Luovin ammatillinen erityisopettaja Anne Heikkilä ja kiinteistöalan opiskelija Wille Keränen keskustelevat jaksossa Willen elämäntapamuutoksen kautta muun muassa siitä, mitä elämäntapamuutos vaatii, miten terveellisiä elämäntapoja saadaan ylläpidettyä ja mistä saada motivaatiota elämäntapamuutokseen.

Elämäntapana terveys -podcast on toteutettu yhteistyössä Luovi liikkeelle -hankkeen kanssa. Hankkeen tavoitteena on vähentää istumista ja paikallaan oloa sekä lisätä liikettä ja aktiivisuutta koulupäivien yhteyteen. Tutustu Luovi liikkeelle -hankkeeseen: luovi.fi/luoviliikkeelle

Anne Heikkilä on liikuntatieteiden maisteri, liikunnanohjaaja (AMK), erityisopettaja sekä hänellä on yli 30 vuoden kokemus liikunta-alan eri tehtävistä.

Mistä elämäntapamuutoksen aiheista haluaisit kuulla lisää? Laita meille viestiä: viestinta@luovi.fi

Jakson kesto on 43 minuuttia ja 24 sekuntia.

Jaksossa käytetyt lähteet:

Lähdeluettelon linkit aukeavat uudessa välilehdessä ja poistut sivustolta.

Sinun tulee hyväksyä markkinointievästeet nähdäksesi videon.

Vänligen acceptera marknadsföring -cookies för att titta på den här videon.

Please accept the marketing cookies to watch this video.

Näet Spotify-upotuksen jos olet hyväksynyt sivuston evästeet. Muuta evästeasetuksiasi.

Podcast-jakso tekstimuodossa

Musiikkia

Anne

Tervetuloa ammattiopisto Luovin Elämäntapana terveys -podcastin pariin. Tässä jaksossa käsittelemme mitä elämäntapamuutos vaatii, miten terveellisiä elämäntapoja saadaan ylläpidettyä, mistä saada motivaatiota elämäntavan muutoksen ja mitä kannattaa elämäntapamuutoksessa ottaa huomioon.

Podcast toteutetaan yhteistyössä Luovi liikkeelle -hankkeen kanssa. Hankkeen tavoitteena on vähentää istumista ja paikallaan oloa sekä lisätä liikettä ja aktiivisuutta koulupäivien yhteyteen.

Musiikkia

Olen Anne Heikkilä ammattiopisto Luovista ja toimin ammatillisena erityisopettajana. Opetan yhteisten tutkinnon osien aineita, kuten työkyvyn ja hyvinvoinnin ylläpitäminen. Tässä podcastissa keskustelemme ammatillisessa erityisoppilaitoksessa opiskelevan Wille Keräsen kanssa hänen tekemästään elämäntapamuutoksesta. Lisäksi pohdimme elämäntapamuutoksen aihetta ylipaino. Kertoisitko Wille itsestäsi?

Wille

Minä olen Wille Keränen, 22-vuotias opiskelija Taivalkoskelta. Opiskelen Luovissa Muhoksella kiinteistöpuolta.

Anne

Terveelliset elämäntavat saattavat kolahtaa korvaan eri ikäisenä eri tavalla. Välillä aihe saattaa tulla lähemmäksi ja välillä sen haluaa siirtää kauemmaksi. Koulumaailmassa terveellisiä elämäntapoja, terveyden valintoja ja terveysosaamista käsittelee oppiaine terveystieto. Toisella asteella kouluaine on nimetty Työkyvyn ja hyvinvoinnin ylläpitäminen -opintokokonaisuudeksi. Opintokokonaisuus kuuluu yhteiskunta- ja työelämäosaamiseen.

WHO määrittelee terveyden osa-alueet, jotka ovat fyysinen terveys, psyykkinen terveys ja sosiaalinen terveys. Fyysinen terveys on kehollista hyvinvointia. Psyykkinen terveys on mielen hyvinvointia ja arvostusta itseään kohtaan. Sosiaalinen terveys on kanssakäymistä toisten kanssa sekä toimivia ja mielekkäitä ihmissuhteita. Kaikki nämä osa-alueet vaikuttavat terveyden ja hyvinvoinnin määrittämiseen. Se, miten koemme terveyden, vaikuttaa ihmisen omaan hyvinvointiin.

Näin puhumme koetusta terveydestä: Koettu terveys ennustaa THL:n mukaan esimerkiksi laitoshoitoon päätymistä, kuolleisuutta, toimintakykyä ja terveyspalvelujen käyttöä väestössä. Tässä podcastissa keskitymme etenkin toimintakyvyn osa-alueeseen, koettuun terveyteen.

Hienoa Wille, että olet päässyt tänne meille kertomaan elämäntapamuutoksestasi. Tervetuloa vielä kertaalleen tänne podcastin pariin. Kerroitkin tuossa itsestäsi vähän yleisesti ja milloin olet aloittanut koulun ja miten siitä sitten kaikki ovat edenneet. Minkälaisia ajatuksia sulla on omista elämäntavoista tällä hetkellä?

Wille

Keskityn terveyteen, laadukkaasti syömiseen ja liikuntaan, ja se on todella mukavaa.

Anne

Olet aloittanut Muhoksella aikaisemminkin opinnot. Mikä sua veti sinne Muhokselle opiskelemaan?

Wille

Kiinnostavat opintoalat ja siinähän se onkin.

Anne

Joo, eli kiinteistöala on sulla nyt tällä hetkellä mitä opiskelet. Joo, kiva kuulla. Tärkeää onkin se, miten itse kokee oman terveytensä. Miten Wille sinä koet oman terveytesi?

