17.10.2020

TV-ryhmä vastassa kanadalaisessa kokkikoulussa

Kanada on tunnettu jääkiekosta, jylhästä luonnosta sekä vieraanvaraisista ihmisistä. Kanadalaisesta ruokakulttuurista täällä Suomessa osataan mainita lähinnä vaahterasiirappi. Onni Patrikainen, 18, oli yksi viidestä suomalaisesta ammattiopiskelijasta, jotka pääsivät kokemaan kuukauden ajan kanadalaista ruokakulttuuria paikan päällä. Onni opiskelee kokiksi Suomen suurimman ammatillisen erityisoppilaitoksen Ammattiopisto Luovin Oulusssa. Vaihtojakson ulkomailla mahdollisti seitsemän suomalaisen ammattiopiston muodostama verkosto, joka edistää ja toteuttaa opiskelija- ja asiantuntijaliikkuvuuksia Suomen ja Kanadan eri provinssien välillä. Onnin matka Kanadaan suuntautui Quebecin provinssiin ja siellä kahteen paikalliseen oppilaitokseen École hôtelière de l’Outaouaisiin ja Riviere du Loupiin. 

Onnilla syttyi kipinä vaihtojaksolle Kanadaan, kun kanadalaisen yhteistyöoppilaitoksen kokit vierailivat Oulussa viime vuoden joulukuussa. Eric Archibalt ja Gaétan Tessier järjestivät Luovin opiskelijoille unohtumattoman viikon. Tällä kertaa oli opiskelijoiden vuoro vierailla Kanadassa. ”Onnilla riitti kielitaitoa, uskallusta ja kiinnostusta ammattiin. Siksi häntä oli helppo suositella reissuun mukaan,” ammatillinen erityisopettaja Kari Heinonen kommentoi opiskelijaansa. ”Hän tekee työnsä huolellisesti, pitää kiinni sovituista asioista ja on loistava asiakaspalvelija tässä meidän Oppiköökissä.” Samoilla linjoilla on myös Luovin kansainvälisyysassistentti Miia Tolonen, joka vinkkasi Onnille Kanada-verkostosta: ”Opiskelijamme lähtevät vaihtojaksolle aina valmennettuina. Onni osallistui valmennuksiin tunnollisesti ja hoiti myös vaihtoon liittyvät paperihommat moitteetta.”

Kanadalaisesta vieraanvaraisuudesta opiskelijat saivat maistiaisen heti uuteen kouluun saavuttuaan. ”Vastaanotto oli loistava. Kaikesta huolehdittiin eväitä ja kuljetuksia myöten.”, tuleva ruoanlaiton ammattilainen muistelee. Gatinéaun kaupungissa ja Montebellon kylässä suoritetuissa jaksoissa riitti muitakin yllätyksiä. ”Kummassakin paikassa meitä tervehti myös paikallinen TV-ryhmä, joka kuvasi ranskankielisiin uutisiin juttua.” 

Päiviin kuului työntekoa, matkustusta ja eksoottisia ruokia. ”Eksoottisin raaka-aine, mitä tuli maistettua oli varmaan hylje. Aika sitkeää oli. Erikoisinta, mitä itse olin valmistamassa, oli tiikeriravut.” Lisäksi a lá Carté -annosten koko oli Kanadassa huomattavasti suurempi. 

Kokin työ on fyysistä ja päivät pitkiä. Kanadan jaksolla opiskelijat paiskivat hommia kuusi päivää viikossa – useimmiten iltaisin. ”Perusvuoro oli iltaisin 15-22 ja joskus päivät venähtivät. Annoksia lähti noina iltoina jopa 80 yhdessä illassa. Siihen päälle 40 minuutin matkustus suuntaansa. Fyysinen väsymys oli ehkä reissun suurin haaste”, Onni kertoo. Työn vastapainoksi opiskelijat pääsivät vapaa-ajallaan kokemaan hienoja juttuja. ”Kävimme muun muassa vaahterasiirappitehtaalla sekä Ottawa Senatorsin NHL-matsissa. Lisäksi vierailimme Quebec Cityssä linnoituksessa, joka oli muutettu loistohotelliksi.”

Onni suosittelee vaihtoa ulkomailla: ”Oli hienoa nähdä maailmaa ja vierasta kulttuuria. Vaihtojakso voi olla rankkakin pätkä opiskelijalle, mutta kun motivaatio on kohdallaan, jaksosta saa paljon irti.”

Paikallinen tv-kanava huomioi suomalaisopiskelijoiden vierailun

Painikkeista pääset katsomaan paikallisessa mediassa nähdyt artikkelit ja videot. Videot ja teksti ovat ranskankielisiä.

Juttu kirjoitettu alunperin 7.5.2019.