Ammattiopisto Luovin opiskelijat menestyivät loistavasti Taitaja2021-tapahtumassa, jossa kilpailtiin nuorten ammattitaidon suomenmestaruuksista. Taitaja-tapahtuma toteutettiin tänä vuonna koronaturvallisesti verkossa 18.−20.5.2021.  Luovi järjesti Oulussa ja Muhoksella erityistä tukea tarvitsevien opiskelijoiden TaitajaPLUS-lajit, joita ovat logistiikka, liiketoiminta sekä ravintola- ja cateringpalvelut.

Kultamitali Luoviin ravintola- ja cateringpalvelujen parikilpailussa

Ravintola- ja cateringpalvelujen parikilpailussa finalistit valmistivat muun muassa ratatouillea, paneroitua broilerin filettä sekä Duchesse-perunoita. Mitalit jaettiin Luovin sekä Ammattiopisto Livenkesken. Kultaa nappasi Luovin Essi Räisänen (kuvassa oikealla) ja Petra Pursiniemi, hopeaa Ammattiopisto Liven Miika Säppi ja Yin Win. Liven Iisa Vähäkuopuksen ja Sarita Nymanin kauloihin ripustettiin pronssiset mitalit.

Voittajan paljastuttua tytöt eivät voineet enää pidätellä halauksia ja onnen kyyneleitään. “Nyt tuntuu kyllä todella hyvältä.” Petra Pursiniemi kommentoi suurimman tunnemyrskyn tauottua. Voitto tuli tytöille täytenä yllätyksenä. “Oli yllätys, mutta voitto oli tavoitteemmekin”, Essi kommentoi. Kilpailu oli tuoreiden suomenmestareiden mielestä hankala. “Teoriaosuus aiheutti haasteita ja tietenkin kilpailutilanteessa saattaa söheltää”, Essi kertoo. “Onhan tämä kuitenkin erilainen tilanne, mutta ihan hyvin se meni.” Petra lisää.

Taitaja-rupeama on pitkä prosessi, johon mukaan heittäytymistä Essi ja Petra suosittelevat kaikille. “Kannattaa lähteä mukaan, jos miettii tai vaikkei miettisikään!”

Logistiikassa Luovi sai kisoista kaksi mitalia: Pinja Immonen voitti mestaruuden ja Tuukka Kinnunen pronssia

Logistiikan kilpailussa oli kaksi osaa. Tavaran vastaanottaminen sekä hyllyttäminen sekä tavaran keräily ja lähettäminen. Kilpailijoiden täytyi kiinnittää huomiota työturvallisuuteen, asiakaspalveluun, ergonomiseen työskentelyyn sekä kestävään kehitykseen. Logistiikassa kultamitali jaettiin kahden kilpailijan kesken.

Tuoreeltaan kilpailusuorituksen jälkeen tavattu Pinja Immonen oli helpottunut suorituksensa jälkeen: “Tuntuu, että meni ihan hyvin. Sain tehtyä siten, miten olen ite näitä hommia tehnyt. Parhaani yritin.” Pinjan mielestä tehtävät olivat hyvin lähellä normaalia varastotyötä. Suoritus oli mainio, sillä Pinjan pisteillä irtosi Taitaja-mestaruus – tasapistein Kiipulan Ammattiopiston Sami Leinon kanssa. Kummankin muistoksi TaitajaPLUS-finaalista lähtee kultainen mitali.

Kilpailussa kolmanneksi tullut Tuukka Kinnunen kuvaili kilpailua haastavaksi: “Kaksiosaisen kilpailun ensimmäisessä osuudessa oli ongelmia. Vastaanottotehtävässä aika pääsi loppumaan kesken.” Tuukka petrasi suoritustaan kuitenkin hienosti toisena kilpailupäivänä ja pääsi pokkaamaan pronssisen mitalin.

Logistiikan voittajat Pinja Immonen, Sami Leino ja Tuukka Kinnunen.
Logistiikan mitalikolmikko: kultaa Pinja Immonen Luovista (keskellä), hopeaa Sami Leino Kiipulasta (vasemmalla) ja pronssia Tuukka Kinnunen Luovista (oikealla).

Henna Haloselle hopeaa liiketoiminnasta

Liiketoiminnan kilpailijat mittasivat taitojaan asiakaspalvelussa ja myymälätyöskentelyssä. Kilpailussa täytyi laittaa myymälä myyntikuntoon ennalta annetun ohjeen mukaan sekä huomioida myös liiketoiminnan kannattavuus.

Huippupisteet kerännyt Henna voitti TaitajaPLUS-finaalissa hopeaa.Henna kertoi jännittäneensä, mutta ei niin paljon kuin semifinaalissa. “Tuntuu hyvältä, kun suoritus on nyt ohi. Nyt voi vaan chillailla täällä” helpottunut Henna kertoi kilpailutehtävän jälkeen. “Tehtävä oli sopivan haastava. Ihan kiva”, Henna paljasti tehtävästä. Henna hallitsi hermonsa kilpailussa hienosti “Jännitti, mutta ei ihan kauheasti. Ei haitannut suoritusta.”

Myös Olli Alasaarela oli tyytyväinen suoritukseensa. “Tehtävä meni hyvin, koska vastaavia tilanteita on ollut työelämässä paljon. Pääsin käyttämään vahvuuksiani nyt toisena kisapäivänä.” Kumpikin tuleva merkonomi suosittelee Taitaja-kisoihin osallistumista. “Ainakin saa itsensä ja tulee poistuttua mukavuusalueelta, ihan kiva kokemus”, Henna rohkaisee. Olli on samoilla linjoilla ja huomioi myös opinnollisen näkökulman. “Saan tästä ‘huippuosaajana toimiminen’ -tutkinnonosan, kokonaisuudessaan näistä Taitajista. Olen itse asiassa luokaltani ainut, joka sen saa. Lisäksi pääsee haastamaan itseään.”

Heidi Halonen sijoittui toiseksi liiketoiminnan kisassa ja sai hopeaa.
Liiketoimintalajin hopeamitalisti Henna Halonen

Taitaja-finaalissa kilpaili kahdeksan opiskelijaa Luovista 

P1 LOGISTIIKKA: 
Pinja Immonen, Luovi Muhos
Tuukka Kinnunen, Luovi Liperi 

P2 LIIKETOIMINTA: 
Olli Alasaarela, Luovi Oulu
Henna Halonen, Luovi Oulu 

P3 RAVINTOLA- JA CATERINGPALVELUT (parikilpailu): 
Petra Pursiniemi ja Essi Räisänen, Luovi Oulu
Asla Porsanger ja Sameli Pukema, Luovi Rovaniemi 

Kokonaisuutena Luovin finalistit esittivät TaitajaPLUS-lajeissa laadukasta ammattitaitoa sekä positiivista kilpailuhenkeä. Jännittävistä ja monipuolisista kilpailutilanteista he saivat arvokasta kokemusta opintoja ja työelämää varten.

Juttua täydennetään perjantaina 21.5.2021 mitalistien kuvilla ja tunnelmilla.