Wille

Koen olevani terve ja hyvinvoiva.

Anne

Olet käynyt peruskoulun ja sen jälkeen siirtynyt ammatilliseen koulutukseen, ja siitä on sinulle ammatti urkenemassa eli kiinteistöpuolen alalle olet hakeutumassa. Muutos voida paremmin saattaa aiheuttaa ihmiselle erilaisia tunteita. Toiset sitoutuvat, toiset luovuttavat helpommin ja toiset jäävät välimaastoon. Osa saattaa tehdä elämäntapamuutoksen harkitsemattomasti ja tuottaa itselleen enemmän tuhoa kuin hyötyä. Minkälaisia tunteita Wille sulle on tämä elämänmuutos aiheuttanut?

Wille

Se on aluksi vaikeaa ja kannattaa vaan sisukkaasti seurata itseänsä ja uskoa, niin kaikki menee hyvin. Se voi olla vaikeaa. Mutta kaikki menee kyllä sitten lopuksi hyvin.

Anne

Minkälaisia muutoksia olet Wille joutunut tekemään? Eli lähinnä kysymys koskee semmoista, että mistä olet joutunut luopumaan elämässäsi, koska olet aloittanut tekemään tämän elämänmuutoksen?

Wille

Nautinnoista joutuu ihminen tinkimään ja, jos esimerkiksi on jotkut juhlat, niin ei voi olla niin vapaasti, että siinä pitää olla itsekurissa paljon tekemistä.

Anne

Oliko sulla sitten edellisessä elämässä enemmän semmoista juhlintaa, jossa ajattelisit sanoa noin?

Wille

Ennen minä en miettinyt, mitä minä söin, eikä sillä ollut väliä, ja minä en ajatellut sitä niin paljon, enkä tiennyt mitä se aiheuttaa minun terveydelleni.

Anne

Elämäntapamuutos käynnistyy omien ajatusten kyseenalaistamisesta tai ei voida jostain syystä hyvin.

Wille

Se ajoi minutkin tekemään tätä, että aloin haastamaan omaa ideologiaa ja miettimään omaa parasta.

Anne

Pippa Laukka sanoo haastattelussaan, että helppoja ylipainotapauksia ei enää ole, vaan ylipainoiset ovat moniongelmaisia. Eli heillä on myös monia muita eri diagnooseja tai päällekkäisiä lääkityksiä. Tuntuuko Wille sulla tämä asia miltä, kun mä sanon?

Wille

Se on hyvin mahdollista, koska yleensä, jos ihmisellä on diagnooseja, niin heillä on elämänhallinnassa muutenkin vaikeaa. Silloin ei välttämättä ruokailuasioita mieti päällimmäisenä ja voi tulla tunnesyömistä, joten olen samaa mieltä.

Anne

Mitä sulle Wille tarkoittaisi tämä diagnoosi-sana niin kuin omalla kohdallasi?

Wille

Riippuu mistä diagnoosista puhutaan. Millä kontekstilla: ylipaino, sairaudet? Tarkentavaa.

Anne

Joo, no mitä, jos puhuttaisiin siitä ylipainosta diagnoosina.

Wille

No, silloin lääkäri on todennut, että nyt ei pidetä terveydestä huolta.

Anne

Hyvä. Willehän on tehnyt elämäntapamuutoksia vuosien varrella ja ylipaino on nyt ollut yksi sellainen, josta hän on… En sano, että suoriutunut, mutta sä olet ottanut sen tavoitteeksi, niin miten sä itse näet tällä hetkellä, että oletko sä onnistunut siinä sun muutoksessa?

Wille

Fyysisesti ja kehollisesti kyllä. Henkisesti se ottaa valitettavasti pidemmän aikaa. Aika parantaa ja koko ajan mennään parempaan suuntaan. Nyt ollaan jo aika puhtailla vesillä henkisestikin.

Anne

Joo, haluaisitko sä avata sitä henkistä puolta, että miten se on niin kuin…

Wille

Kun ihminen ottaa selvää ruoka-aineista ja miten olisi hyvä syödä terveellisesti, niin se saattaa alkaa masentaa, kun hoksaa miten rajoitetusti voi syödä, kun ottaa kaiken kirjaimellisesti. Vai miten sanoisin. Ei voikaan enää… Kun sinä syöt jotain, väkisinkin tiedät, jos otat tosissaan asian, että paljonko siinä on energiaa ja nyt sinä et voi enää sitten jotain toista hyvää asiaa tänä päivänä syödä. Eli kaikki sisältää energiaa ja ruoka on nautinnoista petollisin, niin sanotusti. Kun tietää terveydestä ja haluaa pitää yllä jotain tiettyä painoa tai niin edespäin.

Anne

Hyvä. Siis perinteinen lautasmalli on tässä tämmöinen ohjenuora, missä lautaselle kuuluisi laittaa hiilihydraatteja, rasvoja ja proteiinia. Sitten saada vielä kuituja, maitotuotteita ja kalsiumia. Ja, jos ei ole ollut lähelläkään näitä, niin voi ollakin, että se voi olla aika raskas muutos henkisesti. Joutuu miettimään, että mitä laitan sitten loppujen lopuksi suuhun. Miten nämä muutokset on näkynyt sulla päivittäisissä toiminnoissa?

Wille

Kauppareissuilla on tietoisempi, että mitä ostoskärryyn laittaa ja toisaalta se on auttanut myös hallitsemaan taloutta todella hyvin, Kun terveydestä pitää huolta, niin yleensä laskutaitokin paranee, kun alkaa laskeskelemaan ravintosisältöä ja vertailemaan ruoan hintoja, että mikä on parempaa. Se näkyy semmoisena, miten sen sanoisi, tietoisuutena.

