
Purje – Yhteisöllisen opiskeluhuollon kehittäminen
Kehitämme yhteisöllisen opiskeluhuollon ja vaativan erityisen tuen opiskelijalähtöisiä ja osallistavia palveluja opiskelupäivien aikana. Haluamme näin vahvistaa opiskelijoiden kiinnittymistä ammatillisiin opintoihin. Lisäksi kehitämme suunnitelmallista ja tavoitteellista yhteistyötä hyvinvointialueiden opiskeluhuollon ja ammatillisen erityisopetuksen tarjoaman vaativan erityisen tuen palvelukokonaisuudessa.
Tavoitteemme
Vahvistamme opiskelijoiden opintoihin kiinnittymistä hyvinvointia ja osallisuutta tukevilla menetelmillä ja palveluilla. Edistämme opiskelijoiden toimijuutta ja vaikuttamismahdollisuuksia itsetuntemuksen ja mielen hyvinvoinnin tukemisessa sekä laajemmin hyvinvoivan oppimisympäristön rakentamisessa.
Kuulumisia
Tunnetaidoilla tuulta purjeisiin – yhteisöllisyystaitojen oppitunnit ja työpajat
Purje-hankkeen lähtökohtana on ollut edistää opiskelijoiden toimijuutta ja vaikuttamismahdollisuuksia itsetuntemuksen ja mielen hyvinvoinnin tukemisen kautta. Hankkeen myötä on aloitettu yhteisöllisyystaitoihin tutustuminen ja niiden opettelu Luovin opiskelijoiden kanssa monenlaisin oppitunnein ja työpajoin.
Yhteisöllisyystaitoihin kuuluvat muun muassa kaveri- ja tunnetaidot sekä sanallisen että sanattoman viestinnän merkityksellisyys ihmissuhteissa. Näiden taitojen ja itsetuntemuksen pohjana on omien tunteiden tunnistaminen ja käsittely.
Tunnetaitojen oppiminen tapahtuu vuorovaikutuksessa toisten ihmisten kanssa, sillä tunteet opitaan tuntemalla. Tunteet ohjaavat meidän ihmisten toimintaa, ja ovat läsnä joka hetki. Tunteet sijaitsevat ihmisen koko kehossa. Tunteet tuntuvat kaikkien aistien kautta, jokaisessa ruumiinosassa, ja varsinkin mielessä ja ajatuksissa. Ne tulevat ja menevät kuten ajatuksetkin, ja ne ovat mukana kaikessa tekemisessä. Tunteita voi kokea myönteisinä tai kielteisinä, mutta tunteiden jaottelu on aina yksilöllinen kokemus. Tunteet eivät myöskään ole oikeita tai vääriä, tunteet vaan ovat. Niitä ei yleensä voi perustella – ihminen vaan sattuu kokemaan niitä ja voi yleensä hyvin, mikäli pystyy ilmaisemaan ne.
Työpajassa toteutettu tehtävä:
Missä kohtaa kehoa eri tunteet tuntuvat? Monille meistä voi olla haastavaa tunnistaa tunteiden ja kehon yhteyksiä, mutta keho-tunneyhteyden vahvistaminen on avuksi tunteiden käsittelyssä. Ota erivärisiä kyniä ja piirrä tai kirjoita kehon kuvaan missä eri tunteet voivat tuntua kehossa. Minkä värisenä haluaisit kuvata sitä? Onko jälki voimakas vai hyvin hento, tumma vai värikäs?
Kuva: Papunet.net Sergio Palao / ARASAAC
Kohtaamisia Koskikeskuksessa – opiskelupäivän jälkeistä avointa toimintaa opiskelijoille
Purje-hankkeen yhtenä tavoitteena on vahvistaa yhteisöllisyyden tunnetta ja sitä kautta edistää opintoihin kiinnittymistä. Ammatillisen koulutuksen opiskelijoiden opintoihin kiinnittymistä on tutkittu runsaasti. Opintoihin kiinnittymisellä tarkoitetaan sitä, miten opiskelija osallistuu opintoihinsa ja tuntee kuuluvansa opiskeluyhteisöönsä. Arkinen, opiskelupäiviin sisältyvä, yksilö- ja ryhmämuotoinen kohtaaminen ja matalan kynnyksen toiminta vähentävät Kouluterveyskyselyn 2023 tuloksissa esille tullutta yksinäisyyden kokemista ja auttavat sekä kiinnittymisessä että nuoruuteen liittyvissä pohdinnoissa.
Luovi Tampereen opiskelijat ovat toivoneet mahdollisuutta viettää aikaa kavereiden kanssa vapaammin, ja tämä mahdollistui, kun uusi oppimisympäristö kauppakeskuksen tiloissa otettiin käyttöön syksyllä 2024. Koskikeskuksessa toimii useita työelämäkumppaneitamme, ja Luovin oma tila toimii opiskelijoiden opiskelu-, kokoontumis-, ja taukotilana. Tässä tilassa toteutuu tällä hetkellä myös toimintaa opiskelupäivän jälkeen.
Purje-hankkeen yhteisöohjaaja Terhi ja liikunta-agentti Iida ovat paikalla keskiviikon avoimissa iltapäivissä, jossa opiskelijamme voivat tulla viettämään aikaa kavereiden kanssa tai itsekseen. Iltapäivissä on vaihtuva teema, lautapelit, musavisa, kehonhuolto, ja erilaiset teema-askartelut ovat tulleet tutuiksi. Opiskelijoille on ollut tarjolla myös pientä välipalaa.
Hankkeen esittely
Purje-blogi
- Yhteisön merkitys opiskelijan hyvinvoinnille ja kasvulle“Kuuntele ymmärtääksesi, älä vastataksesi” on lause, jonka olen toistanut viimeisten kuukausien aikana useasti. Kun puhumme yhteisöstä ja yhteisöllisyydestä, käy usein niin, että unohdamme miettiä mitä se tarkoittaa. Yhteisöllisyys rakentuu yhteenkuuluvuuden tunteesta, toisten ihmisten läheisyydestä ja vuorovaikutuksesta. Yhteisöllisyyden perustana on se suhdeverkosto, jonka jäsenet tunnemme ja joiden kanssa jaamme kokemuksemme. Yhteisöllisyys on myös perusta omalle, yksilölliselle… Lue lisää: Yhteisön merkitys opiskelijan hyvinvoinnille ja kasvulle
Yhteistyössä
Hanke toteutetaan Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoituksella.
Lisätietoja
Terhi Tuomainen
yhteisöohjaaja, hankepäällikkö
040 319 3166
terhi.tuomainen@luovi.fi