Työpaikan ja opetushenkilöstön yhteistyö digitaalisten ratkaisujen avulla

Parasta Digiohjausta -hankkeessa olemme lähteneet selvittämään ja testaamaan erilaisia digitaalisia palvelumalleja, toimintatapoja ja laitteita. Hankkeen kysymyksiä ovat: miten digitaalisten välineiden tai palvelujen avulla saadaan työpaikkojen ohjaajien ja opetushenkilöstön yhteistyö toimimaan niin, että se tukisi mahdollisimman hyvin vaativaa erityistä tukea tarvitsevan opiskelijan työelämässä oppimista. Ja miten suunnitellaan koulutus, yhteydenpito, oppilaanohjaus, opintojen etenemisen seuranta ja arviointi mahdollisimman sujuvaksi työpaikalla tapahtuvan koulutuksen aikana.

On useita erilaisia ratkaisuja opiskelijan, opetuksen ja työpaikkojen yhteydenpidon sekä opintojen seurannan välineeksi, ja jatkuvasti kehitetään uusia. Hankkeen puitteissa on testattu jo monille tutuksi tulleita ohjelmia kuten WhatsAppia, Formsia, Skypeä… Koska ammatillinen koulutus muuttuu yhä enemmän työelämälähtöiseksi, tarvitaan uusia ja mahdollisimman sujuvakäyttöisiä palveluja, joiden avulla hoidetaan opiskelijan, työpaikkaohjaajan ja opetushenkilöstön yhteistyö koko opintojen ajan. Tällaisista sähköisistä palveluista löytyy esim. työpäiväkirja, arvioinnit, viestittelyt, suoritukset jne. Opiskelija näkee kätevästi, mitä kaikkea hän on suorittanut ja mitä opintoja on vielä tekemättä. Palveluista on ohjelmistoliitännät opiskelijahallintojärjestelmiin ja suosituimpiin oppimisympäristöihin. Palveluiden käyttö on mahdollista myös älypuhelimilla. Näistä palveluista testattiin viime keväänä Edukit-palvelua ja nyt on menossa Workseed-palvelun testaaminen toukokuun loppuun asti. Helsingin yksikössä kokeillaan aktiivisemmin Google Classroom-alustaa.

Hankkeessa on kartoitettu, millaisia erilaisia oppimisalustoja on olemassa ja mitä ominaisuuksia kustakin löytyy. Samalla on mietitty, onko Luovissa tarpeen olla useampi vai vain yksi oppimisalusta kaikkien luovilaisten käytössä.

Olemme mukana tukemassa oppimista ja tutustumista oppimis- tai työympäristöihin interaktiivisten kuvien, 360-kuvien ja videoiden avulla. 360-kameroilla saa kätevästi kuvattua esim. erilaisia oppimisympäristöjä ja Thinglinkillä saa kuvat koostettua yhteen ja lisättyä kuviin tekstejä tai vaikkapa videoita. Näiden avulla on tehty myös uuden tutkinnon opsia.
360-kameroita on hankittu muutamia ja yksi kamera on lainattavissa eri puolille Luovi-Suomea. Luovilaiset voivat lainata tuota 360-kameraa sekä kamerallista dronea kuvaamaan esim. ulkotyökohteita, kuten kiinteistönhuolto-opinnoissa kattojen kunnon tai luontoalalla metsäalueiden rajojen kuvaukseen.

Toivo joulupukilta lahjaksi esimerkiksi Osmo Dji gimballia ja toivottavasti saat jonkin digivälineen lahjaksi.

Terveisin,
Hannu Pekkarinen, projektipäällikkö, Parasta DigiOhjausta
Piia Jokelainen, digiasiantuntija

 

Hei! Kuulisimme mielellämme palautteesi sivustostamme, jotta voimme palvella jatkossa entistä paremmin.

Miten arvioisit Luovi.fi -sivuston käyttökokemuksesi?

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.