Anne

Mikä oli sykäys siihen, että aloit miettimään näitä elämäntapamuutoksia? Mikä sai sut liikkeelle tässä?

Wille

No, silloin kun olin pahimmillaan ylipainoinen, niin liikkuminen oli tosi raskasta ja vaikeaa. Pienikin kävelymatka, muutama sata metriä, saattoi olla vaatteet ihan hikisiä ja sitten alkoi miettimään pikkuhiljaa, että ei tämä näin voi olla. Ja kuitenkin tässä iässä, niin se vaan tuntui väärältä ja kyllähän se nyt on itsestään selvää, että ei semmoinen ylipaino ja hallitsematon ruokavalio voi pitkälle kantaa. Siinä pikkuhiljaa alkoi sitten avaamaan silmiä, että jotain on tehtävä. Näin sitten vanhoja kuvia itsestäni, kun olin ensimmäistä kertaa opiskelemassa, opiskeluajan kuvia, ja katsoin, että siellä on komea nuori mies. Jos tähän pääsisi takaisin… Aloin miettimään, että silloin söin terveellisemmin ja aloin keskittymään, että mitä oikeasti suuhuni pistän.

Anne

Mahtava kuulla. Eli sulla lähti omasta valokuvasta, itsestä otetusta valokuvasta, tämä halu sitten palata takaisin komeaan nuoreen mieheen.

Wille

Kyllä ja liikkuminen oli vaikeaa ja pienikin matka sai hiostamaan, niin se oli kyllä aika iso punainen valo, niin sanotusti.

Anne

Hienoa. Koitko sä ympäristötekijöillä, kuten läheisillä, koululla, työympäristöllä tai lääkäreillä olevan vaikutusta tähän elämäntapamuutokseen?

Wille

Kyllä, kun pikkuhiljaa aloin miettiä, miltä näyttää ulkoapäin, kun on niin sairaalloisen lihava. Niin aloin miettimään, että itsetietoisena sosiaaliset normit alkoivat kanssa pikkuhiljaa painostamaan ja antoi motivaatiota tehdä muutoksen niin, että sopeudun ympäristöön.

Anne

Sä olet Wille tehnyt kyllä paljon kaikkea muutoksia elämässä ja olet päässyt itsesi, sanotaanko päälle. Miten sen sanoisi… Olet oppinut tuntemaan itseäsi ja omia tarpeita ja huomannut itsessäsi sen muutoksen. Eli isoja asioita. Ja kiitos että, tulet kertomaan niistä tänne meille.

Kun ihmisethän aloittaa paljon ja lopettaa näitä elämäntapojaan, oli sitten kysymys muistakin elintavoista niin, miten sait motivaatiota jatkaa, koska se on oikeastaan aika kiinnostavaa kuulla.

Wille

Tässä on nyt se vanha opiskeluajan kuva todella tärkeässä roolissa ja minä olen ihminen, joka ei helposti luovuta. Se on joko ei mitään tai kaikki, ja minä päätin antaa kaikki. Ja sitten siitä tuli mieluisa tapa, kun löysin terveelliset ja yllättäen hyvänmakuiset vakioruoat.

Anne

Joo, no mitäs ne ovat? Olisi kiva kuulla.

Wille

No, ehdottomasti suosittelen aamulla keittämään kaurapuuron esimerkiksi. Sitten täysjyvätuotteet ja vähärasvaiset maitotuotteet, esimerkiksi jogurtti ja vihannekset… kanaa.

Anne

Tosi hyviä valintoja. Mitä mieltä olet siitä, että jos lääkäri sanoo vastaanotolla ylipainosta, niin onko kyse silloin vihapuheesta? Eli tarkoitan tässä sitä, että ottaa esille tämän asian, niin miten sä kokisit, että onko se liian kovasti sanottu?

Wille

Minun mielestäni se ei ole ollenkaan vihapuhetta. Lääkäri haluaa sinun parastasi kertomalla sinulle, että olisi hyvä muuttaa elämäntapoja, että pääsisit pidemmälle. Sinulla olisi paljon parempi olla ja kaikilla tavoin se on vain välittämistä, vaikka se voi joistakin kuulostaa tosi terävältä ja vaikealta, että lääkäri sen sanoo, mutta siinä on puhtaasti pelkästään välittämistä.

Anne

Hyvä. Ehkä tuo välittäminen-sana onkin sellainen, jota haluaisinkin kysyä. Kun kohtaat ihmisen, joka voi olla apuna siinä elämäntapamuutoksessa ja, jos hän ei uskalla sitä sanoa ääneen, niin silloin se edistyminen ei ehkä toteudu. Sanoitkin, että ylipainosta puhuminen sulle ei ole vihapuhetta ja itse mietinkin sitä, kun tätä podcastia alettiin tekemään, että miten suhtaudut siihen sanaan.

Olisiko sulla jotain vinkkejä, että miten siitä kannattaisi puhua jossain vastaanotolla tai ehkä koulujen, opettajien tai jotain sellaista mikä tulisi mieleen?

Wille

Kyllä. Itse asiassa minä haluaisin kannustaa, että ylipainosta puhuttaisiin enemmän, mutta neutraalilla tavalla. Silloin ylipainoisille ihmisille ei tule painostettu ja huono olo vaan, että se saataisiin yhteiskunnassa neutraalimpaan suuntaan. Se on paljon helpompaa sitten heidän ihmisten puhua siitä ja tehdä muutoksia, kun se ei ole niin kova sana ja siitä löytyisi apua neutraalilla tavalla joka puolelta. Siitä olisi hyvä olla tietoa joka puolella. Ja saada se aihe neutraalimmaksi nimenomaan helpottamaan ylipainoisten ihmisten ajatusta siitä omasta ylipainosta, että se ei ole pelkkää soimaamista, vaan se on muutettavissa oleva asia.

