Sen piti olla kaikkien aikojen kansainvälisyyskevät. Suunnitelmia oli sekä ryhmien vastaanottoon että omien opiskelijoidemme lähettämiseen ympäri Eurooppaa. Kaikki muuttui niin äkisti, että Saksassa työharjoittelunsa aloittaneelle ryhmälle soitin kehotuksen laukkujen uudelleen pakkaamiseen, ja seuraavalle aamulle ryhmä hyppäsi Suomeen palaavaan koneeseen.  Covid-19 rytinässä oli selvää, että turvallisuudesta ei tingitä, kevään suunnitelmia siirrettiin syksyyn odottavin tunnelmin. Kuluvan syksyn osalta liikkuvuuksien jäädyttäminen oli odotettu ja selkeyttävä linjaus. Mutta mitä sä sit nykyään teet, kahvihuoneessa kysytään.

Kansainvälisyys on verkostoja, joissa kaikki olemme samassa odottavassa tilassa. Taustalla rullaavat kuitenkin arjen toiminnot; hankehallinnot ja toiminnan kehittäminen. Jo meneillään olevien hankkeiden parissa työskentely jatkuu normaalisti, uudella twistillä kokousten järjestyessä etänä. Kevään myötä olemme tiiviisti pitäneet yhteyttä tuttuihin kumppanioppilaitoksiin, ja vaikka ei konkreettisia matkustussuunnitelmia voida laatia, voidaan suunnitella tulevaa, pitää yhtä.  Kansainvälisten hankkeiden hallinnollisella kentällä käy kova aivotyön kuhina. Syksyn osalta mielenkiintoisia avauksia on tulossa komission julkistaman ylimääräisen lisärahoitushaun myötä, jossa painotus on digitaalisuuden kehittäminen osana toimintaa.

Se että konkreettinen matkustaminen on jäissä, ei tarkoita, että toiminta olisi kohmeessa. Keväällä kaikki loikkaisivat digivälineiden hyödyntämisessä pitkän loikan, myös eurooppalaiset kumppanimme. Kansainvälisessä toiminnassa digiloikka onkin todentunut toimivimpina online kokouskäytänteinä halki Euroopan.  Hyvänä puolena tässä kaikessa voidaan pitää sitä, että muutokset ovat avanneet mahdollisuuksia digitaalisuuden hyödyntämiseen kansainvälisessä toiminnassa. Uskaliaasti haastankin opetushenkilöstöä ottamaan yhteyttä omaan kansainvälisyysvastaavaan, tuodaan yhdessä tuulahdus tosi elämän kielitaitotilanteita arkeen, YTO-ihin tai ammatillisiin opintoihin. TEAMS- kokouksia, tai yhteisiä työalustoja hyödyntäen voidaan luoda uusia tapoja toteuttaa kansainvälisyyttä.

Voiko matkakuumetta mitata? Pahimpaan matkustuskaipuuseen on tarjolla Luovi-tasoista ensi -apua somekanavissamme. Tänä vuonna komission järjestämään ERASMUSDAYS (15.-17.10.2020) tapahtumaan aiomme osallistua tuomalla some-kanaviimme henkilöstön ja opiskelijoiden kokemuksia aiemmilta vuosilta. Osallistu sinäkin, laita kuvasi saatetekstillä kotikansainvälisyydestä, asiantuntijavaihdosta, opiskelijan kansainvälisyys kokemuksesta allekirjoittaneelle.

Uskaltaisin väittää, että näkymät kansainvälisessä opiskelijaliikkuvuudessa on valoisat ja hyvinkin vilkkaat, sitten kun aika on turvallinen. Muuttuneeseen maailmaan maskeineen ja ohjeineen sujahdamme varmasti kuin mustikkamehu Marimekon pahvikuppiin. Sillä välin, kun pidämme etäisyyttä matkustamiseen, vaalitaan läheisyyttä kansainvälisyyteen ilman jet lagia. Kun kansainvälisten liikkuvuuksien mukanaan tuoma hektisyys on tauolla, on voitu peilata aiempia kokemuksia ja kehittää toimintaa ajan kanssa.  Olen varma, että se kaikkien aikojen kansainvälisyysvuosi vielä tulee, ja kuten sanottu, hyvin suunniteltu on puoliksi tehty.

Lisätietoja

Miia Tolonen, opiskelijaliikkuvuuden koordinaattori +358 40 319 3183, miia.tolonen@luovi.fi