassa, talviaurauksessa ja hiekoituksessa. Tästä onkin sitten hyvä siirtyä työpaikoilla tapahtuvaan oppimiseen. Tavoitteenamme on tukea opiskelijan työllistymistä ja jatkosijoittumista, joiden toteutustavat voivat olla hyvin erilaisia. Olemme aktiivisesti mukana räätälöimässä jokaiselle opiskelijalle omanlaista ratkaisua yhteistyössä työpaikkojen kanssa.

Luovin liiketalouden opiskelijat ovat toteuttaneet kauppapalvelutoimintaa ikäihmisille kuuden vuoden ajan. Yhteistyökumppaneina ovat Siun soten Ikäihmisten palvelut ja sen valitsemat kauppapalvelun asiakkaat sekä Pohjois-Karjalan Osuuskauppa (PKO). Palvelussa ikäihminen tilaa ostokset jättämällä tilauksen puhelimitse vastaajapalveluumme, josta Luovin opiskelijat ottavat tilaukset kirjalliseen muotoon. Opiskelijat keräävät ostokset listojen mukaan PKO:n Joensuun Prismassa ja vievät ostokset kassaan. Laskutuksen asiakkailta toteuttaa PKO. Ostoksien jakelun toteuttaa Luovin logistiikan opiskelijat asiakkaiden koteihin Joensuun keskustan alueella, tarvittaessa aina jääkaappiin asti.

Joensuun Prismassa sijaitseva Luovin Linnapuoti on liiketalouden opiskelijoiden oppimisympäristö, jossa opiskelijat pääsevät asiakaskontakteihin ja oppivat kassatoimintojen käyttämistä. Linnapuodissa myydään Rikosseuraamuslaitoksen eri puolella Suomea sijaitsevissa vankiloissa tehtyjä tuotteita, pääosin puu- ja metallituotteita. Logistiikan opiskelijat hoitavat tuotteiden kuljetuksen ja varastoinnin.

Liiketalouden opiskelijat kokoavat paikallisten pientuottajien tuotteista PKO:n jouluherkkukorit, jotka logistiikan opiskelijat kuljettavat myyntiin Pohjois-Karjalan S-marketteihin ja Prismaan. Yhteistyökumppanina ovat PKO ja pientuottajien verkosto Pohjois-Karjalan Pro Agrian kautta.

Ylämyllyllä sijaitsevalla kauppapuutarha Viherkasteella opiskelijat pakkaavat kasvihuoneella laatikoihin valmiita salaattipusseja sekä laittavat salaatin taimia kasvamaan idätyskennoista kasvukouruihin. Noutotukku Joensuun Kesprossa opiskelijat purkavat tukkuun tulleita tavarakuormia hyllyihin sekä samalla siistivät ja järjestelevät hyllyjä. Joensuussa SPR:n Savon-Karjalan piirin lajittelukeskuksessa opiskelijat lajittelevat lahjoituksena saatuja tavaroita sekä järjestävät kahvituksia ja siivouksia Perheentalolla. Näissä työpaikoissa opiskelijamme työskentelevät viikoittain.

Ampumahiihdon MM-kisat ja maailmancup -kisajärjestelyissä vuosina 2015-2017 opiskelijamme ovat olleet rakentamassa ja järjestelemässä kisatapahtuma-aluetta. Kisatapahtumien aikana opiskelijamme ovat olleet erilaisissa tehtävissä mm. kiinteistöhoitotehtävissä. Työ on ollut projektiluonteista ja se on kestänyt kuukaudesta kahteen kuukauteen. Vuonna 2018 Kontiolahdella järjestetään ampumahiihdon maailmancup-kisat, joiden järjestelyissä olemme myös mukana.

Logistiikan opiskelijat noutavat säännöllisesti yritysten keräyspahvit ja toimittavat ne kierrätykseen. Tällä hetkellä keräilyn piirissä ovat Pesuainekauppa Kettunen Oy, Joen Osa Ky, Joensuun Tupatarvike Oy, Teokem Oy, Suomen Nikkarituote Oy, Dimeks Ky ja Top Automation Oy.

Timo Huurinainen
Yksikönjohtaja
Ammattiopisto Luovi, Liperin yksikkö

Hei! Kuulisimme mielellämme palautteesi sivustostamme, jotta voimme palvella jatkossa entistä paremmin.

Miten arvioisit Luovi.fi -sivuston käyttökokemuksesi?

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.