Työn raivaajat! -kampanja nosti esille tarinoita työstä

Ammattiopisto Luovi aloitti toissa syksynä 10-vuotisjuhlansa kunniaksi Työn raivaajat! -kampanjan, jonka tavoitteena on ollut raivata asenteita, lisätä tietoutta erilaisista osaajista ja edistää erityistä tukea tarvitsevien nuorten ja aikuisten työllistymistä. Kampanjan suojelijana on toiminut tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Työn raivaajien taustalla on ajatus ja tutkimustietoa tiedon puutteen vaikutuksesta asenteisiin. Ennakkoluulojen vuoksi erityistä tukea tarvitsevat nuoret ja aikuiset voivat työmarkkinoilla jäädä ilman mahdollisuutta osoittaa omaa osaamistaan. Tähän haasteeseen Luovi on pyrkinyt raivaustyöllään vastaamaan.

Juhlavuoden kampanja on nyt tullut tiensä päähän. Puolitoistavuotisen matkan varrelle on kertynyt muhkea nippu mahtavia kohtaamisia. Mukaan raivaajiin on liittynyt iso joukko niin pitkäaikaisia kuin uusiakin työelämän kumppaneita, yhteisöjä ja yksityisiä ihmisiä. Onnistuneita työpaikalla oppimisen ja työllistymisenkin tarinoita on kertynyt vino pino ja osa yhteistyöstä on taltioitu myös videon muotoon. Kesän kohokohta asian tiimoilta oli heinäkuun helteissä käyty Suomi Areenan keskustelu osatyökykyisten työllistymisestä. Samaa keskustelua on jatkettu ja jatketaan senkin jälkeen monilla foorumeilla.

Kampanjan työpaikkatarinoissa toistuu yksi teema: motivoitunut työntekijä. Oikea ihminen oikeassa työtehtävässä tuo aina parhaan lopputuloksen. Yksi kampanjan tavoitteista onkin ollut kartoittaa ja löytää työtehtäviä, joissa yhdistyisi yritysten tarpeet ja opiskelijan/työntekijän vahvuuksia hyödyntävä osaaminen.

Kaunis kiitos kaikille teille kanssamme työtä raivanneille! Vaikka kampanja tässä muodossa on päättynyt, jatkuu erityistä tukea tarvitsevien nuorten ja aikuisten työllistymisen eteen tehtävä työ monella tavalla, monien yhteistyökumppaneiden kanssa. Yhteisenä tavoitteenamme on lisätä opiskelijoidemme mahdollisuuksia toimia tasavertaisina yhteiskunnan jäseninä. Myös yhteiskunnan näkökulmasta tulevina työvoimavajeen aikoina meillä on entistäkin suurempi tarve toteuttaa Suomi tarvitsee kaikki kädet -ajatusta, joka on ollut Luovin teemana jo kymmenen vuoden ajan.

Myös uusia avauksia tarvitaan. Yksi sellainen on Lakeuden portaat -projektissa aloitettu osuuskuntatoiminnan kehittäminen ja kokeilu erityistä tukea tarvitsevien työllistymisen välineenä. Sen tuloksia jäämme mielenkiinnolla odottamaan.

Susanna Kangas
tieto- ja viestintäjohtaja

Kampanjan aikana 1.8.2017 – 31.12.2018 on
 • tehty 30 yritysvideota kampanjassa mukana olevista yrityksistä
 • työllistetty kuvaajana Luovista valmistunut media-alan opiskelija
 • tehty tuhansia jakoja sosiaalisessa mediassa
 • solmittu kymmeniä uusia yhteistyökumppanuuksia
 • esitelty kampanjaa kymmenissä tilaisuuksissa
 • oltu mukana keskustelemassa osatyökykyisten työllistymisestä SuomiAreenalla
 • myönnetty 2 Kunniaraivaaja-tunnustusta yrityksille: MyöHostel ja Pohjois-Karjalan Osuuskauppa
 • myönnetty 8 Tehokkain Työn raivaaja! -tunnustusta ansioituneille henkilöille
 • aloitettu osuuskuntatoiminnan kehittäminen erityistä tukea tarvitseville työntekijöille
 • Luovin opiskelijoiden työllistymisprosentti avoimille työmarkkinoille noussut kaikilla Luovi-Suomen talousalueilla

Työnraivaajat yhteenveto (pdf)
luovi.fi/tyonraivaajat
Työn raivaajat! -yritysvideot

Hei! Kuulisimme mielellämme palautteesi sivustostamme, jotta voimme palvella jatkossa entistä paremmin.

Miten arvioisit Luovi.fi -sivuston käyttökokemuksesi?

 • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.