Yksilönä ja tiimissä

Tasan kolme vuotta sitten aloitin uuden vuoden blogipostaukseni teemalla nuorten leijonien maailmanmestaruus jääkiekossa. Nyt olemme täsmälleen samassa tilanteessa. Tuollainen voittamisen ja ennen kaikkea itsensä ylittämisen kulttuuri on meille suomalaisille kuitenkin uutta. Nuoret uskaltavat rohkeasti tavoitella onnistumisia ja luottavat omiin kykyihinsä kovankin paineen alla. Tuollainen pitkäkestoinen menestyminen ja onnistuminen ei voi johtua enää pelkästä onnesta.

Laajemmassa mittakaavassa on mielenkiintoista tarkastella, miten näin hyvään menestymiseen päästään. Mitä sen eteen on tehty? Vastaus ei ole koulutusmaailmassa työskenteleville uusi tai yllättäväkään: on keskitytty näkemään massasta yksilöt nuorina ihmisinä. Valmentajat (opettajat) osaavat kehittää nimenomaan jokaisen henkilökohtaista osaamista sekä keskittyä niihin asioihin, joita voidaan oppia ja kehittää.  Samanaikaisesti osataan kompensoida niitä vielä kehitettäviä ominaisuuksia, jotka estävät tai hidastavat tavoitteeseen pääsyä. Onnistumiset ja havainnot omasta kehittymisestä ovat kaikista paras motivaation lähde. Myöskään ulkoapäin tulevaa palautetta ei voi vähätellä. Mukavat sanat, mitalit ja todistukset lämmittävät ihan varmasti jokaista onnistujaa. Erityisen tärkeää on opetella ottamaan vastaan kehittävää palautetta. Se on itsetunnon kehittymisen kannalta aivan olennainen taito. Taitoa on myös osata antaa kehittävää palautetta rakentavasti.

Joukkueen, tiimin tai ryhmän onnistumiseen ei riitä, että porukka on täynnä huippuyksilöitä. Hyvä valmentaja saa hyvinkin heterogeenisen joukon yksilöitä soittamaan samaa säveltä. Ryhmän jäsenten pitää hyväksyä yhteinen tavoite ja lisäksi jokaisen pitää sisäistää, että ilman muita ryhmän jäseniä oma tuotos ei riitä tavoitteen saavuttamiseen. Kaikkia tarvitaan. Yhteinen henki ja yhteenkuuluvaisuuden tunne saa esiin ryhmästä sellaisia voimavaroja ja osaamista, mikä tekee enemmän kuin yksilöiden osaamisen yhteenlaskettu summa. Joukkueurheilun, oppilaitoksen ja työpaikan perusasioita kaikki.

Juuri alkanut kevätkausi on vaalien aikaa. Ehdokkaiden vaaliteemoja ja -lupauksia lukiessa ja kuunnellessa tulee mieleen, että meillä vaativan erityisen tuen parissa toimivilla sekä erityisesti opiskelijoillamme koittaa tulevaisuudessa todella hyvät ajat. Syrjäytymisen ehkäisy, erityistä tukea tarvitsevien huomioiminen ja koulutusmäärärahojen huomattava lisääminen ovat kaikkien huulilla. Realisteina voimme kuitenkin ajatella, että lopullinen totuus tulee sitten erilaisten kompromissien tuotteena. Ei se raha taida vaalien jälkeenkään puussa kasvaa. Tässä on kuitenkin meidän mahdollisuutemme osoittaa, että me teemme päivittäin sitä erinomaista työtä, josta muut puhuvat.

Hyvää ja iloista uuden vuoden alkua!

Hannu Koivula
Johtaja

Hei! Kuulisimme mielellämme palautteesi sivustostamme, jotta voimme palvella jatkossa entistä paremmin.

Miten arvioisit Luovi.fi -sivuston käyttökokemuksesi?

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.