EtusivuAjankohtaistaKestävyysraportointi ammatillisessa koulutuksessa…

Kestävyysraportointi ammatillisessa koulutuksessa?

Saimme työpöydällemme alkuvuodesta 2024 tehtäväksi valmistella Ammattiopisto Luovin kestävyysraportointia ja vieläpä EU-direktiivin CSRD-muodossa. Luovi oli muuttunut osakeyhtiöksi vuoden 2023 alusta ja suuryrityksenä olisimme raportointivelvollisia. Keväällä osallistuimme laajaan ulkoiseen arviointiin (Recognised by EFQM), joten arvioinnin valmistelun oheen mahtui vain pieniä hetkiä kestävyysraportoinnille.

Olemmeko raportointivelvollisia?

Palasimme elokuussa töihin hyvin sujuneen kesäloman jäljiltä – lähes kaiken unohtaneena. Toimitusjohtajamme Hannu Koivula oli kuitenkin terävänä ja palautti maan pinnalle; miten etenemme kestävyysraportoinnin kanssa? Kahden hengen työryhmällä tartuimme härkää sarvista. Selvitimme kestävyysraportointia kaikista mahdollisista lähteistä: kirjoista, EU-direktiiveistä, tekoälystä ja webinaareista. Direktiivin mukaisen raportointityön valtava laajuus ja massiiviset kustannukset alkoivat hahmottua. Keskeisenä kysymyksenä poltteli, olemmeko CSRD-raportointivelvollisia?

Yhtenä loppukesän päivänä löysimme tiedonjyväsen: ammattikorkeakoulut on kansallisessa lainsäädännössä vapautettu CSRD-raportointivelvollisuudesta. Vaikka ammattikorkeakoulut on vapautettu EU-direktiivin mukaisesta velvoitteesta, niitä velvoitetaan ammattikorkeakoululaissa raportoimaan vastuullisuudesta opetus- ja kulttuuriministeriön ohjauksessa. No, seuraavaksi heräsi ajatus, miten asiaa tulkitaan Luovin ja ammatillisen koulutuksen näkökulmasta? Lainsäädännön taustamateriaalin osoittamat perustelut sopivat myös ammatilliseen koulutukseen. Kysyimme asiaa useilta eri asiantuntijoilta mutta emme saaneet yhtä selkeää vastausta.

Vaikutustyötä eduskuntaan

Pian löysimme lain esittelijän, työ- ja elinkeinoministeriön johtavan asiantuntijan Timo Kaisanlahden yhteystiedot. Lähetimme hänelle sähköpostilla kysymyksemme “Olemmeko CSRD-raportointivelvollisia?” ja kohta puhelin soi. Saimme häneltä vastauksen: sen hetkisen lain mukaan kyllä. Kaisanlahti vinkkasi tekemään eduskuntaan kyseiseen lakiin muutosesityksen. Tämä vapauttaisi myös muut osakeyhtiöpohjaiset koulutuksen järjestäjät CSRD-raportointivelvollisuudesta. Lain säätäjän tarkoituksena ei ole ollut kohdella eriarvoisesti koulutuksen järjestäjiä.

Tämän tiedon välitimme Hannu Koivulalle, joka hyödynsi omia yhteyksiään ja sitä kautta asia eteni nopeasti. Eduskunta saikin pian pöydälleen muutosesityksen. Kun eduskunta oli hyväksynyt muutosesityksen, Tasavallan presidentti vahvisti lain 8.11.2024 ja se tuli voimaan 15.11.2024. Lain kohdassa Kestävyysraportointi 1§ kirjoitetaan: ”Tämän luvun säännöksiä ei sovelleta lakisääteistä koulutusta järjestäviin yhteisöihin, joiden toiminnan tarkoituksena ei ole voiton tavoittelu”.

Meillä Luovissa on ollut lisäpontimena tähän työhön lain valmistelun taustamateriaalissa arvioidut CSRD-raportoinnin kustannukset. Ensimmäisen vuoden kustannuksiksi on arvioitu noin miljoona euroa ja seuraavina vuosina noin 450 000–500 000 euroa. Lain muutoksen seurauksena nämä kustannukset jäävät pois.

Edelläkävijöinä kohti kestävyysraportointia

Luovissa haluamme raportoida kestävyydestämme ja olemme alustavasti määritelleet painotuksiamme ja panostustamme. CSRD-raportointi korostaa johdon vastuuta ja järjestelmällistä kestävyystyötä. Lain säätämisen taustamateriaalista jäi puuttumaan maininta, joka oli ammattikorkeakouluilla, että opetus- ja kulttuuriministeriö ohjaa kestävyysraportointia. Toivoisimme samaa myös ammatilliselle koulutukselle, että meitä ohjattaisiin kestävyysraportoinnissa viranomaistaholta yhteiseen suuntaan. Olemmehan kaikki oppimassa meille uutta tapaa raportoida kestävyydestä.

Luovi on mukana Kartalla – På kartan -verkostossa

Verkosto tukee ja tekee näkyväksi oppilaitosten ja niiden kumppaneiden sekä ammattilaisten roolia kestävyysmurroksessa. Lue lisää Kartalla-verkoston järjestämistä koulutuksia, joissa voit kehittää kestävän tulevaisuuden osaamistasi. Linkki avautuu uuteen välilehteen.

Timo Huurinainen, laatupäällikkö, Ammattiopisto Luovi
Eliisa Kuorikoski, kehityspäällikkö, Ammattiopisto Luovi