
Paikasta palveluksi
Kehitämme ja pilotoimme koulutusmallia, niin sanottua satelliittiopiskelumallia, jossa toisen asteen ammatillinen koulutus toteutetaan opiskelijan omalla kotipaikkakunnalla ja omassa toimintaympäristössä yhteistyössä alueen työpaikkojen ja opiskelijan muun verkoston kanssa. Parannamme näin vaativaa erityistä tukea tarvitsevien opiskelijoiden edellytyksiä työllistyä sekä edistämme sujuvaa ja ennakoivaa yhteistyötä työpaikkojen ja elinkeinoelämän sekä muun palveluverkoston kanssa. Alueen työpaikat saavat tietoa osatyökykyisten työllistämisen mahdollisuuksista ja tukimuodoista.
Tavoitteemme
- Vaativaa erityistä tukea tarvitsevat opiskelijat, joiden toimintakyky ei mahdollista toiselle paikkakunnalle siirtymistä, pystyvät toteuttamaan oppivelvollisuuden mukaiset opintonsa toisen asteen ammatillisessa koulutuksessa omalla kotipaikkakunnalla ja/tai toimintaympäristöissä.
- Vaativana erityisenä tukena toteutettava toisen asteen ammatillinen koulutus toteutuu yhteistyössä Lapin alueen työpaikkojen, elinkeinoelämän ja hyvinvointialueen sekä kuntien palveluverkostojen kanssa satelliittiopiskelumallin mukaisesti. Kaikilla Lapin alueen kunnilla on tieto Luovin tarjoamista opiskelumahdollisuuksista oppivelvollisuuden piiriin kuuluville vaativaa erityistä tukea tarvitseville opiskelijoille, joiden toimintakyky ei mahdollista opintoja toisella paikkakunnalla. Yhteistyötä tehdään opiskelijalähtöisesti myös muiden alueen koulutuksen järjestäjien kanssa
- Opintonsa toisen asteen ammatillisessa koulutuksessa päättävillä vaativaa erityistä tukea tarvitsevilla opiskelijoilla on aiempaa paremmat edellytykset työllistyä.
- Lapin alueen työpaikoille ja yrityksiin on koulutettu osaavaa (täsmä)työvoimaa. Alueen työpaikoilla on tietoa osatyökykyisten työllistämisen mahdollisuuksista ja tukimuodoista.
Menneet tapahtumat
Tartu RUORIin! – menetelmä toimintakyvyn arviointiin ja kuvaamiseen 24.2.2025
Tilaisuus oli suunnattu Lapin alueen opetus- ja ohjaushenkilöstölle. RUORI on Ammattiopisto Luovissa kehitetty toimintakyvyn arvioinnin ja kuvaamisen menetelmä, jossa vastataan kysymyksiin työelämä- ja opiskeluvalmiuksista. RUORIn avulla saadaan tietoa oppilaan tai opiskelijan tuen ja ohjauksen tarpeesta opinnoissa ja yhdessä laadittua toimintakyvyn kuvausta voidaan hyödyntää esimerkiksi jatko-opintoihin hakeutumisessa. Asiantuntijana toimi Luovin opinto-ohjaaja Jaana Heikkinen.
Yrittäjävartit 12.12.2024, 9.1.2025 ja 25.2.2025
Lyhyet infotilaisuudet Lapin yrittäjille ja työnantajille. Yrittäjävartti – vain 15 minuuttia ajastasi! Tilaisuudessa tarjolla arvokasta tietoa Luovin työelämäyhteistyöstä ja kumppanuudesta sekä täsmätyöllistämisen ja Luovi-yhteistyön mahdollisuuksista!
Tartu RUORIin! – Menetelmä toimintakyvyn arviointiin ja kuvaamiseen 26.11.2024
Tiistaina 26.11.2024 klo 9.00-10.00 Teamsissä
Tilaisuus Lapin alueen opetus- ja ohjaushenkilöstölle
RUORI on Luovissa kehitetty toimintakyvyn arvioinnin ja kuvaamisen menetelmä, jossa vastataan kysymyksiin työelämä- ja opiskeluvalmiuksista. RUORIn avulla saadaan tietoa oppilaan tai opiskelijan tuen ja ohjauksen tarpeesta opinnoissa ja yhdessä laadittua toimintakyvyn kuvausta voidaan hyödyntää esimerkiksi jatko-opintoihin hakeutumisessa.
Asiantuntijana toimi Luovin opinto-ohjaaja Jaana Heikkinen.
Luovin satelliittiopinnot tutuksi Lapissa 14.11.2024
Torstaina 14.11.2024 klo 14.15-15.15 Teamsissä!
Kuka voi opiskella Luovissa? Mikä ihmeen satelliittiopiskelu?
Tilaisuus järjestettiin etänä Teamsin välityksellä ja tilaisuuteen kutsuttiin Lapin kuntien sivistystoimet, yläkoulujen ja toisen asteen henkilöstö, Laphan henkilöstö, Luovi Pohjois-Suomen henkilöstö sekä Luoviin opiskelijaksi hakevat ja heidän huoltajansa.
Tilaisuudessa kuultiin kokemuksia satelliittiopiskelusta opiskelijoiden, henkilöstön sekä työelämän edustajan näkökulmasta. Kuultiin myös siitä, kuka ja mitä Luovilla voi opiskella sekä millaisia työelämälle suunnattuja asiantuntijapalveluja Luovi tarjoaa.
Satelliittiopinnoista kohti täsmätyötä Lapissa 5.11.2024
Tiistaina 5.11.2024 klo 14.00-15.45 Teamsissä.
Jatkoimme täsmätyökykyisten työllistämisen äärellä työpajamaisella työskentelyllä.
Tilaisuudessa keskusteltiin, kuinka täsmätyötehtäviä voi löytää työpaikoilta, lisäksi osallistujat jakoivat omia kokemuksiaan. Työpajassa kuultiin myös satelliittiopiskelijoiden toiveista ja kokemuksista liittyen työelämään.
Mukana keskustelussa olivat hanketyöntekijöiden lisäksi Lapin TE-palveluiden työkykykoordinaattori Johanna Sirviö sekä Luovin työelämäkoordinaattori Elina Kemppainen.
Satelliittiopinnoista kohti täsmätyötä Lapissa 25.9.2024