Anne

Terveellisten elämäntapojen omaksuminen alkaa jo varhaislapsuudessa. Mitä suotuisampi sosiaalinen ympäristö tähän on, sen parempia tuloksia voidaan odottaa. Lisäksi terveys vaikuttaa sosioekonomiseen asemaan. Onko sulle aikaisemmin Wille puhuttu tästä ylipainosta ennen meidän kouluumme tuloa?

Wille

Ei nyt mitään terävää muistoa ole, mutta kyllä siitä muistaakseni joskus uutisissa ja ala-asteella on mainittu. Se ei kuitenkaan silloin ole ollut niin korkeassa asemassa, kun olen silloin vielä ollut ihan normaalipainoinen ja viaton, enkä ole tiennyt aiheesta. Mutta kyllä tietoa on tarjolla aina esimerkiksi lautasmallien avulla ollut.

Anne

Lasten ja nuorten ylipainon yleisyydessä ei ole tapahtunut muutosta vuosien 2020 ja 2021 välillä muutaman vuoden hitaan kasvun jälkeen. Lihavuuden lisääntyminen on yhteiskunnassamme valitettavaa ja siitä puhuu myös tutkimustulokset. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusten mukaan nuorista eli 18–29-vuotiaista aikuisista ylipainoisia on naisista 35 % ja miehistä lähes puolet eli 47 %. Yli 30-vuotiaista suomalaisista aikuisista ylipainoisista on 63 % naisia ja miesten prosentti nousee jopa 72 %. Eli tavallaan se suhde nousee mitä vanhemmaksi myös tullaan, joka onkin ikävää.

Wille, kuulut tähän 18–29-vuotiaiden piiriin. Mitä sanoisit, että toi lukema 47 % miehistä kuuluu tähän ylipainoisten piiriin. Mitä sille voisi olla tehtävissä? T

Wille

Sanoisin että kaikkea ei tarvitse muuttaa, jos tykkää olla itsensä kanssa semmoinen kuin on, vaikka olisi ylipainoinen. Kunhan kuitenkin tietää, mitä tekee. Jos kokee olevansa tässä ikähaarukassa ylipainon puolella, niin katsoisi vähän omaa ruokavaliota ja miettisi, että olisiko valmis kokeilemaan jotain terveellisempää vaihtoehtoa jonkun asian tilalle. Jos se tuntuu kivalta kokemukselta tai haasteelta tai miten itse haluaa ajatella, niin suosittelisin kokeilemaan. Sitten sieltä voi löytyä hyviä asioita ja voi tehdä semmoisen hyvän perustan, vaikka haluaisi nauttia enemmän niin sanotusti, jos saisi sitä perustaa terveellisemmäksi. Sekin on jo paljon eteenpäin ja siitä voi sitten syntyä vahingossa elämäntapamuutos tai löytää oman juttunsa sieltä terveellisten juttujen parissa.

Anne

Mitä mieltä olisit siitä, että kouluruokailussa olisi vähän apua tarjolla ruoan valintaan tai elämäntapavalintoihin, että jos laittaisit tätä lautaselle tämän toisen aineksen sijaan tai siellä olisi vähän niin kuin valintoja. Siellä lukisi, että terveellisempi vaihtoehto tai joku olisi ohjaamassa sitä ruokakäyttäytymistä niin, että valmiiksi keittäjä laittaisi lautasmallin mukaisen annoksen lautaselle, niin mitä tästä olisit mieltä?

Wille

Se saattaisi mennä vähän liian helpoksi ja sitten itse ei välttämättä miettisi jatkossa, että miten sen lautasmallin kasaa, jos ne ovat valmiina. Toisaalta sellainen asia saattaisi toimia, että laitettaisiin kehotuslaput, että ota vaikka yksi kauhallinen tätä. Kuvana olisi lautanen, jossa on tietyn verran kasvista, että tämän verran kasvista tulee lautaselle. Lihan kohdalla olisi sama lautanen, jossa on sitten tietty määrä lihaa, mitä olisi hyvä ottaa. Semmoinen toimisi paremmin, että oppii itse katsomaan lautasella, miten kasaa sen oman mallin kuvien avulla, jotka näyttävät sen ruokamäärän mitä sitä ainesta pitäisi siinä olla.

Anne

Hyvä. Mehän opiskelemme toisen asteen oppilaitoksessa ja siellähän meidän tavoitteemme on tehdä teistä ammattilaisia myös oman terveyden suhteen ja opettaa teitä valitsemaan hyvään elämään tarvittavia elementtejä. Tuo sinun puheesi kyllä kuulostaa siltä, että se olisi oikein toteutettavissakin meidän ruokalassamme, eli sinne saataisiin tämmöisiä jatkuvia infolappuja, joihin sitten pystyisi laittamaan näitä valintavaihtoehtoja. Ehkä siinä kohtaa tulisi mietittyä itse, kun ottaa ruokaa, että otanko tätä minkä verran ja ohjaisi sitten ehkä arkeenkin tätä.

