Laadulla ja tiedolla tulevaisuuteen

Aloitin Luovin laatupäällikkönä elokuun alussa 2018 takanani pitkä ura erityisopettajana ja esimiehenä Luovissa. Uuteen tehtävään siirtyessäni päässä pyöri monenlaisia ajatuksia. Millaisia asioita ja tilanteita se tuokaan tullessaan?

Mitä Laatu on? Tähän kysymykseen halusin löytää vastauksen. Luovin edellinen laatupäällikkö Marjut Huttunen lähetti minulle tiedonjanoiselle monta pakettia lukemista. Ahdistuksissani luin kaiken maailman laatukirjoja: oli EFQM, BSC ja EQAVET, oli itsearviointia ja vertaisarviointia. Näistä opin, että näkökulmia laadun määrittämiseen on monia. Esimerkiksi SFS:n sivuilla laatu on kiteytetty hyvän ja onnistumisen käsitteeksi. Tästä näkökulmasta olemme Luovissa ilmeisen hyviä ja onnistuneita, sillä Ammattiopisto Luovi voitti Ammatillisen koulutuksen laatupalkinnon vuonna 2017. Erityisen ilahduttavaa on ollut huomata, kuinka paljon hyödyllistä mittari- ja seurantatietoa Luovissa on ja kuinka järjestelmällistä tiedon kerääminen on.

Tehtävään ja uusiin asioihin perehtyessäni opin, että laatupalkinnot ilmentävät juuri sen hetkistä tilaa. Toimintaympäristö ja ammatillisen koulutuksen lainsäädäntö ovat muuttuneet ja edelleen työelämässä ja yhteiskunnassa tapahtuu koko ajan muutosta. Laatu on sitä, että reagoidaan ulkoisten muutosten ja ilmiöiden aiheuttamiin muutostarpeisiin. Tästä päästäänkin yhteen laatutyön keskeiseen olemukseen – toiminnan jatkuvaan parantamiseen.

Opetushallitus on useampana vuonna laittanut haettavaksi valtionavustuksen ammatillisen koulutuksen laadun kehittämiseen. Laatu-katti vieköön – laadulla ja tiedolla tulevaisuuteen -hankkeessa päivitimme Laatu-katti-perehdytysaineistoa opiskelijoille ja henkilöstölle, AMEO-verkoston yhteisiä mittareita, nivelvaiheiden yhteistyön laatua ja työelämälähtöisten oppimisympäristöjen laadunvarmistusta. Päivitimme myös osaamisen arvioinnin toteutussuunnitelmaa ja laadunhallintajärjestelmiä. Yhteistyökumppaneitamme hankkeessa olivat Kiipulan ammattiopisto, Ammattiopisto Live, Aitoon koulutuskeskus sekä Ammattiopisto Spesia.

Uusi tehtävä laatupäällikkönä on ollut mielenkiintoinen ja olen päässyt mukavasti sisään laatutyön verkostoihin. Tästä on hyvä jatkaa työtä luovilaisen laadun eteen. Laadulla ja tiedolla tulevaisuuteen.

Timo Huurinainen
laatupäällikkö

Hei! Kuulisimme mielellämme palautteesi sivustostamme, jotta voimme palvella jatkossa entistä paremmin.

Miten arvioisit Luovi.fi -sivuston käyttökokemuksesi?

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.