Luovin opiskelijat työelämässä: Rovaniemellä yhteistyö tuottaa tulosta
Luovin huppareihin pukeutuneet nuoret täyttävät ahkerasti kaupan hyllyjä ja pitävät myymälän siistinä. Näky ei ole harvinainen rovaniemeläisissä yrityksissä: se tarkoittaa, että luovilaiset ovat tulleet työpaikalle oppimaan.
Iso osa Luovin työhön ja itsenäiseen elämään valmentavan (TELMA) ja tutkintokoulutukseen valmentavan (TUVA) koulutuksen opiskelijoiden päivistä kuluu työpaikoilla työelämätaitoja oppien. Rovaniemellä TELMA- ja TUVA-ryhmät työskentelevät yrityksissä yhdessä. ”Sovimme joka viikko yhteisessä palaverissamme opettajien ja ohjaajien kesken, missä kukakin työskentelee ja milloin”, kertoo TUVA-opettaja Mari Salo. Opiskelijoiden työntekoon liittyvät toiveet ja tarpeet otetaan tietysti huomioon.
Yhteistyö mahdollistaa joustavammat aikataulut ja töiden yhteensovittamisen aiempaa paremmin. ”Yhteistyö on tuonut enemmän joustoa omaan työhön, ja myös opiskelijoille monipuolisempia kokemuksia ja mahdollisuuksia käydä kokeilemassa erilaisia ympäristöjä,” kertoo TELMA-opettaja Aapo Ansas, joka on ollut mukana kehittämässä uutta yhteistyötä opiskelijoiden ja yritysten välillä Rovaniemellä.
Yhdessä kohti yhteisiä tavoitteita
Ryhmissä toimivat työelämäohjaajat ovat yhteydessä työpaikkoihin, joita on Rovaniemellä eri puolilla kaupunkia. Osan kanssa yhteistyötä on tehty jo pitkään, mutta mukana on myös paljon uusia yrityksiä. Niitä löytääkseen opettajat ja työelämäohjaajat jalkautuvat suoraan yrityksiin keskustelemaan yhteistyön mahdollisuuksista ja hyödyistä osapuolille. Työ vie aikansa, mutta se kannattaa!
Rovaniemellä TELMA-ryhmän luokkatila sijaitsee kauppakeskus Revontulessa, jonka yrityksissä opiskelijat työskentelevät. Töissä ollaan siis lähes koko ajan – ja kun ei olla, opiskellaan luokassa tärkeitä asioita työelämää silmällä pitäen.
Töiden järjestelyn lisäksi ohjaajat ja opettajat ovat tarpeen tullen mukana työelämässä. ”Osa opiskelijoista työskentelee yrityksissä itsenäisesti, osa ryhmissä, ja tarvittaessa työelämäohjaaja tai opettaja lähtee mukaan, joko osaksi aikaa tai koko työskentelyn ajaksi,” Salo selventää.
Opiskelijat ovat innokkaita osallistumaan työelämäyhteistyöhön. Yrityksissä he pääsevät kokeilemaan työskentelyä erilaisissa ympäristöissä, löytävät omia vahvuuksiaan ja ehkä myös itselleen sopivimmat työtehtävät. ”Opiskelijoilta itseltään tulee toisinaan selkeä toive siitä, missä he haluaisivat tehdä työtä. Tämä on ollut tosi kiva huomata,” Ansas toteaa. Mielekkäitä ja motivoivia töitä siis löytyy.
Yhteistyö on arvokasta kaikille
Yritykset ovat olleet tyytyväisiä yhteistyöhön Luovin kanssa. ”Myymäläpäällikkö kävi sanomassa, että kyllä huomaa, että on Luovin porukka ollut töissä, kun hyllyt ovat suorina”, Ansas naurahtaa. Yhteistyöllä on kiistattomia etuja: opiskelijat saavat arvokasta työkokemusta ja oppivat tärkeitä työelämätaitoja, yritykset taas saavat motivoituneita ja osaavia työntekijöitä, joita työn toisteisuuskaan ei usein hetkauta.
Työelämäyhteistyö Rovaniemellä on erinomainen esimerkki siitä, miten oppilaitoksen henkilöstö, opiskelijat ja yritykset voivat yhdessä luoda toimivan ja hyödyllisen yhteistyömallin. ”Kannustamme kaikkia kokeilemaan vastaavaa yhteistyötä ja hyödyntämään sen tuomia mahdollisuuksia”, Salo ja Ansas toteavat kuin yhdestä suusta. ”Emme itsekään opettajina haluaisi työskennellä enää millään muulla tavalla.”