Kuulumisia

Merkonomiksi satelliittikoulutuksessa
Syksyllä 2024 alkoi pilottina liiketoiminnan perustutkinto satelliittikoulutuksena. Koulutuksessa opiskelee tällä hetkellä 6 opiskelijaa, koko– tai osatutkintoa suorittaen, henkilökohtaisen suunnitelman mukaisesti.

Uusia satelliittipaikkakuntia TELMA-koulutuksessa
Syksyllä 2024 aloitti jälleen uusia satelliittipaikkakuntia TELMA-koulutuksessa sekä aiemmille paikkakunnille saatiin myös uusia opiskelijoita. Uusina paikkakuntina aloittivat Simo, Ylitornio, Kolari ja Kemijärvi. Kiitos hyvästä yhteistyöstä kumppaneillemme kunnissa!

Lapin satelliittien tiimipäivät Luostolla 9/2024
Syyskuussa 2024 vietettiin ensimmäisiä Lapin satelliittien tiimipäiviä Luostolla. Hanke koordinoi tiimipäivien kokonaisuuden – Arctic Factoryn Jussi Korhonen veti innostavan koulutusosuuden tiimipäivillä. Muuten tiimipäivillä tutustuttiin satelliittitiimin kanssa muun yhteisen ohjelman sekä vapaa-ajan parissa.

Yrittäjävartit (seuraava 25.2.2025!)
Työelämälle suunnatut lyhyet Yrittäjävartti -infot on aloitettu vuoden 2024 joulukuussa ja ne jatkuvat vuoden 2025 puolella. Yrittäjävartin aikana on tarjolla tiivistä tietoa täsmätyöllistämisestä ja Luovi-yhteistyön mahdollisuuksista.
Seuraava Yrittäjävartti on 25.2.2025 klo 12.15-12.45. Seuraa Luovin somessa ja tällä hankesivulla seuraavien Yrittäjävarttien aikatauluja sekä muita hankkeen tapahtumia!