Musiikkia

Nuorista miehistä puhuttiin äsken, eli juuri tämä 18–29-vuotiaiden prosentti on aika iso ja yhteiskuntahan voisi jollain lailla vaikuttaa suotuisasti tähän muutoksen mahdollisuuteen. Lihavuustutkija Pertti Mustajoki on puhunut tästä tällä lailla, että lihavuuden lisääntymisen pääsyy onkin yhteiskunnassa, ei yksilössä. Ruokaympäristö on muuttunut epäterveellisemmäksi ja houkuttelevien sokeripitoisten ja muiden runsaskaloristen ruokien tarjonta on lisääntynyt räjähdysmäisesti. Eli yhteiskuntahan on vähän antanut tähän myöten, että sokeripitoiset ja muut kaloriruoat ovat tulleet meille tänne arkeen. Miten Wille sä mietit tätä asiaa?

Wille

No, tämähän on surullista, mutta totta. Ihmisillä on liikaa houkutuksia ympäristössä ja minun mielestäni tämä on todellakin väärin. Mutta bisnes on bisnestä ja varmasti kaikki makeisten tuottajat ynnä muut, jotka tekevät näitä tarpeettomia herkkuja meidän vastustettavaksi, haluavat tehdä rahaa. Mutta sanoisin, että katson heitä niin kuin halpaa makkaraa, jos näin voisi sanoa. Se on todella alentava keino tehdä bisnestä, jolla pilataan ihmisten mieli ja terveys, kun koko ajan pitää vältellä. Ja tarvittaisiin mieluummin enemmän terveellisiä ruokia kauppoihin, uusia terveellisiä tuotteita vaikka annospakkauksia, jotka olisivat kanariisiä ynnä muuta terveellisiä annoksia eikä mitään sokeripitoista tarpeetonta.

Anne

Wille, haluaisin kysyä sinulta sellaisen asian, että miten sä olet kokenut liikunnan ja terveystiedon tuntien vaikuttavan sun elämäntapamuutoksen aloittamiseen?

Wille

Niistä on ollut todella paljon apua. Tiedän saavani ammattilaisilta ohjeita ja tehtäviä, joista on oikeasti hyötyä ja ne ovat kiinnostaneet ja olen saanut erittäin paljon auttavaa materiaalia. Erittäin hyvä asia ja, jos on kiinnostunut terveydestä, niin ne ovat oikeasti todella hyviä oppitunteja.

Anne

Onko ne kehittynyt jotenkin vuosien varrella ja miten sä ajattelet, että miten on jalostunut se tieto mitä olet näillä tunneilla saanut?

Wille

Se on tasokasta tietoa. Jos se kiinnostaa, sinä voit saada siitä paljon irti. Mä sanoisin, että se on todella kattava ja hyvin kehittynyt.

Anne

No entä nyt, jos mietittäisiin, että tulisi vaikka kurssi uudelleen, jossa puhuttaisiin näistä asioista, niin olisitko valmis tulemaan?

Wille

Enemmän kuin valmis.

Anne

Hyvä, eli ne on kantanut sua kuitenkin tähän päivään asti nämä tuntiasiat eli olet saanut niistä paljon.

Wille

Terveys on lähellä sydäntä.

Anne

Jatketaan painoindeksillä. Body Mass Index on lihavuuskeskustelussa hyvin yleinen indikaattori eli paino on jaettu pituuden neliöllä. Tämän BMI-luokituksen vuoksi moni ammattiurheilija saattaa saada luokituksen siitä, että on ylipainoinen tai lihava, vaikkei se todellisuudessa pitäisikään paikkaansa. Tämä johtuu siitä, että heidät on lihasmassan runsauden vuoksi luokiteltu ylipainoiseksi tai lihavaksi. Wille, onko sulle tuttu tämä painoindeksi?

Wille

Kyllä.

Anne

Oletko seurannut joskus tätä omalla kohdallasi?

Wille

Kyllä, mutta ikinä en ole nähnyt sitä toimivaksi, että se on suuntaviiva, joka on laskin. Kun sanon laskin, tarkoitan, että kaikki ovat yksilöitä. Kaikki ovat eri pituisia, kaikilla on erilainen kehon koostumus ja sitä ei kannata käyttää tarkkana mittarina.

Anne

Lääkäri Laukan mukaan BMI yli 30 välttämiseen on arvioitu vähentävän oireisia polven nivelrikkoja lähes 30 % ja polven tekonivelleikkauksia lähes 40 %. Lisäksi yli 30 BMI on merkittävä koronakuolemien riskitekijä. Lisäksi 90 % lihavista oli jokin aineenvaihdunnan sairaus. Eli tämän mukaan tämä painoindeksi on jonkun verran yhteydessä sitten näihin nivelrikkoihin ja polven tekonivelleikkauksiin. Eli tämä 30 BMI saattaa olla myös koronakuolemien riskitekijä.

Miten Wille sinun mielestäsi tähän ylipainoon tulisi suhtautua, kun lisäkustannuksia kertyy Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen hyvinvointiverkoston mukaan todella paljon?

Wille

Sanoisin, että kannustavasti antaa tietoa nimenomaan positiivisista elämäntapamuutoksen vaikutuksista ja ruokavalion tärkeydestä. Siitä kyllä on nyt tosi kattavasti tietoa, mutta jos sitä saisi esimerkiksi uutisiin tai radioon enemmän. Tulisi vaikka joku viikoittainen vakio-ohjelma, jossa kerrottaisiin jotain terveellisiä reseptejä tai ruokavaliosta, että se olisi todella hyvä. Mutta kannustavasti terveelliseen suuntaan.

Anne

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue ja hyvinvointiverkosto on myös listannut, että lihavuuden lisäkustannukset ovat keskimäärin 36 % eli 866 euroa lihavaa henkilöä kohden vuodessa. Kuulostaako tämä Wille isolta summalta?

