Valmasta leipurin opintoihin

Peruskoulun jälkeen nuorilla on edessään valinnan paikka. Osa suuntautuu lukio-opintoihin, osa ammattiopistoihin, mutta läheskään kaikille ei ole selvää, mille peruskoulun jälkeen alkaisi.

Tänä syksynä 19 vuotta täyttävä Fanni Heikkilä opiskeli vielä viime vuonna Ammattiopisto Luovin VALMA-ryhmässä. VALMA-koulutuksen tarkoituksena on valmentaa ammatilliseen koulutukseen. ”Se oli vähän kuin sellainen kertausvuosi. Se ei ole sama asia kuin kymppiluokka, mutta siellä selvitetään, mikä ala voisi olla sopiva ja mikä kiinnostaisi. Siellä etsitään sitä omaa juttua”, Fanni kuvailee. ”VALMAssa kokeiltiin eri aloja, mutta lisäksi oli paljon kädentaitoja, ilmaisutaitoja ja testailtiin tuen tarvetta muun muassa englannissa, äidinkielessä ja matematiikassa.”

Tällä hetkellä Fanni opiskelee Luovissa leipuriksi. Oulun yksikössä aloitettiin tänä syksynä ensimmäistä kertaa koulutus leipuri-kondiittorin tutkintoon. VALMAsta tutkinto-opiskelijaksi siirtyminen oli helppoa: ”Vaikka miljöö oli eri, ihmiset ja ilmapiiri olivat samat. Siirtyminen oli helppoa.” Toistaiseksi leipuriopinnot ovat sujuneet hyvin. ”Aika kivalta on tuntunut. Saa vapaasti toteuttaa itseään.”

Leipurin työ on fyysistä ja monipuolista. ”Hyvät käden taidot, innokkuus ja se, että jaksaa”, Fanni listaa hyvän leipurin ominaisuuksia. Työhön liittyy paljon eri vaiheita ja käytännön asioita, jotka täytyy osata. Opiskelijoiden suosikkijutut yleensä vaihtelevat. ”Toinen tykkää tehdä leipiä ja pullia ja toinen kondiittorin hommia. Jokaiselle on löytynyt jotain, josta erityisesti tykkää opiskeluissa.”

Ammatillisessa koulutuksessa opiskellaan yhä enemmän työpaikoilla. Heikkilää nykyinen kehitys ei haittaa. ”Mielestäni se on ihan hyvä, että käytännön hommia tehdään työpaikoilla. Ei tarvitse istua pelkästään pulpeteissa ja kuunnella opettajaa. Olen huomannut, että se ei ole kaikille hyväksi, että vain istutaan ja kuunnellaan. Etenkin erityisammattiopistossa on hyvä, että on enemmän käytäntöä, kuin istumista. Monilla, itsellänikin, on sitä, että istumisessa väsyy ja keskittyminen herpaantuu.

Hei! Kuulisimme mielellämme palautteesi sivustostamme, jotta voimme palvella jatkossa entistä paremmin.

Miten arvioisit Luovi.fi -sivuston käyttökokemuksesi?

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.