Täsmätyöinfoja, työpajoja ja täsmätyötehtävien etsimistä
Olemme järjestäneet vuoden 2024 keväällä ja syksyllä työnantajille suunnattuja infoja sekä työpajoja ja etätilaisuuksia täsmätyökykyisten työllistämiseen liittyen sekä Luovi-yhteistyön mahdollisuuksista. Nämä on tehty yhteistyössä Luovin työelämäkoordinaattorin sekä työllisyyspalveluiden työkykykoordinaattorin kanssa. Hanke on tarvittaessa ollut työnantajien tukena täsmätyötehtävien löytämisessä Luovin satelliittiopiskelijoille RATKO-menetelmää hyödyntäen.

Luovi ja satelliittiopinnot tutuksi -infot Lapissa
Hanke on järjestänyt satelliittiopintoja sekä Luovia tutuksi tekeviä infoja Lapin alueen sivistys- ja koulutusalojen toimijoille, opiskelijoiksi hakeutuville, työnantajille sekä aiheesta kiinnostuneille. Infoissa on jaettu tietoa vaativasta erityisestä tuesta, koulutuksiin hakeutumisen prosesseista ja mitä satelliittiopinnot konkreettisesti ovat. Osallistujat ovat kuulleet opiskelijoiden, opettajan, työnantajan, kunnan ja huoltajan puheenvuoroja satelliittiopinnoista.

Tapahtumissa ja messuilla vuonna 2024
Hanketyöntekijät ovat olleet mukana useilla messuilla ja tapahtumissa vuoden 2024 aikana antamassa infoa kuin itsekin oppimassa uutta. Olemme olleet Mätsis-messuilla Kemissä ja Rovaniemellä, Inspiraatiopäivä Rajalla Torniossa, valtakunnallisilla opo-päivillä Rovaniemellä, Nuori2024 tapahtumassa Tampereella, ITK-konferenssissa Hämeenlinnassa, Luovin Digimessuilla Oulussa, Kohti uutta osaamista – koulutus- ja palveluinfossa Rovaniemellä, Kemin Osaamismarkkinoilla, Pohjois-Suomen yhteiset voimat 2024 työllisyys- ja elinvoimatapahtumassa sekä Sodankylän Lapin lisää tulevaisuuteen koulutus- ja rekrytointimessuilla.

Kohtaamisia messuilla

Mitä satelliittiopiskelu on?
Mitä satelliittiopiskelu tarkoittaa? Se tarkoittaa sitä, että vaativaa erityistä tukea tarvitseva opiskelija pystyy opiskelemaan toisen asteen opintojen valmentavia koulutuksia (TUVA, TELMA) omalla paikkakunnalla ja tutussa toimintaympäristössä. Lapin alueen satelliittipaikkakuntia ovat tällä hetkellä Tervola, Inari, Enontekiö ja Utsjoki, joihin opetus tulee Kittilästä sekä Tornio, johon opetus tulee Rovaniemeltä. Luovissa satelliittiopiskelun mahdollisuus on myös muualla kuin Lapissa, mutta Paikasta palveluksi -hankkeen toiminta-alue on Lappi.

Kaksi uutta satelliittia Lapissa
Lapissa aloittaa nyt kaksi uutta paikkakuntaa satelliittiopiskelussa, Enontekiö ja Utsjoki. Kävimme Paikasta palveluksi -hankkeen myötä paikan päällä katsomassa tiloja ja tutustumassa toimintaympäristöihin. Saimme molemmilla paikkakunnilla lämpimän vastaanoton sekä kattavat esittelyt ympäristöjen mahdollisuuksista.