Wille

Tuohon on vaikea vastata, kun en tiedä verrokkikohteita, mutta tuohon on vaikea vastata.

Anne

Kyllä. Hallitsemattomasta elämäntapamuutoksesta voi seurata vakavia seurauksia, kuten fyysisiä, psyykkisiä ja sosiaalisia tuntemuksia. Minkälaisia muutoksia sinulle Wille tuli näistä muutoksista?

Wille

Painonpudotuksen jälkeen huomasin, että viihdyn paljon paremmin itseni ja kavereideni kanssa ja jutut ovat paljon parempia ja positiivisempia. Minulla on myös paljon itsevarmempi, ketterämpi, voimaisempi ja energisempi olo. Todella positiivisia asioita. Todella, todella positiivisia.

Anne

Eli kaverisuhteisiin vaikutti positiivisesti. Tuntuuko sinusta, että saat enemmän kavereita ja sut hyväksyttiin siellä kaveripiirissä vai miten koet sen?

Wille

En ole koskaan ollut kovin sosiaalinen, mutta tuttavien kanssa, jonka kanssa ennen painonpudotusta olin jutellut, niin juttujen laatu ja positiivisten juttujen määrä parani. Sitten se arvostus ja kaikki itsevarmuus räjähti kattoon ja paljon parempi läheisillä ja itsellä olla, todella paljon parempi.

Anne

Tuliko sulle mitään semmoisia kehollisia eli fyysisiä muutoksia? Esimerkiksi selviä tuntemuksia ruoansulatuksessa?

Wille

Minä seuraan omaa ruokavaliota ja tiedän, että syön tietyn verran päivässä. Tunnen aina välillä tervettä nälkää ja tiedän, että on taas aika syödä. Silloin kun en välittänyt ruokavaliosta niin se oli tunnesyömistä koko ajan. Ei ollut semmoista oikeaa näläntunnetta. Ja nyt, kun tarkasti muistelee, niin useasti oli epämiellyttävä ähky, mutta kun ruoka oli niin hyvää, niin sitä jostain syystä vain söi ja söi, mutta nykyään osaa nauttia terveellisestä ruuasta. Ja on huomannut, että terveellinen pieni nälkä on kiva tunne, koska tietää, että tekee asioita oikein.

Anne

Hyvä. Sitä sanotaankin, että syö vatsalaukkusi noin 80 prosenttisesti täyteen. Ei ihan täyteen, niin silloin on parempi olla. Wille, kun olet tehnyt näitä isoja muutosprosesseja elämässä, niin ajattelitko, että lopetat kesken tämän muutosprosessin?

Wille

En missään vaiheessa. Olin ihan täysillä mukana ja se oli niin motivoiva, mukava ja energinen prosessi, että minä olin vaan aina enemmän innoissaan, kun minä näin tuloksia ja tiesin että siellä odottaa se kuvasta tuttu nuori mies. Se on siellä lopussa ja tässä se nyt on, niin se oli todella hyvä semmoinen motivaattori, enkä todellakaan aikonut lopettaa. Minä menin ja tein.

Anne

Hienoa kuulla, että olet itsesi idoli. Tämä oli oikeastaan oikein mahtavasti sanottu eli että sait tämän kuvan avulla kannateltua itsesi vaikean vaiheen yli tai aina vaiheesta seuraavaan. Miten sua mitattiin tämän elämäntapamuutoksen aikana?

Wille

Minulla oli aika vakio, eli aluksi puntari oli se mittari. Ja tietenkin ihan alkuvaiheessa BMI-laskuri oli todella hyvänä suuntaviivana, mutta mä lopetin nopeasti sen käytön, koska se ei vedä vertoja peilille ja puntarille. Ja nyt ihan loppuvaiheilla, kun oli viimeiset kirit menossa, peili oli kaikista paras ja sieltä sai monesti energiaa, kun näki että ollaan taas oikealla tiellä.

Anne

Auttoiko sua joku lääkäri esimerkiksi tässä muutoksessa ja saitko häneltä vähän lisää ohjeita tai terapeutti tai jokin muu?

Wille

Turussa oli yksi tuttava, joka sanoi yhden todella voimaannuttavan quoten, voimaannuttavan lauseen. Mikä oli viimeinen tekijä kuvan lisäksi siihen muutokseen ja se oli se ohje, vaikka se ei ollutkaan lääkäriltä.

Anne

Kysyin tuossa äsken Wille sulta, että miten sait kannateltua itsesi vaikeiden vaiheiden yli, niin kerroit että ystävät on ollut siinä myös hyvin keskeisessä roolissa. Minua kiinnostaa sulta itseltäsi kuulla se, että piditkö sitä sun valokuvaa sitten jääkaapin ovessa magneetilla kiinni, jota katsoit joka päivä? Vai miten palasit siihen kuvaan ja katsoit, että oliko se sulla puhelimessa vai kertoisitko tästä?

Wille

Snapchatissa jonkun kaverin muistoissa oli ja en tulostanut sitä, mutta aina joskus kävin sitä katsomassa sieltä vanhoista tallennetuista muistoista. Se oli niin motivoiva ja sitten muisti, että tämä on mahdollista niin, että ei se ollut koko ajan läsnä se kuva, mutta kuitenkin niin.

Musiikkia

Anne

Itsekurihan tarkoittaa päämäärätietoista työskentelyä ja puurtamista jonkin asian saavuttamiseksi. Koitko Wille itsekurilla olevan merkitystä tähän sun muutokseen?

