Meillä Luovissa on pohdittu, että miten saisimme kiinnitettyä opintoihin ne nuoret, joita koulumainen oppimisympäristö ahdistaa, kouluallergia on vaivannut jo perusopetuksessa ja tulevaisuuden näkymät ovat vielä sumeat? Tätä haastetta kohti lähdimme syksyllä 2021 perustamalla Oulussa kodinomaiseen oppimisympäristöön VALMA Tuiran, kuuden opiskelijan pienryhmän. Ryhmän tavoitteena oli alusta lähtien pilotoida tulevaa TUVA-koulutusta. 

Mikä TUVA sitten on?

Tutkintokoulutukseen valmentava koulutus eli TUVA yhdistää aiemmat nivelvaiheen koulutukset eli perusopetuksen lisäopetuksen (kymppiluokka), lukioon valmentavan koulutuksen (LUVA) ja ammatilliseen koulutuksen valmentavan koulutuksen (VALMA). Se on tarkoitettu oppivelvollisuusikäisille sekä muille vailla toisen asteen tutkintoa oleville oppijoille, jotka tarvitsevat valmentavaa koulutusta. TUVA-koulutus alkaa 1.8.2022 ja Luovin TUVA koulutukseen voi hakeutua 22.2.2022 alkavassa yhteishaussa. 

Turvallisuuden tunnetta pienestä ryhmästä 

Ammatillinen erityisopettaja Sanna Häkkilä-Ruottinen otti innoissaan vastaan vastuuopettajan roolin. Hän lähti yhdessä työparinsa yhteisöpedagogi, ohjaaja Timo Salon kanssa suunnittelemaan ja toteuttamaan pilottiryhmän toimintaa. 

Pienessä pilottiryhmässä on todellinen mahdollisuus kohdata nuoret yksilöllisesti, ja pohtia rauhassa kunkin näkymiä tulevaan. Ryhmän pieni koko tukee niitä nuoria, jotka ahdistuvat isoissa joukoissa tai keskittyminen isommassa ryhmässä on haastavaa. Lähtökohtana on, että nuori saa kokemuksen siitä, että hän voi turvallisesti tulla paikalle omana itsenään, ja jossain vaiheessa herää näkemään valoisia vaihtoehtoja tulevaisuuteen. 

Keskeistä on yhdessä tekeminen, arvostava kohtaaminen, positiivinen meininki, yksilöllisten tarpeiden ja opiskelutavoitteiden huomioiminen sekä jatkosuunnitelmien avaaminen opiskelijatahtisesti.  

Arjen haasteita, valon pilkahduksia ja iloa ryhmästä 

Opiskelijat ovat ryhmäytyneet erinomaisesti ja opinnot ovat edenneet kullakin omaan tahtiin. Arki ei kuitenkaan ole aina auvoista auringonpaistetta, ja ahkeraa innokasta opiskelua. Arkeemme kuuluu myös välillä poissaoloja, erimielisyyksiä, väsymystä, ahdistusta ja omaehtoisuutta. Välillä ei tiedetä, että mistä suunnasta lähteä avaamaan ajatuksia kohti tulevaa. Onneksi meillä Luovissa on osaava joukko opiskeluhyvinvoinnin ammattilaisia, joiden puoleen voi opetus- ja ohjaushenkilöstö sekä opiskelijat tarvittaessa kääntyä. 

Luovin tarjoama erilainen opiskelumahdollisuus on saanut hyvää palautetta verkostoilta. Myös nuoret itse ovat antaneet erityisesti palautetta hyvästä ryhmähengestä. Viimeisin kommentti oli kysyttäessä, että ”5/5”!  

Vuorovaikutusosaaminen ja hyvinvointiosaaminen vievät eteenpäin 

Tulevasta TUVA:sta olemme jo ottaneet arkeen erityisesti uudet laaja-alaisen oppimisen osa-alueet, jotka ovat monilukutaito, digiosaaminen, oppimaan oppiminen, ympäristöosaaminen, yhteiskuntaosaaminen, kulttuuriosaaminen, vuorovaikutusosaaminen ja hyvinvointiosaaminen. Nämä osa-alueet läpileikkaavat kaikki koulutuksen osat TUVA:ssa. Mitä nämä kaikki käytännössä tarkemmin tarkoittaakaan, jää vielä tarkemmin pohdittavaksi meille luovilaisille täksi kevääksi.

Osa-alueista vuorovaikutusosaaminen ja hyvinvointiosaaminen ovat keskeisimpiä asioita, että opintojen eteneminen ja jatkosuunnitelmien tarkentuminen on mahdollista. Nämä kun vahvistuvat, nuorella on varmempi olo jatkaa kohti uusia tavoitteita. 

Lue koko juttu: 

Sanna Häkkilä-Ruottisen Tuntuu TUVA:lta! kirjoitelmasarjan kolmas osa löytyy kokonaisuudessaan LinkedInistä. Sarjassa käsitellään tutkintoon valmentavan koulutuksen uusista tuulista ammatillisen erityisopettajan vinkkelistä ammatillisessa erityisoppilaitoksessa.