Satelliittiopiskelumallin kehittäminen
Paikasta palveluksi -hankkeessa kehitämme Lapin alueella uudenlaista koulutusmallia, niin sanottua satelliittiopiskelumallia. Tässä mallissa toisen asteen ammatillinen koulutus toteutetaan Luovin koulurakennuksen sijaan opiskelijan omalla paikkakunnalla ja tutussa toimintaympäristössä. Koulutus toteutetaan yhteistyössä alueen työpaikkojen ja opiskelijan muun verkoston kanssa. Hankkeessa edistetään vaativaa erityistä tukea tarvitsevien opiskelijoiden mahdollisuuksia työllistyä esimerkiksi erilaisiin täsmätyötehtäviin. Hankkeen kautta voidaan näin osallistua työvoiman saatavuutta koskevien haasteiden ratkaisemiseen Lapin alueella.

Hanketoimijat esittäytyvät
Paikasta palveluksi – hankkeen Outi Tuomaala ja Kaisu Haataja esittäytyvät. Outi ja Kaisu ovat aloittaneet hankkeessa työt huhtikuussa 2023. He ovat käyneet hankkeen alussa tutustumassa Luovin toimintaan ja verkostoihin mm. Oulussa ja Kaikkien Kesäfestareilla sekä satelliittiopiskeluihin Torniossa, Tervolassa, Kittilässä ja Inarissa.
Satelliittiopiskelumallissa toisen asteen ammatillinen koulutus toteutaan opiskelijan omalla kotipaikkakunnalla ja omassa toimintaympäristössä yhteistyössä alueen työpaikkojen ja opiskelijan muun verkoston kanssa.
Ennakointitietoa satelliittiopiskelun kehittämiseksi
Ennakointitiedon keruu ja tulokset 2024
Tiedonkeruuprosessi
Kartoitimme Lapin kuntien osalta vaativaa erityistä tukea tarvitsevien oppilaiden ja opiskelijoiksi hakevien määrät ennakointitietokyselyn avulla. Lähetimme seuraavaa yhteishakua koskevan ennakointitiedon keruu -kyselyn Lapin kuntien sivistystoimenjohtajille, opinto-ohjaajille, erityisopettajille ja/tai rehtoreille. Tiedotimme sähköpostitse heitä tulevasta kyselystä ja siihen liittyvästä järjestämästämme ”Tartu RUORIin”– tilaisuudesta. RUORI on Ammattiopisto Luovissa kehitetty toimintakyvyn arvioinnin ja kuvaamisen menetelmä, jossa vastataan kysymyksiin työelämä- ja opiskeluvalmiuksista. RUORIn avulla saadaan tietoa oppilaan tai opiskelijan tuen ja ohjauksen tarpeesta opinnoissa ja yhdessä laadittua toimintakyvyn kuvausta voidaan hyödyntää esimerkiksi jatko-opintoihin hakeutumisessa.
Lähetimme kyselyn kaikkiin 21:een Lapin kuntaan ja saimme vastaukset 17 kunnasta.
Kyselyä muokattiin hieman edellisvuodesta. Nyt vastaajat pystyivät vastamaan kyselyyn kunta- tai koulukohtaisesti. Yksittäisiä vastauksia saatiin näin useampi verrattuna viime vuoteen.
Kyselyn tuloksia
Valtakunnallisesti erityisen tuen oppilaita on yläluokilla 11,8 prosenttia ikäluokista. Kyselyssämme saimme tietoa erityisen tuen piirissä olevien oppilaiden määrien lisäksi myös muista 7.-9. luokilla olevien oppilaiden määristä, joilla on oppimisessaan haasteita ja/tai tarvetta yksilölliseen ja erityiseen tukeen. Yksilöllisen, erityisen tuen tarve voi liittyä opiskelutaitoihin, sosiaalisiin tilanteisiin, terveyteen tai laajemmin toimintakykyyn. Meille tämä tieto on hyödyllistä, koska vaativa erityinen tuki ulottuu Luovissa erityisen tuen päätöksillä olevien lisäksi edellä mainittuihin perusteisiin.
