Vetävää, erityistä ja tunnettua ei koronakaan kaada

Vetävää, erityistä ja tunnettua ammatillista erityisopetusta – hanke eli näin tuttujen kesken VET lähti liikkeelle vuoden alussa. AMEO-verkoston viestintätyöryhmä aloitti Opetushallituksen rahoittaman ammatillisen koulutuksen viestintähankkeen toteuttamisen innostusta puhkuen. Videotarinoiden kautta pääsisimme nostamaan estradille vaativan erityisen tuen koulutuksen moninaisuuden ja opiskelijoiden monenlaisen osaamisen. Nyt loisimme yhdessä sellaista viestintämateriaalia, että tieto lisääntyy, ennakkoluulot hälvenevät ja asenteet kaatuvat suorastaan ryskyen.

Videotuotantoa ehdittiin jo suunnitella ja kuvattavia sopia, kun takavasemmalta iski kevään koronakurjimus. Niin kuin monilla muillakin, menivät myös ammatillisia erityisoppilaitoksia edustavien vettiläisten suunnitelmat kertaheitolla uusiksi. Ei videokuvauksia työpaikoilla eri puolella Suomea, ei edes valmistavia haastatteluja. Hankeryhmä pohti kuvioita uusiksi etätyössä luurit korvilla raapien samalla kotikonttoreissa virttyneitä hiuskuontaloitaan.

Yhtä aikaa toki ilahtumisenkin aiheita löytyi: opiskelu ja työskentely siirtyivät etäilyyn yllättävänkin sutjakkaasti ja digiosaamista osoittaen. Koska etätyössä oleva henkilöstö tavoitettiin nyt toukokuussa erityisen tehokkaasti koneen ääreltä, järjestettiin kaikkiin hankeoppilaitoksiin verkkokoulutuksena sosiaalisen median perusteet ja jatkot ennakoimaan sitä syksyistä aikaa, kun tuotantoa saadaan julkaistua ja olemme onnellisesti sen levittämisvaiheessa.

Toteutussuunnitelmassa oli syksylle ajoitettu infograafien tekeminen ammatillisen erityisopetuksen, opiskelijoiden ja työllistymisen tunnusluvuista. Niistä löytyi työmaa, johon pystyimme uppoutumaan ja osittain uppoamaankin näiden etäkuukausien ajaksi. Tiedon löytäminen ja sen yhdisteleminen ja paketoiminen informatiivisiksi, yhteismitallisiksi ja valideiksi pikkupaketeiksi on osoittautunut suhteellisen haastavaksi urakaksi. Uuden ammatillisen koulutuksen lainsäädännön ja muuttuneen tilastoinnin vuoksi jo yksistään opiskelijavuosien miettiminen nuppinumeroina on aiheuttanut tilastosoutamista ja -huopaamista.

Seuraavaksi katseet on suunnattu syksyyn. Toivottavasti silloin pääsemme jo kertomaan esimerkiksi helsinkiläisen Elviksen ja vaasalaisen Victorian tarinaa opinnoista työllistymiseen.

Susanna Kangas
tieto- ja viestintäjohtaja

Hei! Kuulisimme mielellämme palautteesi sivustostamme, jotta voimme palvella jatkossa entistä paremmin.

Miten arvioisit Luovi.fi -sivuston käyttökokemuksesi?

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.