Tutustuimme toukokuun 21.–23. päivä Erasmus jobshadow-matkallamme sosiaaliseen yritykseen Spirosloon, sen työelämäyhteistyökumppaniin Fullserviceen sekä Skienissä sijaitsevaan Lyk-Z&Dotre nimiseen yritykseen, jonka tarkoituksena on kiinnittää opiskelusta ja töistä pudonneita takaisin yhteiskuntaan.

Tavoitteenamme oli tutustua norjalaiseen tapaan ehkäistä syrjäytymistä, toteuttaa uraohjausta sekä tutustua menetelmiin työskennellä erityistä tukea tarvitsevien ja syrjäytymisvaarassa olevien nuorten kanssa. Halusimme saada myös tietoa norjalaisesta koulutusjärjestelmästä ja kulttuurista sekä kehittää omaa ammatillista englannin kieltä.

Spiroslossa tutustuimme eri työpisteisiin aamupäivän aikana. Niitä olivat tekstiilipaja, kirjapaino – ja kopiointiosasto, lounaspaja, hedelmäkorien kokoamispaja, pakkaamispaja ja autokorjaamo. Pajoissa työskenteli ohjaajien avustuksella eläkeläisiä, opiskelijoita sekä pitkäaikaistyöttömiä, työelämästä pudonneita ihmisiä.  Spiroslo järjestää myös kurssimuotoista toimintaa kunnan työntekijöille. Iltapäivän aikana saimme perehdytyksen kolmeen erilaiseen kurssiin, joiden tavoitteena on vähentää kaupungin työtekijöiden sairauslomia ja ehkäistä työelämästä syrjäytymistä.

Toisena päivänä kävimme tutustumassa yritykseen nimeltä Lyk-Z&Dotre, joka on kehittänyt koulusta ja työelämästä pudonneille kurssimuotoisen Frog-metodin. Frog valmennus on syntynyt tarpeesta auttaa koulusta ja töistä pudonneita pääsemään takaisin kiinni yhteiskuntaan.

Kolmantena päivänä kävimme työpaikkavierailulla Fullservice -yrityksessä Oslossa lähellä Spiriä. Fullservicessä on töissä 5000 ihmistä ja he hoitavat kiinteistön siivouksia, hotellisiivouksia, ravintolatoimintaa ja myös työmaille parakkeja ihmisiä varten. Kestävä kehitys sosiaalisesti on tärkeää, rakennuksessa on työharjoittelussa aina viisi erityistä tukea tarvitsevaa henkilöä. Ja jos työharjoittelujakso menee hyvin, henkilö palkataan.

Inspiroiva vierailu Lyk-z&Dotre yrityksessä Skienissä. Vasemmalta: Karl Wallander, Tuuli Pieviläinen, Marjo Tervo ja Vera Lykseth.

Tutustuimme SpirOslon henkilöstön kanssa työelämäyhteistyökumppaniin Fullserviceen.

Kokemuksemme Norjasta oli erittäin positiivinen. Norja on turvallinen ja vieraanvarainen maa. Meidät otettiin erittäin lämpimästi vastaan joka paikassa ja ihmiset olivat kiinnostuneita työstämme ja yleisesti myös suomalaisesta koulutuksesta ja koulutusjärjestelmästämme. Ihmiset puhuivat selkeää englantia joka paikassa. Norja on maa, johon olisi helppoa ja sujuvaa lähteä myös opiskelijaryhmän kanssa. Oslossa on myös paljon nähtävää ja monipuolinen kulttuuritarjonta.

Tuuli Pieviläinen, Ammatillinen erityisopettaja, Luovi Itä-Suomi