Lapissa erityisen tuen piirissä on yläluokkien oppilaista valtakunnallisen tilaston mukaan 9,1 prosenttia ikäluokista eli vähemmän kuin valtakunnallisesti. Tilastoa ei kuitenkaan tule tulkita näin suoraviivaisesti. Lapissa on pienillä paikkakunnilla usein pienet ikäluokat, jotka suorittavat peruskouluaan ”luonnostaan” pienryhmissä, jolloin ei käytännössä tule aina erikseen tarvetta järjestää pienryhmäopetusta. Erityisen tuen tarve ei pienissä ryhmissä korostu kuten suuremmissa opetusryhmissä. Pienemmissä ryhmissä opetus on usein jo muutenkin yksilöllisempää kuin suurissa ryhmissä. Toiselle asteelle ja uuteen oppimisympäristöön siirryttäessä tuen tarpeet usein nousevat selkeämmin ja eri tavoin esiin kuin tutussa peruskoulussa.
Kyselystä saatuja lukuja verrattiin Vipusesta saatavaan tietoon ja huomattiin, että tulokset pienempien kuntien kohdalla olivat hyvin samanlaisia. Isompien kuntien kohdalla tulokset eivät olleet yhteneväiset, koska kaikista kouluista emme saaneet vastauksia kyselyyn.
Kyselyn ja jatkokeskustelujen avulla saadaan tarkempaa tietoa jo ennakolta Luoviin mahdollisesti hakeutuvista, kun kysymme Vipusen tietojen sijaan myös muista tukea tarvitsevista kuin vain heistä, joilla on HOJKS.
Kyselyssä oli myös mahdollista kertoa, mikäli vastaaja koki tarvetta lisätiedolle Luovista, hankkeesta tai toimintakyvyn tai vaativan erityisen tuen tarpeen arvioinnista. Näitä toiveita tulikin!
Kiitos kaikille kyselyymme vastanneille!
Ennakointitietokysely syksyllä 2024
Aloitimme viime syksynä ennakointitiedon keruun Ammattiopisto Luoviin kohdistuvista oppivelvollisuusikäisten opiskelutarpeista. Paikasta palveluksi -hankkeen kohdealue on Lappi ja sen vuoksi keräämme ennakointitietoja Lapin alueelta.
Tiedustelemme kunnista erityistä tukea tarvitsevien / siitä hyötyvien 7., 8. ja 9.-luokkalaisten lukumääriä. Kyselyn avulla saatava tieto on tärkeää, jotta pystyisimme Luovissa ennakoimaan riittävän ajoissa meille todennäköisesti hakeutuvien opiskelijoiden ja mahdollisesti satelliittitoteutusta tarvitsevien hakijoiden määrää.
Vastausten saaminen auttaa suunnittelemaan koulutuksia mahdollisimman hyvin hakijoiden tarpeita vastaaviksi. Teemme suunnitteluvaiheessa yhteistyötä kuntien sivistystoimien ja hyvinvointialueen kanssa.
Kyselyyn liittyen, järjestämme 26.11.2024 klo 9.00-10.00 RUORI-esittelytilaisuuden. Tilaisuudessa saatava tieto auttaa opiskelijaksi hakeutuvien toimintakyvyn ja tarvittavan tuen arvioinnissa.
Mikäli koet lisätiedon toimintakyvyn ja tuen tarpeen arvioinnista tarpeelliseksi, ilmoittaudu mukaan RUORI -esittelytilaisuuteen 25.11.2024 klo 14 mennessä tämän linkin kautta: Ilmoittaudu tästä.
Ennakointitiedon keruu ja tulokset syksyllä 2023
Tiedonkeruuprosessi
Kartoitimme Lapin kuntien osalta vaativaa erityistä tukea tarvitsevien oppilaiden ja opiskelijoiksi hakevien määrät ennakointitietokyselyn avulla. Lähetimme seuraavaa yhteishakua koskevan ennakointitiedon keruu -kyselyn Lapin kuntien sivistystoimenjohtajille, opinto-ohjaajille, erityisopettajille ja/tai rehtoreille. Tiedotimme sähköpostitse heitä tulevasta kyselystä ja siihen liittyvistä järjestämistämme Teams-infoista. Pilotoimme laatimaamme kyselyä kahdessa Lapin alueen kunnassa yläkouluvierailujen yhteydessä ja jatkokehitimme kyselyä saatujen kokemusten ja palautteiden perusteella.