Wille

Koko ajan. Tälläkin hetkellä. Itsekuri on hyvä opetella ja se kyllä sieltä tulee pikkuhiljaa. Siksi, jos tekee muutoksen, kannattaa harkitusti ja pikkuhiljaa ottaa epäterveellisiä ruokia pois ja lisää terveellisiä ruokia, kun on valmis. Jos tekee muutoksen liian nopeasti, sitten kaduttaa, kun tuntuu että on menettänyt vapauden. Itsekuri on paljon helpompi hillitä, kun antaa itsellensä aikaa ja ei ole liian ankara.

Anne

Wille, mehän voimme puhua tässä yhteydessä tämmöisessä tietoisesta muutosprosessista, jossa olet tehnyt tämän elämäntapamuutoksen. Oletko ihan itse tämän muutoksen takana vai oliko sulla ammattilaisen apua tässä? Kertoisitko tästä?

Wille

Käytännössä se on näiden kahden yhdistelmä, koska minä itsenäisesti opiskelin netin kautta YouTube-videoista ja lukemalla ammattilaisten tekstejä ja ammattilaisten videoita monista eri ruokavideoista, joissa laillistetut ravintoterapeutit puhuivat eri ruoka-aineista ja terveellisistä elämäntavoista.

Anne

Medialukutaito on oleellinen taito tässä asiassa, että pystyy erottamaan sieltä ne oleelliset ja turvalliset tiedot. Piditkö sä jonkinlaista seurantaa tämän muutosprosessin aikana?

Wille

Peili ja puntari.

Anne

Just, eli et pitänyt mitään sellaista viikkokirjaa, että pistät painon ylös tai jonkun tällaisen.

Wille

Ei.

Anne

Kävitkö sä ihan puntarilla jonkun luona vai ihan omalla puntarilla?

Wille

Kotona. Minulla oli oppilaitoksen asuntolassakin puntari ja kotona. Joka paikassa missä kävin enemmän, oli puntari.

Anne

Hyvä, mutta et lähinnä mitään sellaista niin kuin kirjaa pitänyt siitä, että näit sitten tulokset peilistä tai puntarissa, että et kokenut sillä olevan merkitystä.

Wille

Jos nyt tarkemmin mietitään niin joskus laitoin läheisille aina viestin, että nyt on tämmöinen rajapyykki ylitetty, että tietynlaista kirjaa, mutta en todellakaan säännöllisesti. Muutaman kerran aina merkittävän rajapyykin kohdalla. Esimerkiksi 175 kg. No siinä menikin aika nopeasti ja siitä 80 kg, 90 kg, aina tämmöiset kymmenet.

Anne

Mistä painosta lähdit pudottamaan painoa?

Wille

Tätä ei ole moni uskonut, että se on todella hurjan kuuloista, mutta 180 kiloa.

Anne

Wille, oletko tiennyt, että tuota diabeteksen riskin kasvua ja liikunnan hyötyjä saavutetaan jo vähäisellä lisäyksellä, jopa ihan 5 % painonpudotus auttaa tähän. Kysyisinkin, että koitko tämän olevan terveellinen elämäntapamuutos?

Wille

Loppupeleissä kyllä, mutta kyllä siinäkin oli omat haasteensa. Ideologia ja ajatuspohja ei aina ollut niin terveellinen.

Anne

Jatketaan tästä laihdutusteemasta seuraavaan kysymykseen. Kysyisin sulta tällä tavalla, että haluan laihtua vai pitäisikö laihtua? Mitä eroa Wille sinulle on näissä sanoissa?

Wille

Minä kysyisin mieluummin, että voisinko kokeilla jotain eri ruoka-aineksia, erilaisia ruokia tai terveellisempää ruokaa. Se olisi minun mielestäni paljon parempi.

Anne

Nämä sanat tarkoittavat kahta eri asiaa, koska pitäisi-sana on kontrolloivampi ja ulkoistetumpi, kun taas haluta-sana on eri. Eli tämä kertoo omaehtoisesta motivaatiosta paremmin ja siitä, että yksilö on sisäistänyt muutoksen. Absetz & Hankonen, Duodecim.

Wille

Minun mielestäni tähän pitäisi nimenomaan saada neutraalimpi näkökulma, ettei otettaisi laihdutusta työnä, vaan elämäntapamuutos terveellisenä askeleena omaan hyvinvointiin ja oman mielen hyvinvointiin. Eikä se olisi mikään palkintotavoite, vaan normi, johon pyritään neutraalilla tavalla. Ei oteta siitä hirveätä painetta. Pitäisi tai haluaisin. Olisiko minun hyvä kokeilla jotain uutta?

Anne

Ylipainoisilla ihmisillä on itsellään syömishäiriö. Minkälaista se Wille oli sinun kohdallasi?

Wille

Minä en oikeastaan välittänyt mitä söin. Voisinko sanoa lähemmäs tunnesyömistä. Aina kun teki mieli jotain hyvää ruokaa, tilasin sitä tai ostin sitä, mutta en miettinyt ollenkaan. Minä en oikeastaan silloin miettinyt edes, että haluaisinko olla laihempi, varmaan ihan pienellä tasolla, mutta siinä ei ollut mitään jojoilu-hommaa. Minä vain söin, koska se maistui hyvältä enkä ajatellut, että olinko lihava vai minkä kokoinen.

Anne

Rasva-aineenvaihduntaa voi parantaa kestävyystyyppisellä liikunnalla. Miten sun liikuntatottumukset tämän asian suhteen muuttui?

Wille

Aloin harrastamaan voimalajeja, salilla käymistä ja yleensäkin ulkona liikkumista, pyöräilyä. Se tuo paljon vireyttä.

