Opiskelijoiden palkkatöihin sijoittuminen kasvussa
Luovissa toteutettiin sijoittumiskysely työvuonna 2023–2024 Luovista valmistuneille opiskelijoille. Sijoittumiskyselyn mukaan opiskelijoiden työllistyminen on noussut ja työttömyys laskenut. Työpaikkakysely toteutetaan kahdesti vuodessa ja tulosten mukaan työpaikkojen edustajat ovat erittäin tyytyväisiä yhteistyöhön Luovin kanssa.
Kyselyn tulosten mukaan perustutkinnoista valmistuneista opiskelijoista 38 % oli palkkatyössä kyselyhetkellä. Erikoisammattitutkinnosta työllistymisaste on 92 %.
Opiskelijat ovat aiempien vuosien tapaan työllistyneet pääasiassa niihin työpaikkoihin, joissa ovat hankkineet osaamista opiskeluaikanaan koulutus- ja oppisopimusjaksoilla. Opiskelijat kertoivat, että heitä auttoi työllistymään esimerkiksihyvin sujunut koulutus- tai oppisopimusjakso.
Valmentavista koulutuksista kohti jatko-opintoja, työtä ja hyvää elämää
Kyselyn tulosten mukaan tutkintokoulutukseen valmentavasta koulutuksesta (TUVA) valmistuneista opiskelijoista 85 % jatkoi opiskelua. Työhön ja itsenäiseen elämään valmentavasta koulutuksesta (TELMA) valmistuneista palkkatyöhön työllistyi 7 % ja muuhun kuin palkkatyöhön työllistyi 29 % opiskelijoista.
Perustutkintokoulutuksesta valmistuneista opiskelijoista työttömiä oli kyselyhetkellä 35 % (vuosi sitten 43 %). TUVA-koulutuksesta valmistuneista työttömiä oli kyselyhetkellä 10 % (vuotta aiemmin 7 %) ja TELMA-koulutuksesta valmistuneista työttömiä oli 8 % (vuosi sitten 10 %).
Yhteistyö työelämän kanssa toimii erinomaisesti
Työpaikkaohjaajilta ja työpaikkojen edustajilta saamamme palaute on erittäin hyvää. Työelämän edustajien näkemys yhteistyön toimivuudesta on työpaikkaohjaajien palautteessa 4,6 ja työpaikkapalautteessa 4,5, kun vastausasteikko on 1–5.
Työpaikkaohjaajakyselyn perusteella työpaikkaohjaajat ovat erityisen tyytyväisiä Luovin henkilöstön toimintaan järjestää työelämässä oppimista. Yhteydenpito Luovin ja työpaikan välillä koettiin sujuvaksi ja aktiiviseksi. Opiskelijan työssäoppimisjaksolle asetettuja tavoitteita tulisi palautteen mukaan käydä tarkemmin läpi.
Työpaikkapalautteeseen lisättiin kysymys “Miten voisimme tukea teitä erityisryhmien työllistämisessä?”
- Ohjaajien ja Luovin rooli: Ohjaajien osallistumista ja Luovin tukea tarvitaan enemmän, jotta vaativan erityisen tuen opiskelijat saavat tarvittavaa ohjausta ja valmistautuvat työelämään paremmin, mm. poissaoloista ilmoittaminen ja ajoissa töihin saapuminen.
- Työllistämisen tuet: Työnantajat tarvitsevat tietoa työllistämisen tuista: rahallisesta ja ohjauksellisesta tuesta työllistämiseen sekä koulutuskorvauksia ohjaukseen käytetystä ajasta.
- Työpaikkajaksot ja yritysyhteistyö: Pidemmät työpaikkajaksot ja Luovin henkilöstön tiiviimpi yhteistyö yritysten kanssa auttaisivat opiskelijoita tutustumaan työelämään ja paikallisiin yrityksiin.
Valmistuneiden opiskelijoiden jatkosijoittumista seurataan ammatillisissa erityisoppilaitoksissa sijoittumiskyselyllä. Työelämäpalautetta kerätään työpaikkaohjaajilta ja työnantajien edustajilta Opetushallituksen koordinoimana.