Järjestimme kaksi samansisältöistä Teams-infoa, joissa esittelimme Ammattiopisto Luovia, kerroimme, mitä vaativa erityinen tuki tarkoittaa sekä esittelimme satelliittiopiskelumallia ja Paikasta palveluksi -hanketta. Teams-infoja oli kanssamme pitämässä opinto-ohjaajat Satu Kvist-Kärkkäinen ja Jaana Heikkinen. Opastimme lisäksi ennakointitietokyselyyn vastaamisessa, jonka jälkeen kysely lähetettiin vastattavaksi. Infoihin osallistui yhteensä 31 henkilöä 15 Lapin kunnasta.
Lähetimme kyselyn kaikkiin 21:een Lapin kuntaan ja saimme vastaukset 18 kunnasta. Tieto Ammattiopisto Luovista, vaativasta erityisestä tuesta, satelliittiopetusmahdollisuudesta sekä hankkeesta oli tervetullutta ja saatu tieto koettiin hyödylliseksi. Saimme infotilaisuuksista ja kyselystämme positiivista palautetta. Kyselylle onkin luvassa jatkoa ainakin hankkeen ajan.
Kyselyn tuloksia
Valtakunnallisesti erityisen tuen oppilaita on yläluokilla 11,9 % ikäluokista. Kyselyssämme saimme tietoa erityisen tuen piirissä olevien oppilaiden määrien lisäksi myös muista 7.-9. luokilla olevien oppilaiden määristä, joilla on oppimisessaan haasteita ja/tai tarvetta yksilölliseen ja erityiseen tukeen. Yksilöllisen, erityisen tuen tarve voi liittyä opiskelutaitoihin, sosiaalisiin tilanteisiin, terveyteen tai laajemmin toimintakykyyn. Meille tämä tieto on hyödyllistä, koska vaativa erityinen tuki ulottuu Luovissa erityisen tuen päätöksillä olevien lisäksi edellä mainittuihin perusteisiin.
Lapissa erityisen tuen piirissä on yläluokkien oppilaista valtakunnallisen tilaston mukaan 8,8 % ikäluokista eli vähemmän kuin valtakunnallisesti. Tilastoa ei kuitenkaan tule tulkita näin suoraviivaisesti. Lapissa on pienillä paikkakunnilla usein pienet ikäluokat, jotka suorittavat peruskouluaan ”luonnostaan” pienryhmissä, jolloin ei käytännössä tule aina erikseen tarvetta järjestää pienryhmäopetusta. Erityisen tuen tarve ei pienissä ryhmissä korostu kuten suuremmissa opetusryhmissä. Pienemmissä ryhmissä opetus on usein jo muutenkin yksilöllisempää kuin suurissa ryhmissä. Toiselle asteelle ja uuteen oppimisympäristöön siirryttäessä tuen tarpeet usein nousevat selkeämmin ja eri tavoin esiin kuin tutussa peruskoulussa.
Lämmin kiitos kaikille infotilaisuuksiin osallistuneille ja kyselyyn vastaajille!
Ohjausryhmätyöskentely
Hankkeen ohjausryhmätyöskentelyyn osallistuvat Ammattiopisto Luovin kanssa Inarin kunta, Arctic Moose (Pelkosenniemi), K-Market Muoniontori (Muonio), Lapin hyvinvointialue (Lapha), Lapin aluehallintovirasto, TE-palvelut (työikäisten palvelut), Lapin yliopisto ja Pohjois-Pohjanmaan Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus.
Yhteistyössä
Hanketta toteuttaa Ammattiopisto Luovi. Hanke on Euroopan unionin osarahoittama, rahoituksen on myöntänyt Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus.
Lisätietoja
Outi Tuomaala
hankepäällikkö
040 319 3524
outi.tuomaala@luovi.fi
Kaisu Luokkanen
digiasiantuntija
040 319 3908
kaisu.luokkanen@luovi.fi