EtusivuAjankohtaistaDigikyvykkyyden vahvistaminen Luovissa

Digikyvykkyyden vahvistaminen Luovissa

Meillä Luovissa digikyvykkyys on keskeinen osa toimintaamme ja siihen liittyy muun muassa digitaalisen osaamisen kehittäminen. Digikyvykkyys ja -osaaminen sisältävät laajan kirjon digitaalisia taitoja, kyvyn toimia tehokkaasti digitaalisessa ympäristössä ja käyttää digitaalisia teknologioita, laitteita ja ohjelmia, käyttää viestintävälineitä ja hallita tietoturvaa opetuksessa ja muussa työssä.

Digipalveluiden käyttö ja hallinta on osa osaamisen hankkimista ja työssä tarvittavia taitoja. Me Luovissa olemme määritelleet työssä tarvittavat ohjelmien ja digilaitteiden käyttötaidot, jotka henkilöstömme tulee hallita. Työssä tarvittavalle digiosaamiselle on luotu digiperehdytyksen toimintamalli.

Digijelpit auttavat digitaidoissa

Meillä toimii 30 digitutoria eli digijelppiä, jotka ovat ohjaajia, opettajia ja opintoneuvojia, ja toimivat työssään myös digitukihenkilönä. Digijelpit pitävät digiperehdytyksiä ja lähiperehdyttävät henkilöstöä työssä tarpeellisiin perusdigitaitoihin. Perehdytystä järjestetään myös etäyhteydellä.

Digijelppitoiminta mahdollistaa tiedon jakamisen ja siirtämisen opiskelijoiden, opetushenkilöstön sekä muun henkilöstön välillä aktiivisesti. Digijelpit kertovat esimerkkejä arjen digitaalisten välineiden käyttötilanteista tai kehittämistarpeista, joita kehitetään yhdessä digipalveluidemme kanssa.

Apua arkeen työpajoista, ohjeista ja työkavereiden vinkeistä

Henkilöstömme voi hankkia digiosaamista avoimista työpajoista, Sataman eli intran digi-sivustolta, Teamsissa jaettavista digivinkeistä sekä työstä tai työn ulkopuolelta muutoin. Olemme järjestäneet tänä vuonna henkilöstölle avoimia digityöpajoja tekoälyvärkkäämöinä, joissa on tutustuttu ja kokeiltu chat-pohjaisia palveluita sekä kuvien ja musiikin luomista. Muita työpajoja ovat Teamsin peruskäyttö organisaation yhteydenpidon välineenä, tiimien hyödyntäminen, Teamsin perus- ja jatkokäyttö luokkatiimeissä sekä Thinglinkin käyttö oppimateriaalien tekemisessä.

Intrassamme Satamassa on noin 100 ohjetta erilaisten digipalveluiden käyttöön, joista osa sisältää opetuksen sovelluskäytön vinkin. Ohjeet löytyvät kyselytyökalujen, osallistavien ja aktivoivien työkalujen käyttöön, kommunikoinnin ohjelmiin ja arkea tukeviin sovelluksiin kuten ajastimiin tai hyvinvoinnin sovelluksiin.

Tiistaisin jaamme ”Teknologia tutuksi -tiistai” -toiminnan alla ajankohtaisia digivinkkejä esimerkiksi turvallisesta kirjautumisesta.

Digimessuja ja asiantuntijatukea

Henkilöstömme ja opiskelijoidemme on mahdollista kehittää digiosaamistaan myös Luovin sisäisillä Digimessuilla. Digimessut toteutuvat syksyllä 2024 kuudella paikkakunnallamme. Digimessuilla esitellään tuttuja ja uusia edistyksellisiä ratkaisuja erityisopetuksen tueksi: käytössä olevia ja uusia ohjelmia, hyödyllisiä sovelluksia puhelimelle tai esimerkiksi miten tehtäviä voi tehdä diginä. Digimessujen yksi toistuvasti suosituimmista rasteista on VR-sisältöjen pelaaminen. Digimessuilla on esillä noin 50 digi-ilmiötä ja kävijät voivat löytää tarjonnasta itseään kiinnostavat aiheet, opiskelijan tai koulutusalan näkökulmasta tai oman mielenkiinnon mukaan.

Digipedagogiikan asiantuntijamme tukevat myös opetus- ja ohjaushenkilöstön digipedagogisia valmiuksia ja koordinoivat digitaalisten oppimateriaalien tuotantoa ja kehittämistä. Tuemme uudenaikaisten materiaalien luomisessa, ja yhteistyö työkaverien kesken on merkittävässä osassa. Digipedagogiikka ei ole vain teknologian käyttöä, vaan se on kokonaisvaltainen lähestymistapa, joka yhdistää pedagogiset periaatteet ja digitaaliset työkalut oppimisen tehostamiseksi.

Kannustamme henkilöstöämme kehittämään digiosaamistaan erilaisin tavoin sekö työssä että työn ulkopuolella. Tuemme henkilöstöä jakamaan vinkkejä spontaanisti työkavereille, jotta opimme toisiltamme matalalla kynnyksellä.

Piia Jokelainen
digiasiantuntija
Ammattiopisto Luovi