Anne

Joo, eli sulla oli näitä liikuntamuotoja pyöräily ja lihasvoimaharjoittelu. Oliko sulla minkälaisia matkoja mitä sä pyöräilit?

Wille

Kauppaan aina ostokset, kun tein niin kävin kaupassa pyörällä. Kävin katsomassa mitä kylillä tapahtuu ja olin paljon ulkona.

Anne

Eli voisiko olla kysymys ihan tuosta päivittäisestä liikkumisesta ja semmoisesta hyötyliikkumisestakin osaltaan, että et kulkenut autolla kauppaa, vaan pyörällä.

Wille

Hyöty- ja arkiliikuntaa. Kaikki mahdollinen liikkumalla. Siinä säästää myös paljon.

Anne

Kuinka usein kävit harjoittelemassa siellä kuntosalilla?

Wille

5 kertaa viikossa. Se oli mukavaa, kun aina sai mennä kokeilemaan jotain uutta ja kun oli sellainen aate, että se on parempi tehdä vähän kuin ei mitään ja yleensä tein aika paljon ja tykkäsin voimistella ja kuntoilla.

Anne

Kiinnostaa se juuri, että minkälaista harjoittelua teit siellä kuntosalilla, koska tähänkin on ihan omat suositukset. Eli kuinka kokonaisvaltaisesti otit kehon tähän mukaan? Teitkö venyttelyä?

Wille

Minä en venytellyt.

Anne

No teitkö lihasvoimaharjoittelua, minkälaista? Oliko siinä paljon painoja vai oliko jotakin muuta?

Wille

Penkkipunnerrusta, selkälihaksia, jalkalihaksia, vatsalihaksia ynnä muuta.

Anne

Duodecimin terveyskirjaston Absetzin Pilvikin ja Hankosen Nellin mukaan merkittävä osa koko väestöstämme ei noudata ylipäätään ravitsemus- ja liikuntasuosituksia, vaikkakin näistä valistusta on tarjolla hyvin paljon ja näistä puhutaan joka kouluasteella.

Mitä Wille olet tästä mieltä? Mikä olisi sinun keinosi noudattaa näitä suosituksia?

Wille

Pitää löytää itselle mukavat tavat liikkua ja syödä. Kokeilemalla se selviää. Itse noudatan mukavaa ruokavaliota ja itselle sopivaa liikuntaa ja teen sen verran mikä tuntuu hyvältä. Tykkään aina haastaa itseäni välillä. Se on minun keinoni pitää sitä mielekkyyttä yllä ja kokeilla uusia asioita.

Anne

Miten olet Wille tätä itsetuntemusta harjoitellut? Mikä susta tuntuu hyvälle ja mikä on sillä hetkellä hyväksi?

Wille

Kokeilen esimerkiksi erilaisia salaatteja, erilaisia keinoja laittaa kanaa ja erilaisia mausteita. Sitten joskus, vaikka voin mennä pelaamaan jalkapalloa ja joskus korista, vaikka en harrastaisikaan niitä erityisesti. Kävelen jonkun erilaisen lenkin luontopolkua tai… Kun vaihtelee aina.

Anne

Miten sä auttaisit varhaisaikuisia omaksumaan ja ylläpitämään terveellisiä elämäntapoja?

Wille

Korostan todella paljon tätä uuden kokeilemista ja yrittämistä. Antaa aina mahdollisuuden uudelle asialle. Jos ei kokeile, ei voi tietää ja siitä kaikki lähtee, että löytää itselleen sen oikean tavan. Ja ottaa selvää. Minä itse en käytä lisättyä suolaa ollenkaan. En lisää suolaa mausteena enkä muutenkaan. Ja ei se nyt maailmanloppu ole. Minä en oikeastaan edes kaipaa sitä. Ruoasta saa luontaisia suoloja yleensä riittävästi ja, jos ei niin silloin on hyvä lisätä, mutta itse en vaan käytä. En ole suolan ystävä.

Anne

Kerroit kuitenkin, että käytät mausteita ja mausteissa useimmiten on suolaa lisättynä. Eli onko sulla jotain mielimausteita mitä olet käyttänyt kanan maustamisessa esimerkiksi?

Wille

No en osaa sanoa. En yleensä mausta oikeastaan ruokia, niin se oli vain esimerkki, miten ylläpidetään mielenkiintoa.

Anne

Wille, me olemme jutelleet nyt tästä elämäntapatapamuutoksesta ja siihen liittyvistä asioista aika kauan. Mitä asioita sulla on noussut tähän nyt keskeiseksi ajatukseksi mieleen?

Wille

Kun mietin terveyttä ja painoa, niin kaikissa keskeisyydessä on itselle toimivimmat tavat. Löytää sen oman jutun ruoassa ja liikunnassa. Muistaa, että se on hyväksi sinulle. Kun tekee edes jotain, niin se on parempi kuin ei mitään. Kokeilee vaikka uutta lenkkipolkuja ja uutta ruokaa. Se on kokeilemista. Siihen tottuu.

Musiikkia

Anne

Kiitos, kun kuuntelit jakson. Haluaisimme Willen kanssa mielellämme kuulla, mitä mieltä olit jaksosta ja mistä elämäntapamuutoksen aiheista haluaisit kuulla lisää. Laita meille viestiä viestinta@luovi.fi.

Tämä jakso on toteutettu yhteistyössä Luovi liikkeelle -hankkeen kanssa. Rahoittajana Etelä-Suomen aluehallintovirasto. Käy lukemassa hankkeesta lisää luovi.fi/luovi-liikkeelle.