Tämä blogikirjoitus on julkaistu alun perin 14.2.2020 ennen kuin korona rajoitti matkustamista ja opiskelijaliikkuvuutta.

Tammikuu oli Suomessa poikkeuksellisen lämmin ja tavanomaisen pimeä. Tympeää talvikeliä voi vältellä lähtemällä hankkimaan osaamista ulkomailta. Oululainen Henna Halonen menetteli juuri näin. Hän pakkasi kamppeensa ja lähti Fuerteventuran saarelle Corralejon kaupunkiin hankkimaan osaamista työelämästä. 19-vuotias Henna opiskelee Luovissa toista vuotta liiketoiminnan perustutkintoa ja työskenteli pienessä vaateliikkeessä mukavassa satamakaupungissa.

Liike sijaitsee vilkkaan ostoskadun päässä, asiakkaina on turistien lisäksi myös paikallista väkeä. ”Asiakaskunta on todella vaihtelevaa”, aurinkoiselta saarelta puhelimitse tavoitettu Henna kertoo. Henna hoitaa asiakaspalvelun englanniksi. Kielitaidon lisäksi reissussa oppii itsenäisemmäksi ja sopeutumaan uusiin tilanteisiin helpommin. Sopeutumista helpotti Education and mobility -organisaation laadukas toiminta sekä Luovin kansainvälisyyskoordinaattori Miia Tolonen, joka lähti Hennan mukaan pariksi ensimmäiseksi päiväksi. ”Vastaanotto oli todella lämmin sekä kaupassa, että kimppakämpässä, jossa asun. Myös välittävän organisaation koordinaattori oli mukava.”

Kanarian saaristossa on usein tuulista, lämmintä ja kuivaa. Corralejo sijaitsee Fuertevenruralla, joka on suosittu saari matkailijoiden keskuudessa.

Vaikka vaatekaupassa toimiminen oli Hennalle uusi työtehtävä, eroja suomalaiseen asiakaspalvelukulttuuriin oli helppo löytää. ”Täällä Espanjassa tuntuu, että asiakasta vain tervehditään ja annetaan sitten olla. Suomessa autetaan ja tarjotaan henkilökohtaista palvelua paljon enemmän.” Meno kaupassa on ollut Hennan mieleen. ”Kaupan väki on ollut todella ystävällistä ja asioista pystyy sopimaan hyvin. Joustavuutta löytyy molempiin suuntiin.” Työnantajalta saatu palaute on ollut positiivista. “On hienoa seurata Hennan liikkuvuusjaksoa ja mahdollistamassa näin hyvä kokemus. Henna on ollut todella joustava, positiivinen ja ahkera”, Miia Tolonen kertoo. “Luovista ei ole aikaisemmin käyty Corralejosta, joten Hennan pioneerityö on tässäkin suhteessa erittäin arvokasta.”

Henna suosittelee muillekin opiskelijoille jaksoa ulkomailla. ”Kielitaito ja itseluottamus kehittyy, kun hoitaa asioita vieraassa ympäristössä. Reissuun tarvitaan mukaan avointa mieltä, rohkeutta ja joustavuutta.”

Luovin kansainvälinen toiminta on vilkasta. Opiskelijamme voivat osallistua ulkomailla projekteihin tai hankkia osaamista työelämästä niin yksin kuin ryhmässäkin. Ulkomaanjaksoilla painotetaan opiskelijoiden yksilöllisiä opintopolkuja. Opiskelijaliikkuvuudet toteutetaan pääosin ERASMUS+rahoituksen kautta. Luovin opiskelijoiden ja henkilöstön seikkailuja voi seurata luovi.fi/international/ -blogissa.

Fuerteventuran luontoa, kivikkoinen ja kuiva aromaisema.
Fuerteventuran maantiede ja luonto on kiehtovaa.
Erasmus+.