Kansainvälistä yhteistyötä ja kestävää kehitystä Kanadassa
Olemme mukana Erasmus+ rahoitteisessa BIDS (Bridging Inclusion, Digitalisation and Sustainability) -hankkeessa ja sen tiimoilta osallistuimme toukokuun lopussa kahden viikon pituiseen kestävän kehityksen hankematkaan Kanadassa. Matka suuntautui itäiseen Kanadaan, Nova Scotian provinssiin, joka sijaitsee pohjoisen Atlantin rannikolla. Luovista meitä oli kaksi opettajaa (Helsingistä ja Liperistä) sekä kaksi liiketalouden opiskelijaa Kuopiosta. Lisäksi mukana oli suomalaisia opiskelijoita ja opettajia Lappiasta, Turun ammatti-instituutista ja Kainuun ammattiopistosta. Suomalaisten ja kanadalaisten lisäksi mukana oli myös tanskalaisia, portugalilaisia sekä hollantilaisia
Jakson tavoitteena oli oppia ja jakaa kokemuksia kestävästä kehityksestä,. Teemoja olivat ilmastonmuutos ja sen vaikutukset erityisesti Kanadaan, Kanadan metsät, tiet, rakentaminen ja muu infrastruktuuri. Opimme myös siitä, mitä tekoja on tehty näiden suhteen kestävää kehitystä ajatellen sekä mitä on hiilijalanjäljen laskeminen. Teimme vierailuja myös kanadalaiseen metsään ja vaahterasiirappifarmille, Nova Scotian pääkaupunkiin Halifaxiin ja kiersimme mielenkiintoisissa paikoissa ympäri asuinkaupunkiamme Truroa. Truro oli viehättävä, noin 13 000 asukkaan pikkukaupunki Fundynlahden pohjukassa.
Atlantin puoleinen Kanada muistuttaa luonnoltaan hyvin paljon Suomea, metsiä ja vettä on joka puolella ja ilmasto on myös hyvin samanlainen kuin Suomessa. Olikin yllätys havaita, että olimme Eurooppaan verraten noin Keski- tai Etelä-Euroopan korkeudella, eli Golfvirta tekee Pohjois-Euroopan lämpötiloille ihmeitä. Myös ”kotioveltamme” alkanut Fundynlahti on ihmeellinen paikka, maailman suurimmat vuorovesivaihtelut tapahtuvat siellä (lasku- ja nousuveden ero voi olla jopa yli 16 metriä!) ja rannat ovat jylhiä ja karuja.
Bonuksena kaltaiselleni kala- ja äyriäisruuan ystävälle tarjolla oli paljon kalaa, rapuja, hummeria sekä simpukoita, joten ravintoloissa oli lähinnä runsaudenpulaa annoksia valitessa.
Oppia ja uusia kokemuksia kansainvälisestä hankkeesta
Opettajan näkökulmasta reissu oli kerrassaan upea ja mieltä avartava. Ohjelma oli mielenkiintoinen ja osallistava, saimme todella tutustua paikallisiin ihmisiin, elämään ja luontoon. Lisäksi oli mahtavaa tutustua opiskelijoihin ja opettajiin ympäri maailmaa ja jakaa kokemuksia heidän kanssaan. Toivottavasti kohtaamiset luovat uusia yhteistyömahdollisuuksia Luovin kansainvälisiin liikkuvuuksiin tulevina vuosina.
Suosittelen lämpimästi kansainvälisiin hankkeisiin, tukihenkilötoimintaan ja muihin liikkuvuuksiin osallistumista. Uusien kontaktien luomisen lisäksi oppii aina paljon uutta sekä itsestään että ympäröivästä maailmasta, tutustuu mielenkiintoisiin ihmisiin, näkee hienoja paikkoja ja saa tehdä töitä erittäin inspiroivissa ympäristöissä.
Tähän loppuun vielä opiskelijan kommentit reissusta:
” BIDS-projekti Kanadassa oli omalta osalta erittäin onnistunut reissu! Opin paljon kestävästä kehityksestä ja ilmastonmuutoksen vaikutuksista maapalloon, tutustuin Kanadan kulttuuriin sekä löysin uusia tuttavuuksia ja harjoitin kielitaitojani. Vaikka matkat olivat pitkiä ja väsymys painaa vielä, olen varma että tulen aina muistamaan tämän matkan positiivisena kokemuksena.”
Antti Närhi, ammatillinen erityisopettaja, Luovi Helsinki